(update) Carlos Ghosn a dat în judecată Nissan și Mitsubishi, cerând şi despăgubiri de milioane

(update 25.07.2019) Cu doar câteva ore înainte ca Nissan să-şi anunţe rezultatele financiare înregistrate în primul trimestru fiscal din acest an, o veste a venit din partea lui Carlos Ghosn.

Fostul director al alianței Renault-Nissan-Mitsubishi a acționat în instanță Nissan Motor Company şi Mitsubishi Motors Corporation, despre care consideră că l-au demis din funcție într-un mod abuziv. Ghosn le cere constructorilor auto daune de 15 milioane de euro.

FOTO: bloomberg.co.jp

Carlos Ghosn a acționat în instanță cele două companii japoneze la un tribunal din Amsterdam (pentru că acolo îşi are reşedinţa oficială şi tot acolo este înregistrat holdingul Nissan-Mitsubishi), informează Reuters. Nissan și Mitsubishi l-au demis din funcțiile de conducere în urma unor acuzații de deturnare de fonduri, caz în care antreprenorul își susține vehement nevinovăția. În plus, acesta consideră că a fost înlăturat în mod abuziv din fruntea producătorilor auto.

“În Olanda, dacă vrei să concediezi un director, trebuie întâi să-i aduci la cunoștință acuzațiile şi apoi să îi furnizezi dovezile acuzațiilor. Nici unul dintre aceste lucruri nu s-a întâmplat”, a declarat avocatul Laurens de Graaf.

Acuzat de transferarea în contul Nissan a pierderilor din investiții personale și de declararea incorectă a sumelor primite drept compensații în perioada 2015-2017, Carlos Ghosn a fost arestat și încarcerat în decembrie 2018, în Tokio. Afaceristul născut în Brazilia a fost eliberat din închisoare în luna martie după ce a plătit o cauțiune de patru milioane de euro.


(update 26.04.2019) Carlos Ghosn a fost eliberat pentru a doua oară, plătind o cauţiune de 500 de milioane de yeni

Fostul preşedinte al Nissan, Carlos Ghosn, acuzat de încălcare a legislaţiei financiare şi abuz de încredere, a fost eliberat joi seara din închisoare după ce a depus o cauţiune în valoare de 500 de milioane de yeni (4.5 milioane de dolari) şi a fost de acord cu o serie de condiţii impuse, inclusiv limitarea contactelor cu soţia sa.

Tribunalul din Tokyo a respins apelul procurorilor împotriva deciziei de eliberare a lui Ghosn. El a plecat din centrul de detenţie îmbrăcat cu un costum închis la culoare şi o cămaşă albă, fără cravată, a declarat un martor pentru Reuters.

A fost a doua perioadă de detenţie a lui Ghosn în centrul din Tokyo. El a fost arestat în noiembrie şi a stat în închisoare 108 zile, înainte de a fi eliberat în martie. A fost arestat din nou luna aceasta pentru abuz de încredere în formă agravată.

De la ultima sa arestare, în data de 4 aprilie, fostul şef al Nissan este interogat cu privire la transferurile de fonduri de la Nissan către un distribuitor de vehicule Nissan din Oman. Procurorii niponi susţin că din cele 15 milioane de dolari vărsate către acest distribuitor între sfârşitul lui 2015 şi mijlocul anului 2018, aproximativ cinci milioane de dolari au fost utilizate de Ghosn cu scopul de a obţine foloase materiale în nume personal.

Ghosn se confruntă cu trei alte acuzaţii, care privesc subestimarea veniturilor şi transferarea pierderilor înregistrate de pe urma investiţiilor personale către Nissan. Ghosn a respins toate acuzaţiile formulate împotriva sa.

Conform legislaţiei nipone, Ghosn poate fi ţinut în arest 22 de zile fără a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile şi poate fi interogat fără a fi şi avocatul lui de faţă.


(update 10.04.2019) Carlos Ghosn a făcut o adresare video publică, înregistrată înainte de noul arest

Avocații fostului șef al Alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, au postat în reţeaua globală un mesaj video cu o adresare publică făcută de antreprenor, una care a înregistrat-o de teama de a fi arestat din nou. Pentru că s-a întâmplat iar acest lucru, avocaţii au decis să dea curs acestei mărturii.

În imaginile de mai jos, Ghosn povesteşte despre situaţia care a apărut în viaţa sa şi a numit acuzațiile împotriva lui o conspirație, indicând faptul că în spatele tuturor acestor lucruri se află conducerea de vârf a companiei Nissan.

Carlos Ghosn îi acuză pe șefii Nissan că l-au înjunghiat pe la spate și spune că situația actuală a companiei se înrăutățește, el fiind îngrijorat de lipsa de viziune a șefilor actuali. El mai susține că doar teama de a-și pierde puterea i-a determinat pe aceștia să comploteze împotriva lui.

“Vorbesc despre oameni care au jucat cu adevărat un joc foarte murdar”, mai spune Ghosn în imaginile filmate în Tokyo în ziua de 3 aprilie, cu doar câteva ore înainte de arest. El mai spune că este îngrijorat “deoarece este evident că performanța Nissan este în declin” și că “nu cred că aici există o viziune pentru ca alianța să fie construită”.


(update 04.04.2019) Fostul şef al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a fost arestat pentru a patra oară

Fostul şef al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a fost arestat din nou în această dimineaţă, în Japonia, fiind suspectat deja că a încercat să se îmbogăţească pe cheltuiala Nissan, într-o întorsătură de situaţie despre care presa crede că are legătură cu plăţi făcute unui dealer din Oman, transmite Reuters.

Arestarea,  pe care experţii juridici o consideră extrem de neobişnuită pentru o persoană eliberată pe cauţiune, marchează un nou moment dramatic pentru Ghosn. Procurorii din Tokyo au spus că Ghosn a provocat Nissan Motor pierderi de 5 milioane de dolari pe parcursul a doi ani şi jumătate, până în iulie 2018, prin încălcarea obligaţiilor sale legale faţă de companie, obiectivul fiind câştigul său personal. Agenţia de presă Kyodo a relatat că pierderile sunt legate de transferul de fonuri către dealerul din Oman, în contul unei companii deţinute de Ghosn. Agenţia nu a menţionat sursele.

“Arestarea mea în această dimineaţă este scandaloasă şi arbitrară. Este o nouă încercare a unor persoane din Nissan de a mă aduce la tăcere prin inducerea în eroare a procurorilor. De ce m-ar aresta, decât pentru a mă distruge? Nu mă vor distruge! Nu sunt vinovat de acuzaţiile fără temei aduse împotriva mea”, a afirmat Ghosn într-o declaraţie trimisă pe email de un purtător de cuvânt din Statele Unite.

Mai mulți procurori au descins la reşedinţa lui Ghosn, joi dimineaţa, şi i-au cerut să răspundă la întrebări. O dubiţă argintie despre care se crede că l-a transportat pe Ghosn a părăsit ulterior reşedinţa. Reprezentanţii procuraturii din Tokyo nu au fost disponibili pentru comentarii, iar Nissan a refuzat să comenteze deciziile justiţiei.

Arestarea a avut loc la o zi după ce Ghosn anunţase pe Twitter că va susţine o conferinţă de presă pe 11 aprilie, pentru “a spune adevărul” despre acuzaţiile care i se aduc.

Tot ieri, 3 aprilie, Consiliul de Administraţie al Renault s-a întâlnit şi a anunţat ruperea oricărei legături a lui Ghosn cu producătorul francez prin aprobarea demisiilor înainte anterior.


(update 09.03.2019) (video) Carlos Ghosn a fost eliberat sub cauţiune cu doar câteva ore înainte de propria aniversare


(update 30.01.2019) Primul interviu cu Carlos Ghosn: „Arestarea mea este un complot şi o trădare din partea directorilor Nissan”


(update 24.01.2019) Carlos Ghosn a demisionat din toate funcţiile de conducere de la Renault


(update 22.01.2019) Instanţa din Tokyo, care se ocupă de cazul lui Carlos Ghosn, a refuzat din nou să-l elibereze pe cauţiune pe fostul preşedinte a Consiliului de Administraţie a Nissan. Judecătorii consideră că top managerul în vârstă de 64 de ani poate distruge unele dovezi importante sau poate fugi din ţară. Amintim că Ghosn stă în închisoare din ziua de 19 noiembrie 2018.

La rândul său, Ghosn a promis că nu va părăsi statul insular. De asemenea, este pregătit să-și predea toate pașapoartele și să-și pună o brățară specială pentru a-i fi urmărite mişcările. Cu toate acestea, cererea sa a fost respinsă de instanță.

Soția lui Ghosn a declarat deja că soțul său se confruntă cu o maltratare în închisoarea japoneză în care stă. Ea a trimis deja o scrisoare corespunzătoare organizației pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch. Potrivit lui Carol Gon, soțul ei este în prezent în condiții extrem de dure. Potrivit lui Carol Ghosn, soțul ei se află în prezent în condiții extrem de dure.

Aceasta a fost deja a treia încercare a lui Ghosn de a ieşi din închisoare pe cauțiune. Anterior, instanța i-a respins această solicitare, considerând că un manager superior ar putea influența martorii sau să fugă într-o altă țară care nu-şi extrădează cetăţenii. Carlos Ghosn refuză în continuare orice acuzaţie şi nu se consideră vinovat de vreo fraudă financiară. În timpul audierii, el a pledat nevinovat. Ghosn a subliniat că arestarea lui este “neîntemeiată”.


(update 12.01.2019) Carlos Ghosn se scufundă tot mai tare: Fostului şef Nissan i-au fost aduse două acuzaţii noi


(update 09.01.2019) Carlos Ghosn, la prima sa apariţie publică după arest: „Sunt nevinovat şi iubesc Nissan”


(update 03.01.2019) Carlos Ghosn a stat închis de Revelion. Anul nou şi l-a început cu încă 10 zile după gratii

Tribunalul din Tokyo a anunţat acum câteva ore că prelungeşte cu zece zile detenţia preventivă a lui Carlos Ghosn. Directorul general al firmei constructoare de maşini Renault va sta deci după gratiile închisorii Koshuge din periferia capitalei japoneze până pe 11 ianuarie, dată la care justiţia niponă îi va putea eventual prelungi din nou detenţia, scrie rfi.ro.

FOTO: bloomberg.com

Patronul franco-libanez al firmei Renault fusese arestat şi încarcerat la Tokyo pe 19 noiembrie. În urma primelor investigaţii, justiţia niponă l-a inculpat pe Carlos Ghosn pentru faptul că timp de 5 ani şi-a subevaluat veniturile declarate autorităţilor japoneze. Acum, parchetul din Tokyo îl bănuiește pe şeful Renault şi de abuz de încredere şi îl acuză că “a provocat prejudicii firmei Nissan” care este aliată cu Renault.

Concret, procurorul japonez îl acuză pe Ghosn că a trecut în conturile Nissan pierderi personale de aproape 15 milioane de euro înregistrate în momentul crizei financiare din 2008. Pentru a rezolva această “problemă”, fostul patron Nissan, dar încă CEO Renault, s-a folosit de un amic saudit care i-a garantat pierderile. Carlos Ghosn şi-a rambursat apoi creanţierul din fondurile interne ale constructorului japonez de maşini.

Acest tip de delict este prescris de justiţia niponă după 7 ani. Legea permite însă suspendarea numărătorii în timpul şederilor în străinătate. Ori, se ştie, Ghosn nu stătea în Japonia decât o treime din timpul său.

Cum era previzibil, fostul mare patron neagă orice malversaţie. Menţinându-l în închisoare până pe 11 ianuarie, procurorul japonez speră totuşi să obţină mărturii de la Carlos Ghosn întrucât demonstrarea unui abuz de încredere este foarte dificilă. Dacă nu-l inculpă din nou, peste zece zile, parchetul din Tokyo poate decide prelungirea detenţiei lui Ghosn până la debutul procesului său în primul episod în care este deja inculpat.


(update 27.12.2018) Prietenul lui Carlos Ghosn a fost eliberat din închisoare pe cauţiune

Arestat împreună cu Carlos Ghosn pe 19 noiembrie, Greg Kelly, fostul director de personal de la Nissan, pe care Ghosn l-a promovat în orice mod posibil pentru a ajunge în funcţii superioare, a ieşit la libertate acum câteva ore. O instanță din Tokyo a dispus o cauțiune de 70 de milioane de yeni (circa 636.000 de dolari), sumă de bani care a fost achitată imediat.

Direct de la centrul de detenție, Kelly, suferind de stenoză a canalului spinal lombar, a fost dus la spital. După al treilea arest, Carlos Ghosn va rămâne în detenţie până cel puțin pe 1 ianuarie 2019.


(update 21.12.2018) Procurorii niponi nu vor să-l lase să scape aşa uşor. Carlos Ghosn a fost arestat din nou

Procurorii din Tokyo l-au rearestat astăzi pe fostul preşedinte al Nissan, Carlos Ghosn, în baza unor noi acuzaţii, inclusiv abuz de încredere în formă agravată, care ar putea prelungi perioada de detenţie, transmit Reuters şi Kyodo.

Procuratura din Tokyo suspectează că în octombrie 2008 Ghosn a transferat tranzacţii personale către Nissan, astfel încât a putut evita să achite pierderile de 1.85 miliarde de yeni (16.6 milioane de dolari).

Decizia vine la doar o zi după ce un tribunal din capitala Japoniei a respins neaşteptat solicitarea procurorilor de a extinde detenţia lui Ghosn, făcându-i pe analişti să creadă că ar putea fi eliberat astăzi din arest! Rearestarea înseamnă că va fi deţinut pentru cel puţin încă zece zile într-un izolator, unde se află de când a fost arestat luna trecută, în baza suspiciunilor de nereguli financiare.

O hotărâre similară a fost luată şi în cazul lui Greg Kelly, fost director de la Nissan, arestat odată cu Carlos Ghosn. Potrivit procurorilor japonezi, Carlos Ghosn şi Greg Kelly au conspirat pentru a subestima, cu aproximativ jumătate, remunerația de 10 miliarde yeni (88 milioane de dolari) pe care Ghosn a primit-o timp de cinci ani, începând din 2010. La rândul său, Nissan l-a acuzat pe Carlos Ghosn de alte infracţiuni, precum utilizarea bunurilor companiei în interes personal.

Arestarea la data de 19 noiembrie a lui Carlos Ghosn şi Greg Kelly a şocat industria auto mondială, în condiţiile în care Ghosn este recunoscut drept cel care a salvat Nissan de la faliment şi a transformat alianţa Renault-Nissan în cel mai mare producător auto mondial. Ghosn şi Kelly nu au făcut declaraţii prin intermediul avocaţilor, însă, potrivit presei din Japonia, cei doi au respins acuzaţiile.


(update 14.12.2018) Consiliul de Administrație al Renault a luat o decizie în privinţa lui Carlos Ghosn

Consiliul de Administrație al constructorului francez Renault s-a întrunit acum câteva ore într-o sesiune ordinară sub președinția lui Philippe Lagayette, director independent pus temporar în funcţie de conducere, pentru a discuta subiectele principale de pe agendă.

Claude Baland, consilier senior responsabil de etică și conformitate, și Eric Le Grand, şeful acestui departament, au prezentat Consiliului de Administrație al Renault statutul actual al revizuirii privind compensaţiile acordate președintelui și directorului său executiv pentru anii 2015-2018, care a fost întreprinsă la 23 noiembrie 2018. Concluzia lor preliminară este că aceste compensaţii și condițiile în care au fost aprobate erau conforme cu normele aplicabile precum și recomandările AFEP-MEDEF (cod de referință pentru guvernanța corporativă pentru societățile cotate la bursă).

În plus, avocații Renault au oferit Consiliului de Administrație al Renault un raport privind prezentarea făcută de avocații Nissan cu privire la investigația pe care au efectuat-o la Nissan. Consiliul de Administrație a solicitat ca avocații Renault să-și continue examinarea și evaluarea informațiilor furnizate, în colaborare cu avocații Nissan și să furnizeze prompt Consiliului o nouă actualizare a situației.

În plus, Consiliul de Administrație a menționat că, în această etapă, nu dispune de informații privind apărarea lui Carlos Ghosn.

