Săptămâna a fost marcată de scăderea prețurilor atât la benzină, cât și la motorină. Cum se explică noile reduceri

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pe parcursul ultimei săptămâni, în procesul de stabilire a prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a Republicii Moldova a înregistrat o scădere constantă atât a valorilor pentru benzină, cât și pentru motorină.

Prin urmare, în ultima perioadă, prețul la benzină a scăzut cu 1.60 lei/litru, iar prețul la motorină cu 62 de bani pentru un litru.

Scăderea prețurilor de comercializare a carburanților se datorează diminuării cotațiilor Platts, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor în condițiile în care Republica Moldova importă produsele petroliere în proporție de 100%!

În același timp, se păstrează în continuare un nivel mai ridicat al cotațiilor la motorină în raport cu cotațiile pentru benzină. Această tendință se explică prin cererea tot mai mare pentru motorină din partea marilor consumatori și deficienților de ordin logistic cu care încă se mai confruntă industria petrolieră de pe continentul european.

Pentru următoarele 3 zile (10.09.2022-12.09.2022) prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard vor fi:

  • 24.24 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-25 bani);
  • 27.59 lei/litru – pentru motorina standard (-27 bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise