(video) Euro NCAP: Cât de sigure sunt noile Skoda Enyaq iV, VW ID.4, Dacia Sandero Stepway şi Dacia Logan

Astăzi, Euro NCAP a făcut publice evaluările de siguranță pentru trei mașini noi și o versiune nouă a unui model deja testat. Skoda Enyaq iV și Volkswagen ID.4 s-au ales cu un rating remarcabil de cinci stele.

De cealaltă parte, un rezultat slab au arătat modelele Dacia Sandero Stepway şi Logan – doar două stele din cinci. Iar derivatul PHEV al lui CUPRA Formentor s-a ales de asemenea cu o evaluare de top.

Enyaq iV este primul vehicul nou complet electric de la Skoda și folosește aceeași platformă MEB – platforma modulară a VW Group pentru vehicule electrice cu baterii – care este utilizată pentru noile Volkswagen ID.4 și ID.3 testat anul trecut. Atât SUV-ul electric al Skoda, cât şi cel al VW, au arătat performanțe impresionante în cadrul testelor și sunt separate de nu mai mult de câteva puncte în diferitele domenii de evaluare.

Cu structuri robuste pentru protejarea ocupanților și bateria de înaltă tensiune, dar și cu airbaguri frontale, tip cortină și centrale standard, ambele mașini electrice ating un scor de peste 90% la capitolul protecția ocupanților adulți. În comparație cu ID.3, ID.4 și Enyaq iV sunt mai atrăgătoare pentru familiştii care doresc mai mult spațiu, iar potențialii proprietari vor fi liniștiți cu note mari la capitolele protecția ocupanților minori, protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor și asistența rutieră electronică.

În contrast, noile Dacia Sandero Stepway și Logan rămân fidele etosului “fără pretenții” al mărcii bugetare și au o specificație de siguranță redusă. Sistemul de frânare de urgență de bază, exclusiv cu radar, reacționează doar la alte vehicule, dar nu este conceput pentru a preveni accidentele cu pietoni sau bicicliști. Totodată nu are încă vreun sistem de menţinere în bandă.

Cu toate acestea, după cum notează Euro NCAP, protecția împotriva accidentelor este respectabilă, cu performanțe care ar face mașina un performer de patru stele dacă nu ar fi fost deficiențele sale la alte capitole.

“Siguranța a trecut mai departe, iar cei mai mari pași în față se fac acum prin utilizarea tehnologiei de vârf pentru a preveni producerea accidentelor. În mod clar, Dacia și-a găsit nişa de piaţă și se ține de ea, dar un rating de două stele arată o ambiție mică, chiar și pentru un produs low-cost. Decizia producătorului de a nu oferi o cameră foto este în mod clar neconformă cu piața și dezamăgitoare, deoarece Dacia este conștientă că mașinile lor vor trebui în curând să respecte noul Regulament general de siguranță. Pe de altă parte, Skoda și VW arată ce se poate realiza și Euro NCAP le aplaudă pentru că le oferă clienților lor cel mai înalt nivel de siguranță”, a declarat Michiel van Ratingen, secretar general al Euro NCAP.

Rezultatele testelor:

Click pe imagine pentru un raport detaliat!
  • CUPRA Formentor e-HYBRID

Precedenta sesiune de teste: (video) Primele teste Euro NCAP din 2021 au implicat noile Polestar 2, CUPRA Formentor, Renault Arkana şi Lexus UX 300e

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/