Procedura de constatare amiabilă a accidentelor rutiere, tot mai populară! Câți șoferi din mun. Chișinău au ignorat-o în 2023

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Aproape 40% din cele circa 12.000 de accidente rutiere (semn că în restul cazurilor nu s-a ajuns la compromis) aferente asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, care s-au produs pe teritoriul Republicii Moldova în opt luni ale anului 2023 și nu s-au soldat cu victime umane, au fost soluționate prin procedura de constatare amiabilă, potrivit datelor CNPF.

Volumul total al despăgubirilor de asigurare achitate, în perioada menționată, în baza poliței RCA a alcătuit 219 milioane lei, dintre care 33 milioane lei reprezintă daune achitate urmare accidentelor rutiere soluționate prin procedura de constatare amiabilă.

Pentru o comparație, conform datelor Poliției Capitalei, pe parcursul întregului an 2023 au fost documentate pe teritoriul mun. Chișinău 4.686 de accidente rutiere soldate doar cu pagube materiale, în urma cărora conducătorii implicații au solicitat poliția la fața locului pentru documentarea accidentului, fie s-au prezentat singuri la cel mai apropiat inspectorat conform p. 13 din RCR (în ambele cazuri însemnând că aprecierea personală a pagubelor este mai mare de 15.000 de lei, iar șoferul găsit vinovat se mai alege cu o amendă de 1.500 de lei și șase puncte de penalizare).

De notat că de la momentul lansării procedurii de constatare amiabilă a accidentelor de vehicule (septembrie 2019) și până în septembrie 2023, conducătorii auto au depus aproape 30.000 de cereri de despăgubire în baza constatului amiabil, din care 25.600 au fost soluționate, iar peste 4.000 au fost refuzate din motiv că procedura de constatare amiabilă nu a întrunit condițiile prevăzute de lege.

În aceste situații, persoanele păgubite au fost îndrumate să documenteze accidentul de vehicul la organele de poliție, iar ulterior dosarele de daună fiind regularizate și achitate de către asigurători conform documentelor eliberate de organele de drept.

Cele mai des întâlnite deficiențe la implementarea procedurii de constatare amiabilă vizează lipsa pozelor sau prezentarea pozelor neconforme. Este important de reținut că fotografiile de la locul accidentului documentat prin procedura de constatare amiabilă trebuie să includă panorama generală a accidentului inclusiv ambele vehicule accidentate, plăcile cu numerele de înmatriculare, părțile avariate ale vehiculelor care să fie vizibile și urmele de frânare și de cioburi de la fața locului dacă acestea există, condițiile date fiind prevăzute de Legea nr. 106/2022 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse de vehicule.

Persoana păgubită prin accident de vehicul documentat prin procedura de constatare amiabilă va depune cererea de despăgubire la asigurătorul persoanei vinovate, cu anexarea formularului „Constatare amiabilă de accident” completat și semnat de ambele părți. În cazul în care, nu sunt întrunite condițiile procedurii de constatarea amiabilă, inclusiv prejudiciul material depășește suma de 15.000 lei, accidentul urmează să fie documentat de către organele de poliție.


Amintim ce este constatul amiabil este o procedură simplificată și benevolă de documentare a accidentelor de vehicul, care constă în completarea și semnarea de către conducătorii de vehicule implicați în accident a formularului „Constatare amiabilă de accident”. Procedura de constatare amiabilă se aplică cu respectarea cumulativă a următoarelor condiții:

a) în accident sunt implicate doar două vehicule;

b) accidentul este soldat cu daune materiale ce nu depășesc suma de 15.000 lei (până în martie 2021 era maximum 10.000 de lei);

c) accidentul nu s-a soldat cu vătămări corporale și/sau cu deteriorarea bunurilor (instalații rutiere, piloni, garduri, clădiri etc.) altele decât vehiculele implicate în accident;

d) ambii conducători de vehicule implicați în accident își exprimă consimțământul privind documentarea accidentului prin procedura de constatare amiabilă și consensul privind circumstanțele producerii accidentului și daunele vizibile cauzate vehiculelor implicate, iar persoana responsabilă de producerea accidentului își recunoaște culpa;

e) conducătorii de vehicule implicați în accident au posibilitatea de a face fotografii și/sau imagini video la locul accidentului de vehicul;

f) conducătorii de vehicule implicați în accident înregistrează datele martorilor dacă este posibil acest lucru.

În cazul neîndeplinirii cumulative a condițiilor menționate (cu excepția lit. b), formularul „Constatare amiabilă de accident”, completat și semnat de către conducătorii de vehicule implicați în accident, devine nul, iar accidentul de vehicul urmează să fie documentat de către organele competente.

Cmentariile sunt închise