Studiu: BYD a primit miliarde de euro pentru a domina piața mașinilor electrice

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Producătorul auto chinez BYD Co. a primit subvenţii guvernamentale directe în valoare de cel puţin 3.4 miliarde de euro. S-a făcut în cadrul strategiei Beijingului de a domina piaţa automobilelor electrice şi a altor tehnologi verzi. Cifrele au fost publicate într-un studiu al unui institut german.

FOTO: © stock.adobe.com | Tada Images

Ajutoarele pentru cel mai mare producător chinez de EV-uri au crescut de la 220 mln de euro în 2020, până la 2.1 mld de euro în 2022. Estimarea a fost făcută miercuri de Institutul de la Kiel pentru Economia Mondială, care consiliază şi guvernul german.

În plus, BYD a beneficiat şi de sprijinul oferit de producătorii locali de baterii, dar şi de reducerile acordate clienților. Studiul a fost publicat într-un moment în care UE investighează ajutoarele de stat incorecte de care au beneficiat producătorii chinezi.

Subvenţii similare cu cele acordate BYD „au permis firmelor chineze să crească rapid, să domine piaţa chineză şi au facilitat expansiunea pe pieţele din UE.”

Ajutoarele industriale din China sunt „de cel puţin 3-4 ori” mai mari decât în ţările mari din UE şi OCDE!

UE este presată să reechilibreze relaţiile comerciale cu China pe măsură ce unele ţări membre, precum Franţa, vorbesc de o ameninţare economică de pe urma unui val de produse care inundă piaţa comunitară.

BYD şi compatrioţii săi precum NIO, Geely sau Xpeng se extind în Europa după ce au crescut în China. Acolo, producători occidentali, precum Tesla şi VW, pierd serios teren în contextul unui război agresiv al preţurilor pe segmentul EV.

IFW Kiel subliniază că aproape toate companiile chineze listate au primit subvenţii guvernamentale directe. Institutul menţionează nu doar despre bani vărsați direct în conturile producătorilor auto. Sprijin a fost oferit și pentru producătorii de turbine eoliene, panouri fotovoltaice şi fabricanţii de materiale rulante, respectiv indirect.

UE a pus la punct un fond de inovaţie în valoare de 40 de miliarde de euro pentru a concura cu China şi subvenţiile prevăzute în Inflation Reduction Act a SUA. În luna octombrie din 2023, Comisia Europeană a lansat o anchetă pentru a stabili dacă ajutoarele chineze pentru companii precum BYD, SAIC şi Geely au dat industriei chineze un avantaj incorect.

Amintim că BYD a început ca un producător de baterii. Ulterior a investit sume mari în cercetare şi dezvoltarea de tehnologii în domeniul automobilelor electrice şi vehiculelor PHEV. BYD a putut să crească semnificativ atunci când piaţa din China a decolat graţie subvenţiilor generoase oferite la cumpărarea de EV-uri!

Compania, care în 2023 a raportat un profit net de aproximativ 30 de miliarde de yuani (4.2 miliarde de dolari), a putut să îşi devanseze rivalii occidentali la capitolul preţ în China, în condiţiile în care doar modelul său de tip hatchback, Seagull, se vinde pentru mai puţin de 10.000 de dolari.

Vezi și: (foto) Noul BYD Yuan UP este un crossover electric de oraș de 12000 de euro

Cmentariile sunt închise