(video) Un camion marfar cu sistem de pilotare automatizată a făcut prima călătorie interstatală comercială din istorie

Transportul comercial este considerat a fi cel care are cea mai mare perspectivă de aplicare iniţială a sistemelor automatizate de conducere.

Un mic startup din Silicon Valley a demonstrat asta, anunţând că finalizat cu succes prima călătorie comercială din istorie, cu un camion cu sistem autonom de conducere de nivel 4, transportând marfă pe o distanţă de puţin peste 4.500 kilometri!

Printre liderii din cursa pentru crearea unui camion autonom se numără Tesla cu noul Semi, Nikola TRE, etc. Dar, în timp ce alte companii încă sunt la etapa de testare a sistemelor necesare, proaspăta companie Plus.ai din Cupertino şi-a pus deja ideile în practică, călătorind de la Tulare, California, până la Quakertown, Pennsylvania, aproape de la un capăt la celălalt al SUA în mai puțin de trei zile, ceea ce constituie un record!

Se menţionează că la bordul mașinii, pe toată distanţa călătoriei, se afla un om care era gata în orice moment să preia controlul camionului, precum și un inginer de securitate care monitoriza toate operaţiunile sistemului. Nu s-au raportat despre careva situații neprevăzute, de aceea vehiculul a fost capabil să ruleze autonom pe toată distanţa.

Cei de la Plus.ai au spus că au efectuat astfel de călătorii în fiecare săptămână de la începutul anului curent, însă abia acum au decis să dezvăluie detalii despre realizările lor pentru prima dată. În partea din spate a camionului a fost ataşată o remorcă-congelator încărcată complet cu 18 de tone de unt, care este în cerere incredibilă la sfârșitul anului. Aceasta este prima călătorie autonomă cu o încărcătură reală despre care se cunoaşte.

Sistemul autonom de control de la Plus.ai folosește pentru orientare mai multe camere, câteva radare și LIDARe. Toate acestea permit vehiculului să navigheze pe șosea indiferent de condițiile meteorologice și de vizibilitatea slabă. Călătoria a avut loc în mare parte pe două autostrăzi, pe drumuri montane, prin tunele, pe drumuri care ajung la o altitudine de peste 3.000 de metri, pe timp de zi şi noapte, pe carosabile umede şi acoperite cu zăpadă, într-un interval de temperaturi de -7..+24 grade Celsius.

Se crede că acea companie, care va oferi prima o soluţie eficientă şi sigură pentru a asigura livrarea de mărfuri cu camioane autonome, va deveni un lider de piață. Potrivit experților, deja în anii 2021-2022 vor exista multe alte proiecte care vor fi angajate în livrarea de bunuri cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-un-camion-cu-autopilot-a-reusit-sa-transporte-in-siguranta-50-000-de-cutii-cu-bere/

https://autoblog.md/video-o-solutie-premiera-camioane-volvo-fh-vor-transporta-piatra-de-calcar-fara-sofer-dintr-o-cariera-din-norvegia/

(video) Hyundai dezvoltă un sistem de pilotare automată pentru camioane şi a realizat cu succes un prim test

Cmentariile sunt închise