Se vor înăspri controalele la frontierele României. Călătorilor li se recomandă planificarea timpului

Poliţia de Frontieră din România anunţă că va înăspri controalele la frontierele sale. Acestea vor demara de la 7 aprilie 2017 şi vor fi făcute sistematic pentru a asigura securitatea în spaţiul comunităţii statelor europene.

Astfel de verificări vor avea loc ca urmare a intrării în vigoare unui Regulament de modificare a Codului Frontierelor Schengen, adoptat recent de către Parlamentul European și Consiliul Europei. Autoritățile de control la frontieră din statele Uniunii Europene, inclusiv Poliţia de Frontieră Română, vor efectua, începând cu data de 7 aprilie 2017, verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre.

Călătorilor li se vor verifica documentele de călătorie, consultându-se bazele de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE (și anume cetățenii UE și membrii familiilor lor care nu sunt cetățeni ai UE) atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.

Bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informații Schengen (SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate și pierdute (SLTD), precum și bazele de date naționale ale României.

Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o amenințare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătățirii securității Uniunii Europene și a cetățenilor acesteia. Această obligație se aplică pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime și terestre), atât la intrare, cât și la ieșire, precum și pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat încă decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne.

FOTO: ansa.it

În acest sens, instituţia română avertizează că, având în vedere că se apropie Sărbătorile Pascale și sezonul estival, precum și faptul că atât Politia de Frontieră Română, cât și autoritățile de frontieră din statele vecine (Ungaria, Bulgaria) vor implementa aceste măsuri, se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere.

De asemenea, numărul mare de pasageri înregistrat în punctele de frontieră aeroportuare, în special în perioada sezonului estival, pot duce la creșterea timpului de așteptare pentru controlul la trecerea frontierei pe aeroporturile internationale.

Poliția de Frontieră Română anunţă că a luat toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ.

Iată o aplicaţie prin care poate fi verificat timpul de aşteptare la vama moldovenească: Util: Poliţia de Frontieră a lansat aplicaţia Trafic Online. Iată de ce ar trebui să o foloseşti

Una analogică o are şi Poliţia de Frontieră română.

Cmentariile sunt închise