(update) Premieră mondială: Noul Audi S8 are un V8 cu 571 CP, dar poate rula şi cu cilindri deconectaţi

(update) După o analiză a comunicatului de presă indisponibil anterior, venim cu unele informaţii adiţionale despre noul S8. Aflaţi că motorul acestuia produce mai exact 571 de CP. Pentru eficienţă suplimentară, acesta este dotat cu un sistem de deconectare individuală a cilindrilor (numărul exact nu se specifică).

Noul S8 vine standard cu suspensia activă predictivă. Sistemul high-tech, care funcționează în combinație cu suspensia pneumatică adaptivă, poate ridica sau împinge în jos fiecare roată separat prin nişte actuatoare electromecanice. Prin urmare, este posibil pentru prima dată controlul în mod activ a corpului maşinii în orice situație de conducere și se reduc foarte mult înclinările şi ruliul în timpul accelerațiilor sau frânărilor. O cameră frontală care detectează nereguli de pe suprafața rutieră contribuie la funcţionarea suspensiei în mod predictiv.

După cum am menţionat şi anterior, suspensia se adaptează în baza modurilor de rulare, cinci la număr, selectabile prin Audi
drive select. Comfort+ este unul nou şi cu acesta inclus, maşinii i se permite să se încline în curbe cu cel mult trei grade pentru a reduce accelerația laterală manifestată asupra pasagerilor. Unghiul maxim de înclinare în timpul virajelor rapide este de aproximativ 2.5 grade comparativ cu cele circa 5 grade cu suspensia standard. De asemenea, suspensia este capabilă să ridice rapid garda la sol a maşinii cu 50 de mm (şi apoi să o coboare) atunci când mânerul oricărei uşi este acţionat, pentru un acces mai confortabil (doar în staţionare).


Fiecare dintre primele, cele trei generații anterioare ale modelului Audi A8, au avut şi câte o versiune sportivă. Actuala generație se pare că nu este o excepţie. Flagship-ul mărcii germane a fost echipat cu un V8 turbo destul de potent.

Vezi şi: (foto) Premieră: Noile Audi S6 Sedan, S6 Avant şi S7 Sportback – toate cu motoare TDI electrificate

Noul Audi S8 este echipat cu un motor bi-turbo de 4.0 litri, care consumă benzină şi care produce 570 CP/800 Nm (520 CP/650 Nm modelul anterior). Cutia de viteze este una automată cu opt trepte, iar sistemul de tracţiune quattro. Timpul necesar sprintului 0-100 km/h nu a fost anunţat deocamdată, însă viteza maximă este limitată la 250 de km/h.

Motorul cu ardere internă funcţionează alături de un demaror-generator, o baterie litiu-ion adiţională şi un sistem electric de 48 V ca parte a unui sistem de propulsie mild hybrid. Alături de funcţia Start-Stop şi cea de deconectare a motorului când automobilul rulează din inerţie, acesta are menirea de a reduce consumul de combustibil (cu până la 0.8 litri la 100 de km).

Vezi şi: (video) Premieră mondială: Noul Audi SQ8 – un SQ7, dar într-un alt ambalaj

Noul model de top mai este echipat cu o suspensie pneumatică adaptivă predictivă, o versiune revizuită a celei care vine pe modelul standard. Aceasta gestionează fiecare roată individual pentru confort îmbunătățit și control al corpului. Suspensia funcţionează în baza a cinci moduri, inclusiv o nouă setare Comfort+, care reduce ruliul prin înclinarea mașinii în curbe cu până la trei grade.

Printre altele se numără un şasiu cu roţi directoare spate, o direcţie activă, un diferenţial blocabil pe puntea din spate, un eşapament sport cu supape active şi terminaţii duble rotunde, dar şi un sistem activ de izolare fonică. Nişte mecanisme de frânare carbo-ceramice sunt oferite ca opţiune, cu discuri de 420 mm pe faţă şi 370 pe spate, dar şi cu etriere cu câte 10 pistoane pentru discurile frontale!

La exterior se mai remarcă nişte bare de protecţie modificate, accente sportive şi noi jante de 21 de inci, în timp ce la interior se poate sesiza o utilizare extensivă a fibrei de carbon şi a aluminiului. Scaunele sunt sportive profilate (reglabile electric, încălzite şi ventilate, opţional cu masaj), volanul este diferit faţă de cel de pe un A8 obişnuit, iar panoul de bord digital vine cu un S-Mode special.

Berlina mai poate fi dotată cu până la 38 de sisteme de asistenţă şi protecţie, împărţite în două pachete: City şi Tour. Toate funcţionează eficient prin intermediul unui procesor central zFAS, dar şi a cinci radare, şase camere, 12 senzori ultrasonici şi un scaner laser. Cel mai interesant este Audi pre sense side, care, în cazul detectării unui impact inevitabil, ridică rapid garda la sol cu 80 de mm din partea laterală care va primi impactul şi astfel toată energia va fi absorbită de pragurile dure în locul portierelor.

Noul Audi S8 va intra pe piață la sfârșitul anului. În Germania se vor cere pe el aproximativ 120.000 de euro. Apropo, dacă înainte modelul S8 era disponibil doar într-o variantă cu un corp scurt, aflaţi că acum va fi disponibil şi un S8 Long cu ampatament alungit, însă doar deocamdată pe piaţa din SUA, China, Canada şi Coreea de Sud.

Ce să mai spunem, aşteptăm S8 plus!

Vezi şi: (video) Test Drive: Audi S5 Sportback – singurul în Moldova

Cmentariile sunt închise