Un român riscă să stea în închisoare după ce şi-a cumpărat un permis de conducere moldovenesc fals din Târgu Frumos

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉

Un banal control în traficul rutier rural a scos la suprafaţă o adevărată afacere vizând falsificarea permiselor de conducere. Un „mic întreprinzător” din Târgu Frumos cerea câte 1.000 de euro pentru fiecare permis falsificat, dar furniza şi acte suplimentare, care să adoarmă eventualele bănuieli ale polițiștilor, notează Ziarul de Iaşi.

Unul dintre beneficiarii serviciilor de falsificare a fost şi Vasile Radu, un bărbat din comuna Ion Neculce. În octombrie 2020 acesta a fost oprit pe raza satului Brăeşti din judeţul Iaşi de către un echipaj de poliţie aflat în patrulare. A prezentat pentru control un permis de conducere moldovenesc, eliberat chipurile pe numele lui în aprilie 2018, dar şi un permis de şedere provizorie pentru cetăţeni străini, care atesta că începând cu decembrie 2017 locuise şi lucrase în raionul Floreşti din apropierea municipiului Bălţi.

Poliţiştii au verificat totuşi în baza de date electronică, constatând că permisul era fals. Radu a explicat că l-ar fi obţinut în Floreşti, contra sumei de 300 de euro. Afacerea ar fi fost intermediată de un coleg de serviciu, căruia îi cunoştea doar prenumele. Nici aşa nu a reuşit să-i convingă pe poliţişti. Aceştia au făcut verificări în continuare şi au aflat de la autorităţile moldoveneşti că şoferul în cauză nici măcar nu intrase niciodată în Republica Moldova. Atât permisul de conducere, cât şi cel de şedere, erau false!

Audiat ulterior de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani în calitate de suspenct şi de inculpat, Radu a prezentat în cele din urmă adevărul. Auzise de la nişte cunoştinţe că un cetăţean din Târgu Frumos se ocupa cu fabricarea de permise de conducere false. S-a întâlnit cu acesta în cursul lunii martie din 2018.

I s-a făcut o fotografie cu un aparat foto, a semnat pe o tabletă, s-a făcut o copie după cartea sa de identitate, iar o lună mai târziu avea permisul de conducere şi cel de şedere, contra sumei de 1.000 de euro. Permisele falsificate nu erau însă de o calitate prea bună, procurorii din Paşcani, dar şi poliţiştii Secţiei 7 Poliţie Rurală Târgu Frumos efectuând cercetări în alte patru cazuri similare.

Vasile Radu a fost trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi uz de fals, fiind găsit vinovat pentru ambele fapte. Regretele manifestate de inculpat în instanţă, ca şi lipsa antecedentelor penale, i-au adus totuşi o pedeapsă uşoară. Şoferul a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Paşcani la 1 an şi 10 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Sentinţa nu a fost însă pe placul procurorilor, care au declarat apel împotriva acesteia. Curtea de Apel va studia dosarul la începutul lunii martie.

Deocamdată nu este clar dacă poliţia a dat de urmele prestatorului de servicii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata