Un milion de euro pentru un km. O companie turcă a fost aleasă pentru a ne construi un drum în sudul ţării

Î.S. “Administrația de Stat a Drumurilor” a semnat la data de 31 ianuarie 2019 contractul pentru construcția sectorului de drum național M3, ocolirea satului Slobozia Mare. Lungimea acestui sector de drum constituie 18.29 km.

Acest contract este parte a Programului din Sectorul Drumurilor, iar pentru realizarea acestuia, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a acordat Guvernului Republicii Moldova suport financiar.

FOTO: asd.md

La data de 26 noiembrie 2018, a avut loc Deschiderea Publică a Ofertelor recepționate, până la termenul limită stabilit, de la următoarele companii:

1. Sinohydro Corporation Limited (China)
2. Metag Insaat Ticaret A.S. (Turcia)
3. Asocierea dintre companiile  Automagistral-Pivden (Ucraina) și Sogut INS. A.S. (Turcia)
4. ONUR Taahut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. (Turcia)

Licitația s-a desfășurat în conformitate cu Regulile şi Politicile de Achiziție ale Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), ediția revizuită în octombrie 2014, iar criteriile, în baza cărora s-a efectuat evaluarea Ofertanților, au fost axate pe capacitatea financiară a companiilor (resurse financiare disponibile, cifra de afaceri, etc), experiența în lucrări de construcție similare, capacitatea personalului și disponibilitatea echipamentului necesar executării lucrărilor.

Astfel, ca urmare a procesului de evaluare, s-a decis adjudecarea Contractului de lucrări  în valoare totală de 18.284.398,77 de euro (circa 360 de milioane de lei) pentru Construcția sectorului de drum M3 ocolirea Slobozia Mare, km 0+000 – km 18+290, companiei Metag Insaat Ticaret A.S. din Turcia, oferta căreia corespunde în mod substanțial cerințelor stabilite în Documentele de Licitație și care a demonstrat că deține capacitatea necesară pentru a începe și a desfășura corespunzător lucrările. La ceremonia de semnare a fost prezent chiar președintele şi managerul general al METAG Insaat Tıcaret A.S. – Dl. Tayfun Sezgin KAYAŞ.

Condiţiile generale utilizate pentru realizarea contractului sunt Condițiile Armonizate ale Băncilor elaborate de Federația Internațională ale Inginerilor Consultanți, versiunea FIDIC 2010. Din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, timpul planificat pentru finalizarea acestora este de 36 luni şi 24 luni pentru Perioada de Notificare a Defecţiunilor (perioada de garanţie).

Contractul prevede construcția unui nou sector de drum ce va ocoli satul Slobozia Mare și a unei intersecții la sfârșitul acestuia, ce se va conecta cu drumul existent M3 Chișinău-Giurgiulești.

Conform proiectului, drumul de ocolire a satului Slobozia Mare va fi construit în două benzi a câte 3.5 m fiecare, iar lățimea acostamentelor va fi de 2.5 m pe fiecare sens. Lungimea drumului va fi de 18.29 km.

În contextul asigurării controlului calității, pe parcursul execuției lucrărilor de construcție a sectorului de drum menționat mai sus, la data de 3 septembrie 2018 a fost semnat contractul de supervizare a lucrărilor cu rol de “Inginer” în cadrul contractului FIDIC cu compania IRD Engineering din Italia.

Pentru comparaţie, potrivit Mold-street, Guvernul RM şi ASD susţin că în cadrul proiectului Drumuri Bune construiesc drumuri la costuri de 20 ori mai mici – circa un milion de lei pentru un kilometru.

Vezi şi: (hartă) Două drumuri naționale, cu o lungime totală de peste 150 km, vor fi reabilitate cu sprijinul Chinei

Cmentariile sunt închise