Pe baza tuturor celor expuse, Consiliul de Administrație a decis să mențină măsurile actuale de guvernanță stabilite la 20 noiembrie 2018. Carlos Ghosn rămâne în continuare președintele și directorul executiv al Renault.


(update 10.12.2018) Carlos Ghosn a fost arestat din nou, iar grupul Nissan a primit statut de complice în dosarul său

Oficial. Procurorii japonezi au intentat acuzații împotriva lui Carlos Ghosn în dosarul ascunderii veniturilor sale. El este învinuit de faptul că nu a declarat bonusuri financiare primite de la Nissan, în valoare totală de cinci miliarde de yeni, între anii 2010-2015.

Împreună cu cele pentru Ghosn, au fost deja formulate acuzații pentru complicitate în săvârșirea infracţiunii împotriva fostului membru al Consiliului de Administrație al Nissan, Greg Kelly, dar şi împotriva grupului Nissan în sine, ca entitate juridică care a furnizat informații false despre venitul conducătorului său.

Carlos Ghosn și Greg Kelly au fost arestați pe 19 noiembrie și continuă să se afle într-un izolator din Tokyo. În conformitate cu legislația locală, perioada maximă de arest preventiv este de 22 de zile. Astăzi, procurorii erau obligaţi fie să-i acuze, fie să-i elibereze. Cu toate acestea, chiar şi urmăriţi penal, ambii ar fi putut fi eliberaţi pe cauţiune.

Însă, procurorii niponi au mers pe altă opţiune: cei doi antreprenori au fost arestați din nou, fiind suspectați de comiterea unei infracţiuni similare, însă între anii 2015 și 2018. Prin urmare, ambii vor rămâne în închisoare cel puțin până la 30 decembrie și vor sărbători Crăciunul în celule reci de câte cinci metri pătrați fiecare.

Cel mai curios lucru este că veniturile presupus ascunse ale lui Ghosn nu au fost de fapt primite de acesta. Fostul şef Nissan urma să primească plățile amânate abia anul viitor, când urma să plece singur din funcţie. Acesta este unul dintre argumentele care va fi utilizat de apărarea lui Ghosn în instanţă: odată ce bonusul nu a fost plătit încă, nu poate fi considerat o sumă fixă ​​supusă impozitării. O altă versiune a apărării (deși nu pare foarte convingătoare) este că Ghosn nu știa detaliile schemei pe care Kelly o “inventase” și astfel a fost dus în eroare.

Cu toate acestea, Carlos Ghosn însuși rămâne tăcut pentru moment. De cealaltă parte, Greg Kelly, prin avocații săi, declară legalitatea deplină a acțiunilor sale. Grupul Nissan, printr-un comunicat emis astăzi, îşi cere din nou scuze publice de acuzaţiile care i se aduc și promite să facă ordine în rapoartele sale pregătite pentru autorități.

În cazul în care foştii top manageri vor fi găsiţi vinovaţi, riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare şi o amendă în mărime de 10 milioane de yeni (sub 100.000 de dolari). Dacă se va demonstra şi vinovăţia grupului Nissan, amenda ar putea constitui 700 de milioane de yeni (peste 6 milioane de dolari).


(update 26.11.2018) Oficial: După Nissan, Carlos Ghosn a fost demis şi de la conducerea Mitsubishi

Mitsubishi Motors Corporation a anunţat acum câteva clipe printr-un comunicat de presă, că după o şedinţă cu o durată de 70 de minute a luat următoare decizie cu efect imediat:

“Consiliul de Administrație a decis astăzi să îl demită pe dl. Carlos Ghosn din funcția de director reprezentativ și președinte al Consiliul de Administrație al MMC pentru că a pierdut încrederea Nissan. Un alt motiv al deciziei este faptul că se consideră dificil acum pentru domnul Ghosn să continue să își desfășoare activitatea în posturile în care a fost ales.

În absența președintelui Consiliului, Consiliul de Administrație a decis, de asemenea, să-l numească pe Osamu Masuko în calitate de director reprezentativ şi CEO, dar şi în calitate de preşedinte ale Consiliului temporar, până la următoarea reuniune generală a acţionarilor.

https://www.youtube.com/watch?v=5w2Keu8MKko

(update 22.11.2018) Oficial: Carlos Ghosn a fost demis de Consiliul de Administrație al Nissan

Veste fulger din Yokohama, Japonia. Consiliul de Administrație al companiei Nissan Motor Co., Ltd. s-a întâlnit astăzi la sediul central al companiei din acest oraş. La începutul sesiunii, consiliul a recunoscut importanța problemei abordate și a confirmat că parteneriatul de lungă durată al Alianței cu Renault rămâne neschimbat și că misiunea este de a minimiza impactul potențial și confuzia privind cooperarea zilnică între partenerii Alianței.

FOTO: engadget.com

După examinarea unui raport detaliat al anchetei interne, consiliul a votat în unanimitate:

  • să îl demită pe Carlos Ghosn din funcția de președinte al consiliului
  • să îl demită pe Carlos Ghosn din funcţia de director reprezentativ
  • să îl demită pe Greg Kelly din funcţia de director reprezentativ
  • să studieze crearea unei comisii special care să ia în mod corespunzător sfaturi de la o terță parte independentă cu privire la sistemul de management al guvernării și o mai bună administraţie a compensațiilor directorilor. Cei trei directori independenți – Masakazu Toyoda, Keiko Ihara și Jean-Baptiste Duzan – se vor ocupa de acest lucru
  • să aprobe înființarea unei comisii consultative prezidat la fel de cei trei directori independenţi. Comisia va propune nominalizări din partea Consiliului de Administrație pentru funcția de președinte al Consiliului.

Compania Renault a anunţat la rândul său că Carlos Ghosn încă rămâne în funcţiile pe care le deţine acolo, însă este “temporar incapabil” să le exercite, motiv pentru care a fost numit în locul său Thierry Bollore, care va avea aceleaşi competenţe ca şi Ghosn.

Compania Mitsubishi încă nu a luat vreo decizie.


(update 20.11.2018) Carlos Ghosn a fost încătuşat de procurorii din Tokyo. Riscă până la 10 ani de închisoare

Președintele Nissan, Carlos Ghosn, se va confrunta cu o pedeapsă maximă de până la 10 ani de închisoare și/sau o amendă de până la 10 milioane de yeni, dacă va fi condamnat pentru nereguli financiare în Japonia, conform legislaţiei locale.

Potrivit ultimelor informaţii, Ghosn nu a fost acuzat oficial, însă o şedinţă de judecată în acest sens ar putea avea loc la 7 decembrie. Legislaţia japoneză prevede că un suspect poate fi reținut de procurori timp de până la 20 de zile înainte de a fi acuzat sau eliberat.

Amintim că Carlos Ghosn este suspectat de nedeclararea veniturilor reale şi de folosirea banilor companiei Nissan în scopuri personale timp de câţiva ani. Presa din Japonia afirmă că Nissan a plătit miliarde de yeni pentru a cumpăra și renova locuințe pentru Ghosn în Rio de Janeiro, Beirut, Paris și Amsterdam, citând surse anonime.


(20.11.2018) Carlos Ghosn a fost încătuşat de procurorii din Tokyo

Şeful alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn şi în parte a companiei Nissan a fost reţinut de procurorii din Tokyo! Cel mai bine plătit top manager, care conduce un constructor de maşini din Japonia, a fost învinuit de încălcarea legislaţiei financiare a acestei ţări, nedeclarându-şi toată averea în raportul pentru bursa de valori. Mai mult, acesta este suspectat de folosirea în mod repetat a acţiunilor companiei în scopuri personale.

Potrivit informaţiilor din presa locală, în raportul financiar, Ghosn a declarat venituri de 735 de milioane de yeni în loc de un miliard (aproximativ 7.79 milioane de euro). În acest context, rezultă că brazilianul cu origini libiene şi franceze s-a eschivat şi de la plata impozitelor.

După doar câteva minute de la distribuirea fulgerătoare a acestor informaţii la nivel global, cotaţiile celor trei companii la bursă au început să scadă.

Compania Nissan a făcut public un comunicat de presă în care a declarat că a efectuat o investigație internă în ultimele câteva luni privind conduita necorespunzătoare a directorului și președintelui companiei Carlos Ghosn și a directorului reprezentativ Greg Kelly.

Ancheta a arătat că, de-a lungul mai multor ani, atât Ghosn, cât și Kelly, au raportat la Tokyo Stock Exchange nişte sume ale compensaţiilor primite, care erau mai mici decât cifrele reale. De asemenea, în ceea ce îl privește pe Ghosn, au fost descoperite numeroase alte acte semnificative de abatere, cum ar fi utilizarea personală a activelor societății, iar implicarea profundă a lui Kelly a fost de asemenea confirmată. Concluzia aici este că, cei doi au pus la cale o schemă prin care şi-au ascuns veniturile şi foloseau în schimb resurse financiare corporative în scopuri personale.

Nissan a furnizat aceste informații Procuraturii japoneze și a cooperat pe deplin în investigația începută de aceştia din urmă. Acum, după această reţinere a lui Ghosn, a cărui vină încă nu a fost demonstrată, directorul general Nissan Hiroto Saikawa şi-a luat inițiativa de a propune Consiliului de Administraţie demisia celor doi din toate posturile de conducere.

În context, Nissan regretă profund de faptul că a provocat o mare îngrijorare printre acționari și părțile interesate.

“Vom continua activitatea pentru a identifica problemele noastre în rândul conducerii companiei și vom lua măsurile adecvate”.

Reprezentanți din conducerea companiilor Renault și Mitsubishi au luat act de informațiile dezvăluite în comunicatul Nissan și vor convoca adunări pentru a lua careva decizii în privința lui Ghosn. De asemenea, vestea despre reţinerea şefului Renault, companie în care statul francez deţine 15% din hârtiile de valoare, a fost comentată de preşedintele Emmanuel Macron. Acesta a spus că “statul, în calitate de acționar, va monitoriza foarte atent stabilitatea alianței”.

Amintim că Carlos Ghosn și-a început cariera în industria auto în cadrul companiei Michelin, acolo unde a deținut postul de director general al diviziei care produce anvelope pentru autoturisme și camioane ușoare. Mai târziu, în anul 1996, acesta a ajuns în funcția de vicepreședinte executiv al Renault, iar după coagularea cu Nissan a devenit și președintele companiei nipone. Ulterior, au trebuit să treacă 9 ani de zile pentru că Ghosn să fie ales în funcție de președinte și director general al Renault.

Între anii 2013-2016 Carlos Ghosn a fost președinte al Consiliului de Administrație a companiei AutoVAZ, care se află sub controlul alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi şi a corporaţiei de stat Rosteh. În anul 2016 acesta a devenit preşedintele Consiliului de Directori a companiei Mitsubishi.

Salariul managerului, numit şi “cost killer” (datorită capacității sale de a reduce costurile și de a crește profitabilitatea), a fost în ultima vreme unul dintre cele mai mari din Franța și Japonia. De exemplu, din aprilie 2016 şi până în martie 2017, Ghosn, ca șef al Nissan, a primit aproape 1.1 miliarde de yeni (aproape 9 milioane de euro la cursul de schimb de atunci). În plus, a câștigat alte 7 milioane de euro pe an în postul de preşedinte şi director general al Renault.

FOTO: reuters.com

În februarie 2018, Carlos Ghosn a fost de acord să-și reducă salariul la Renault cu 30%, primind “în schimb” sprijinul guvernului francez în timpul realegerii pentru un nou mandat de patru ani.

Șeful Renault-Nissan a fost unul dintre primii oameni din industrie care a pariat pe producerea în masă a mașinilor electrice, strategia de dezvoltare a cărora alianța a început să o dezvolte din 2010, de atunci rămânând lider mondial în acest sector.

Scandalul actual cu arestarea acestor top manageri a avut loc “în cel mai inoportun moment”, scrie presa din occident. Carlos Ghosn nu a finalizat încă un plan pentru dezvoltarea în continuare a alianței și pentru predarea autorității “succesorului” înainte de a pleca. Plecarea a fost planificată înainte de termen (adică înainte de 2022), însă acum, după intervenţia procuraturii din Tokyo, Ghosn în vârstă de 64 de ani, nu va putea pleca liniştit la pensie.

Cmentariile sunt închise