(video) Aston Martin a făcut anunţul mult aşteptat! Va participa în Le Mans cu Valkyrie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Marca britanică Aston Martin se pregătește să fie singurul producător prezent în toate formele de curse de anduranță globale, inclusiv Formula 1, din 2025! Cu sprijinul neprețuit al partenerului de curse, Heart of Racing [HoR], cel puțin un prototip bazat pe modelul Valkyrie va fi utilizat în clasa superioară Hypercar a campionatelor FIA WEC şi IMSA.

Asta înseamnă că prototipul Valkyrie va participa la trei dintre cele mai prestigioase evenimente din motorsport: Le Mans, Rolex 24 de la Daytona și maratonul de 12 ore de la Sebring.

Planurile iniţiale prevedeau participarea în sezonul din 2020-2021, însă termenii au fost mutaţi şi resursele au fost redirecţionate către alte domenii.

Cursele de mașini sport sunt în ADN-ul Aston Martin. Numele său este sinonim cu gloria curselor de anduranță, debutul mărcii la Le Mans urmând să aibă loc la doar cinci ani după ce cursa a avut loc pentru prima dată în 1923. De atunci, mașinile împodobite cu faimoasele Wings au obținut nu mai puțin de 19 victorii de clasă, inclusiv triumful general în ediţia din 1959 cu emblematicul DBR1 condus de Roy Salvadori (GBR) și Carroll Shelby (SUA).

În total, peste 240 de piloți au concurat cu maşini Aston Martin la Le Mans în ultimii 95 de ani, în 27 de combinații diferite de șasiu și motoare, în aproape fiecare epocă. Niciun alt loc nu i-a dat Aston Martin atât de mult succes sau nu a dovedit mai ferm că ADN-ul mărcii este făurit din însăși esența competiției.

Așadar, în anul în care marca își sărbătorește cea de-a 110-a aniversare, este perfect logic să-și anunțe revenirea la cea mai mare cursă de anduranță de pe pământ, cu expresia supremă a celui mai puternic hypercar conceput vreodată.

Valkyrie AMR Pro a fost proiectat și dezvoltat inițial pentru a respecta reglementările LMH hypercar, iar acum Aston Martin Performance Technologies, situat în noul AMR Technology Campus, care este amplasat împreună cu sediul echipei Aston Martin Aramco Cognizant Formula One la Silverstone, a început dezvoltarea unui prototip de competiție a Valkyrie, dedicat pentru curse, într-o fereastră de performanță aerodinamică și de putere predefinită, care îi oferă egalitatea cu concurența sa directă din WEC. Va fi apoi omologat pentru clasele WEC Hypercar și IMSA GTP înainte de sezonul 2025.

Șasiul Valkyrie din fibră de carbon optimizat pentru curse va folosi o versiune modificată a senzaționalului motor V12 natural aspirat de 6.5 litri construit de Cosworth, care în formă standard se rotește cu 11.000 rpm și dezvoltă peste 1.000 CP. Propulsorul va fi modernizat pentru a încorpora cerințele critice privind echilibrul performanței din clasa Hypercar și va fi dezvoltat pentru a rezista rigorilor competiției de cel mai înalt nivel pe distanțe lungi. Ca și în cazul mașinii de circuit Valkyrie AMR Pro, sistemul hibrid cu baterie va fi absent din mașina de curse.

Odată omologată, echipa Heart of Racing va conduce programele Aston Martin atât în ​​WEC, cât și în IMSA, deoarece mașina de curse Valkyrie devine prima hipermașină de rasă pură care participă la ambele campionate și singura dintre rivalii săi care își poate regăsi originile într-o mașină existentă de producție.

Fondată în 2014 de omul de afaceri și filantrop american Gabe Newell, The Heart of Racing este o organizație de caritate care strânge bani pentru Fondul de Cercetare a Cardiologiei pentru Copii din Seattle (printre alte cauze demne). Echipa HoR din SUA a fost concepută în 2020 și a colaborat cu Aston Martin încă de la înființare, concurând în principal cu modelul de succes Vantage GT3 în cele două clase GTD ale IMSA.

Apropo, încă un anunț suplimentar făcut de Aston Martin este că va construi și pregăti mașini GT3 și GT4 complet noi, bazate pe platforma Vantage, care se vor conforma tuturor seturilor de reguli GT existente și noi, inclusiv noilor reglementări LMGT3 din 2024 care va înlocui clasa GTE din WEC. Acest nou challenger GT, care se așteaptă să concureze în WEC, IMSA și SRO GT World Challenge Series, precum și în diferite campionate regionale cu sediul internațional, va fi disponibil pentru partenerii existenți Aston Martin Racing și potențialii clienți pentru cumpărare şi utilizare de la începutul sezonului de curse 2024.

Introducerea unei noi mașini de curse GT pune capăt unui capitol remarcabil din istoria Aston Martin Racing cu actuala generație Vantage, probabil cea mai de succes mașină de curse produsă vreodată de Aston Martin. De la debutul său în 2018, Vantage GTE a înregistrat patru titluri de campionat mondial, inclusiv două ale piloților, unul de constructor și unul de echipă, precum și trei victorii în clasă la maratonul de 24 de ore de la Le Mans.

Cmentariile sunt închise