Prețurile la carburanți au scăzut în ultima perioadă cu peste 18% la benzină și 17% la motorină. Cât vor costa joi

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

După ce în luna iunie a anului curent prețurile la carburanți au atins un nivel istoric maximal de 33.90 lei/litru pentru benzina COR 95 și de 32.46 lei/litru pentru motorina standard, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă actualmente o tendință de continuă scădere a acestora.

Ieftinirea cumulată a carburanților din ultima perioadă este de 6.29 lei/litru pentru benzina COR 95 și de 5.58 lei/litru pentru motorina standard, ceea ce reprezintă o diminuare cu circa 18.5 % și respectiv 17.2% comparativ cu valorile maximale din iunie.

Astfel, urmând același trend, pentru ziua de mâine, 04.08.2022, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • 27.61 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-11 bani);
  • 26.88 lei/litru – pentru motorina standard (-21 bani).

ANRE asigură consumatorii finali de corectitudinea prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard și reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă fidel atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere.


Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata