(video) Auto Shanghai 2021: Premieră – Noul Mercedes-Benz EQB

Între Mercedes-Benz EQA şi EQC, pe linie logică vorbind, ce maşină ar putea exista? Corect – EQB! Un nou electromobil din linia de modele EQ, de fapt versiunea electrică a noului GLB, a debutat la doar câteva zile după premiera noului EQS, în cadrul Salonului Auto Internaţional de la Shanghai.

https://www.youtube.com/watch?v=u1vmDJdD9Pw

Caracteristici cheie:

  • Pentru EQB piaţa din China va fi prioritară, însă modelul va fi disponibil la nivel internaţional.
  • GLB și EQB au același corp, design interior și platformă MFA2, care a fost proiectată inițial atât pentru trenuri de propulsie cu motoare cu ardere internă, cât și pentru motoare electrice.
  • Diferă neînsemnat doar în lungime şi înălţime (4.684/1.667 mm), deşi lăţimea de 1.834 mm şi ampatamentul de 2.829 mm e acelaşi.
  • La fel precum EQA faţă de GLA, noul EQB faţă de GLB se deosebeşte printr-un design exterior modificat, în special în partea frontală şi posterioară, care l-au făcut mai puţin pătrăţos decât originalul.
  • Mașina electrică are faruri originale și o inserţie fără prize de aer în locul grilei de radiator. Stopurile sunt conectate printr-o bandă luminoasă, precum farurile, iar spaţiul pentru montarea plăcuţei de înmatriculare a fost mutat de pe hayon pe bara de protecţie.
  • Formele-i mai rotunjite, împreună cu jantele disponibile şi alte soluţii, l-au făcut să fie mai eficient aerodinamic decât un GLB: 0,28 vs 0,33 Cd. Dar alternativ specificației de bază este disponibil de montat un pachet AMG Line, care face maşina să arate ceva mai sportiv.
  • Din cauza podelei ridicate (sub ea stă bateria) și a unui aspect diferit al suporturilor de scaune, portbagajul a devenit mai mic. Versiunea de bază cu cinci locuri are unul de 495 de litri vs 570 de litri cât are GLB. Cu al doilea rând de scaune rabatate volumul poate urca până la 1.710 litri (1.805 litri în GLB).
  • Pentru o taxă suplimentară, ca și în cazul lui GLB, al doilea rând de scaune poate fi echipat cu un sistem de reglare longitudinală a lor, într-un interval de lungime de 140 mm.
  • Un al treilea rând de scaune (şapte în total) este o opțiune în Europa și o dotare standard în China. Acesta este format din două scaune separate cu puncte de ancorare ISOFIX pentru scaune pentru copii.
  • Și dacă modelul GLB impune o limită de 168 de cm pasagerilor care urcă pe locurile din al treilea rând, pe EQB această limită constituie 165 cm. Volumul portbagajului cu scaunele rabatate din al treilea rând constituie 465 litri, iar şi cu al doilea – 1.620 litri.
  • La momentul de faţă a fost anunţat doar modelul Mercedes-Benz EQB 350 4MATIC cu două motoare și tracțiune integrală. Acestea produc 292 CP și sunt alimentate cu energie dintr-o baterie de 80 kWh (poate fi încărcată cu maxim 100 kW, 10-80% în puţin peste 30 min.), fapt care ar trebui să asigure şi o autonomie de până la 478 km în ciclu WLTP.
  • Ulterior, mai multe versiuni vor fi disponibile, inclusiv una de bază EQB 250 cu un singur motor cu 190 CP şi baterie de 66.5 kWh. Se promite şi una cu autonomie sporită.

Întreprinderea mixtă Beijing Benz va începe producția maşinii în specificație chineză în următoarele săptămâni. Iar în a doua jumătate a anului, producția-i va începe în Europa în specificație europeană, în Kecskemét, Ungaria.

Şi tot la Auto Shanghai au fost arătate două versiuni noi ale modelului EQA, care a debutat în premieră locală, deocamdată indisponibile pentru Europa. Acestea dispun deja de câte două motoare electrice şi tracţiune integrală. EQA 300 4MATIC vine cu 224 CP, iar EQA 350 4MATIC cu 292 CP. Ambele au baterii de 70.5 kWh şi autonomii care ating aproape 500 de km.

S-a anunţat că se pregătește şi o versiune AMG a noului EQA, care va fi primul electromobil de serie din gama subdiviziunii sportive!

Cmentariile sunt închise