Urmează o altă criză? După lipsa cipurilor și costul tot mai mare al magneziului poate afecta producția de automobile

Nu mai este un secret că industria auto este puternic lovită de criza cipurilor care sunt atât de necesare pentru producția diferitor componente a unor sisteme vitale automobilelor moderne. Deja de câteva luni mai mulți producători se luptă cu această criză care poate dura chiar până în anul 2023 și despre care am vorbit anterior cu mai multe ocazii. Detalii puteți vedea în articolul atașat mai jos.

Dar iată că pe lângă lipsa cipurilor producătorii de automobile se pot lovi de o altă piedică – prețurile tot mai mari la magneziu, un metal care la rândul său, la fel este folosit din plin. Și iată în ce constă problema…

Aproape 90% din rezervele de magneziu la nivel mondial se află în China. Din vara acestui an prețul magneziului crește constant din motiv că firmele locale care se ocupă procesarea magneziului cumpără tot mai scump cărbune necesar la încălzirea cuptoarelor unde se topesc mai multe elemente la o temperatură de până la 13.000 grade Celsius.

Spre exemplu, în anul 2012 prețul unei tone de magneziu era de 2.800 de dolari. La data de 27 august 2021 prețului unei tone a ajuns la aproape 4.000 de dolari, preț crescut cu 14% față de prețurile listate o săptămână mai devreme. Dar creșterea de preț nu s-a oprit aici, deja în septembrie 2021 prețurile pentru o tonă au variat între 6.200 și 6.900 de dolari, ceea ce este cu aproape 40% mai mult față de prețurile lunii august.

FOTO: westernmagnesium.com

Partea proastă este că atunci când vor fi listate prețurile pentru luna octombrie și noiembrie, costul unei tone de magneziu ar putea fi mai mare, iar asta nu are cum să nu afecteze producția auto, dar și de multe alte produse ce folosesc metalul.

Magneziul – unde îl găsim pe automobilele?

Rezervoarele de combustibil, carcasele interioare ale scaunelor din automobile, jantele din aliaj ușor, unele componente ale motoarelor cu ardere internă, padelele din spatele volanului de pe unele automobile de performanță şi altele – toate aceste părți necesită magneziul sau aliajele ușoare din care poate face parte.

De ce crește tot mai mult prețul la magneziu?

În prezent China trece printr-o mare criză energetică legată de închiderea mai multor mine de extragere a cărbunelui, legată de promisiunile sale pe termen lung de a reduce utilizarea cărbunelui.

Prin urmare ceea ce se întâmplă acum este efectul domino – o problemă o creează pe cealaltă, iar în viitor am putea să ne așteptăm nu doar la un deficit de automobile și mai pronunțat, dar și la întârzierea producției pentru o serie de electrocasnice și multe alte produse ce folosesc magneziul.

Cmentariile sunt închise