Șoferii care dau flash-uri sau claxonează pentru a li se face loc să treacă vor risca amenzi de mii de lei

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În atenţia conducătorilor auto moldoveni care folosesc România drept destinaţie pentru călătorii sau pentru tranzit. Autorităţile de la Bucureşti pregătesc modificări în legislaţie pentru a sancţiona usturător şoferii care fac abuz de fază lungă şi claxon pe drumurile naţionale.

Mai exact, acţiunile care se vor manifesta prin activarea/folosirea intenționată a semnalelor luminoase sau sonore pentru a forța conducătorii maşinilor premergătoare să elibereze banda pe care se află, vor fi catalogate drept comportament agresiv!

Amenzile se vor ridica până la 2.900 RON (circa 11.700 lei sau 586 de euro după cursul de schimb actual)!

FOTO: fdlreporter.com

Practic, autoritățile vor să introducă în Codul Rutier o interdicție nouă pentru șoferi – aceea de a avea un comportament agresiv atunci când conduc mașini pe drumurile publice.

Cei care vor încălca interdicția vor risca să primească cele mai mari amenzi ce se pot aplica persoanelor fizice la încălcarea regulilor de circulație – cele din clasa a patra de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă).

În prezent, având în vedere că punctul-amendă este de 145 lei, sancțiunile s-ar ridica la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei.

Faptele pe care polițiștii rutieri le vor putea amenda pentru că sunt considerate agresive vor fi următoarele:

  • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat șoferul din față să elibereze banda de circulație;
  • deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens;
  • circulația la o distanță foarte mică față de alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia ori în lateral, pentru a intimida șoferul acestuia;
  • pornirea mașinii de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților;
  • conducerea intenționată a mașinii prin accelerarea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele din preajma drumului public;
  • mersul cu spatele cu mașina pentru intimidarea celor care circulă în spate;
  • întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii pentru a o întoarce sau a o roti;
  • conducerea motocicletei (sau a mopedului) ridicată pe o singură roată.

Proiectul de OUG trebuie doar aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Momentan, acest lucru nu este posibil din cauza lipsei unui Executiv cu puteri depline.

Află mai multe:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2021/11/417_1637250789_Proiect-OUG-195-.pdf”]

Amintim că în Republica Moldova comportamentul agresiv în trafic a început să fie pedepsit de la sfârşitul lunii iulie din 2017. Folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase pentru obligarea conducătorului vehiculului care circulă regulamentar în faţă de a elibera, în mod nejustificat, banda de circulaţie, este la fel inclusă în lista acţiunilor prin care se manifestă acest comportament.

După ce o unitate contravenţională a ajuns să coste 50 de lei, penalizările au devenit următoarele:

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise