UE a aprobat planul României de a sprijini crearea unei reţele naţionale de staţii de încărcare pentru maşini electrice

Comisia Europeană a aprobat pozitiv o schemă de sprijin public prin care România va primi 53 de milioane euro şi ulterior le va acorda sub formă de granturi celor care se vor implica în construcţia de stații de reîncărcare a vehiculelor electrificate!

Astfel, până la mijlocul deceniului, vecinii noştri ar urma să aibă o reţea naţională de staţii, astfel încât exploatarea de maşini cu emisii reduse nu va mai constitui o problemă.

FOTO: automotive-today.ro

Comisia Europeană a concluzionat că măsura planificată de România pentru a susține crearea unei rețele de stații de reîncărcare a vehiculelor electrice respectă normele UE privind ajutoarele de stat. Măsura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 și a altor emisii poluante, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența pe piața unică.

“România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule și va îmbunătăți sănătatea cetățenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența”, a declarat vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Se preconizează că schema, care va avea un buget de 53 de milioane de euro și va acoperi perioada 2020-2025, va stimula investițiile în stații de reîncărcare a vehiculelor hibride și a vehiculelor electrice cu baterie din România. Aceasta va acoperi zonele urbane, suburbane și rurale și își propune să dezvolte o rețea de stații de reîncărcare pe întreg teritoriul țării.

Schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu în ceea ce privește echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectați printr-o procedură deschisă și transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi.

Comisia a evaluat măsura de ajutor în temeiul normelor privind ajutoarele de stat, în special articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice de interes comun, în anumite condiții. Instituţia mai consideră că măsura va favoriza creșterea considerabilă a ponderii vehiculelor cu emisii scăzute, aducând o contribuție majoră la reducerea emisiilor de CO2 și de poluanți, în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă și mediu, precum și cu țintele stabilite de Pactul ecologic european.

De asemenea, Comisia a constatat că ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurențiale de ofertare și că se vor institui garanțiile necesare pentru ca ajutorul să fie limitat la minimul necesar. Schema va aduce o contribuție la obiectivele în materie de mediu și climă ale UE care depășește orice posibilă denaturare a concurenței și a schimburilor comerciale cauzată de ajutor.

Amintim că în România, pe lângă o mică reducere care poate fi oferită de distribuitorii autorizaţi de maşini eco, cei care sunt interesaţi de achiziția unui electromobil pot alege să solicite subvenția de 10.000 de euro acordată pentru cumpărarea unei mașini electrice prin programul de stat Rabla Plus, ori pot reduce și mai mult costul ducând la unitățile de colectare un automobil mai vechi de opt ani!

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

O nouă promisiune de la PNUD Moldova: Reţea naţională formată din 30 de staţii electrice până în 2021

https://autoblog.md/video-circa-2500-de-puncte-de-incarcare-pentru-masini-electrice-planul-grandios-anuntat-de-enel-x-romania/

(video) Ucrainenii l-au rugat pe Elon Musk să le instaleze Superchargere cât mai curând! Reacţia afaceristului

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/