Scheme cu taxe ilegale de la subalterni şi trafic de influenţă. Patru poliţişti au fost reţinuţi în nici două zile

Angajați din cadrul Regimentului de patrulare “Nord” al INP, dar și persoane civile, au fost reținuți de ofițerii SPIA și procurorii anticorupție, fiind bănuiți de implicare într-o schemă de corupție. Unii șefi INP au pus la punct scheme de estorcare a unor taxe ilicite de la subalternii lor, pentru a facilita activitatea acestora.

“În acest mod era favorizat și protejat fenomenul corupției în rândurile angajaților din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare”, se arată într-un comunicat al SPIA.

FOTO: deschide.md

Operațiunea de documentare a durat 6 luni. Au fost deschise mai multe cauze penale pentru trafic de influență, corupere pasivă și corupere activă. Astfel, în baza materialelor și probelor acumulate, în dimineața zilei de azi, ofițerii SPIA de comun cu procurorii anticorupție au efectuat o serie de percheziții în automobilele, domiciliile și birourile de serviciu ale persoanelor bănuite.

Doi angajați din cadrul Regimentului de patrulare “Nord” al INP al IGP și o persoană civilă au fost reţinuți pe un termen de până la 72 de ore, iar alți bănuiți sunt cercetați în stare de libertate. Agenții de patrulare sunt suspectați de însușirea unor sume de bani ce nu li se cuvin, în schimbul cărora nu a fost documentat un caz de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Vezi şi: De necrezut! Toți agenții de circulație a unui oraș din România au fost arestați pentru luare de mită


Între timp, şi CNA anunţă că alţi trei angajaţi ai INP au intrat în vizorul său şi al procurorilor anticorupţie, după ce au fost denunţaţi de către un şofer care ar fi fost forţat să le dea 1.000 de euro mită. Potrivit denunţătorului, poliţiştii ar fi pretins banii ca să nu-l tragă la răspundere pentru pretinse încălcări ale Regulamentului circulaţiei rutiere.

În fapt, pe data de 9 martie 2019, denunţătorul a fost oprit de către un echipaj al INP care ar fi invocat că şoferul s-ar afla în stare de ebrietate. Contrar indicaţiilor alcooltestului, care ar fi detectat prezenţa alcoolului în aerul expirat, declarantul susţine că nu a consumat băuturi alcoolice. Tot el a precizat că poliţiştii nici nu i-au întocmit vreun proces-verbal pe cazul dat, scopul acestora fiind de a muşamaliza situaţia contra unei sume de bani.

Pentru a clarifica lucrurile, denunţătorul ar fi apelat la un cunoscut din cadrul Secţiei accidente rutiere a Direcţiei de poliţie Chişinău pe care l-ar fi rugat să-şi convingă colegii că alcooltestul INP ar fi prezentat indicaţii greşite. Sosit la faţa locului, poliţistul i-ar fi comunicat că nu poate soluţiona cazul şi că trebuie să le dea inspectorilor de patrulare 1.000 de euro.

CNA a pornit o urmărire penală în acest caz şi a documentat transmiterea banilor către angajatul Secţiei accidente rutiere, iar ulterior către cei doi membri ai echipajului care l-au oprit pe denunţător în data de 9 martie. Ieri dimineaţă agenţii de patrulare au fost reţinuţi, iar angajatul Secţiei accidente rutiere a fost anunţat în căutare, după ce inopinat a părăsit teritoriul ţării.

La această oră, au loc percheziţii la domiciliile bănuiţilor, dar şi în unele birouri de serviciu. Toţi trei sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Vezi şi: (video) Se așteaptă reforme în poliție. Șoferii nu vor mai fi opriți fără motiv!

Cmentariile sunt închise