(video) Celebrul Citroën SM a fost reinterpretat elegant pentru secolul XXI

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În primăvara anului 2020, DS Automobiles a împărtășit o serie de schițe numite #SM2020 pe rețelele sociale. Aceste desene au fost rezultatul unei competiții interne de creație între designerii de la DS DESIGN STUDIO PARIS cu privire la o reinterpretare a maiestuosului Citroën SM lansat în 1970.

Mai mult decât un simplu tribut, SM TRIBUTE sărbătorește zece ani de artă și eleganță de la crearea DS Automobiles și participarea sa la prima ediție Chantilly Arts & Elegance, contribuind în același timp la cercetarea orientată spre viitor a DS DESIGN STUDIO PARIS.

„Lucrăm la genele modelelor noastre emblematice pentru a stimula cercetările asupra formei viitoarelor modele care vor apărea la sfârșitul deceniului. Ceea ce prezentăm, datează din 2020, și prezența noastră la Chantilly cu SM TRIBUTE stă mărturie pentru această activitate și studiile noastre pe această temă.

Comunitatea noastră ne-a trimis mai multe mesaje puternice în timpul prezentării schiței. Primul a fost că era foarte atașată de modelele emblematice din patrimoniul nostru. Al doilea a fost că nu dorea ca designul original să fie alterat.

Am vrut să mergem mai departe. Vrem să ne cultivăm moștenirea prin simbolurile noastre care sunt DS și SM. De la ele ne inspirăm în angajamentul nostru față de designul avangardist.”

Thierry Metroz, DS Automobiles Design Director

Un omagiu adus modelului SM și un studiu modern de design

Mesajul transmis de comunitatea DS Automobiles a fost ascultat. Echipa DS DESIGN STUDIO PARIS a lucrat ca și cum SM ar fi continuat să se dezvolte în ultimele cinci decenii.

Modelul SM, născut la începutul anilor 1970, a întruchipat apogeul inovației auto franceze. Acest grand tourer era o adevărată concentrare de tehnologie. Stilul său aerodinamic, proiectat de Robert Opron, era deopotrivă elegant și avangardist. Sub capotă, un V6 puternic oferea performanțe excepționale pe șosea. Dar ceea ce a făcut din SM o mașină remarcabilă a fost suspensia hidropneumatică, moștenită de la DS, care îi oferea un confort inegalabil și o ținută de drum perfectă. SM rămâne și astăzi un model de referință, căutat de colecționari din întreaga lume! Amestecul său unic de confort, performanță și inovație îl transformă într-o adevărată legendă auto.

Dacă Citroën SM a făcut impresie, este și datorită interiorului său luxos și deosebit de minuțios. Materialele de înaltă calitate, precizia asamblării și ergonomia studiată au creat o atmosferă deosebit de rafinată în interior. Planșa de bord, cu instrumentele sale circulare și volanul distinct, era atât funcțională, cât și estetică. De asemenea, SM era foarte bine echipat pentru acea vreme, incluzând scaune electrice, aer condiționat și direcție asistată. În plus față de caracterul său dinamic, SM era o mașină capabilă să ofere confort de înaltă clasă pasagerilor săi.

Această lejeritate, care sugerează dinamism și eficiență, este reflectată în silueta subțire, dar musculoasă a modelului SM TRIBUTE. Legătura directă este caracterizată puternic de o parte frontală emblematică și de un profil dominat de o capotă lungă.

Aspectul bicolor extins a fost elaborat în jurul unei reinterpretări a culorii Gold Leaf, care a fost prezentată în catalog în 1971, cu un lac satinat lucrat cu o patină manuală și combinat cu o culoare neagră special concepută.

SM nu avea o grilă de radiator, ci o secțiune mare din sticlă care dezvăluia farurile și plăcuța de înmatriculare. Cincizeci de ani mai târziu, această secțiune din sticlă devine un ecran 3D care luminează până la mijlocul său, încadrat de o semnătură luminoasă formată din trei module pe fiecare parte – ca în trecut – îmbunătățiită de opt DRL-uri verticale și cu vârfuri de diamant, bazate pe o forma de triadă care se întâlnește într-un punct ca prova unei nave.

Profilul păstrează liniile caracteristice ale modelului SM, urmărind fluxul de aer din față către partea din spate mai îngustă. În spatele a două geamuri mari, panoul posterior este tăiat în jumătate și continuă pentru a face partea din spate să plutească în formă de S. Bineînțeles, roțile din spate sunt parțial carenate cu piese detașabile.

În timp ce proporțiile emblematice ale modelului Citroën SM sunt menținute cu o lungime de 4.94 m (+5 cm) și o înălțime de 1.34 m (+2 cm), SM TRIBUTE câștigă în primul rând în musculatură și prezență cu o lățime de 1.98 m (+14 cm). În căutare de eficiență, garda la sol se modifică la 12 centimetri (-3.5 cm). SM TRIBUTE poartă jante mari de 22 inchi, decorate cu inserții aerodinamice.

Interiorul continuă, de asemenea, limbajul SM din 1970, dar pe viu nu este arătat

La interior, designul din 1970 a fost, de asemenea, reinterpretat, cu forma caracteristică a părții superioare a planșei de bord și chiar designul oval al instrumentelor. Fidel spiritului avangardist al SM, afișarea informațiilor se face prin proiecție, iar „consola ecran” curbată, conectată la volanul steer-by-wire, completează acest spirit drag mărcii. Sunetul și luminile învăluie pasagerii.

Interiorul este foarte luminos, cu o culoare fildeș compusă din piele și Alcantara. Un ecran mare în partea din față a planșei de bord oferă un cadru extraordinar pentru a găzdui o gamă aproape infinită de finisaje și materiale! Scaunele continuă tapițeria emblematică a modelului SM, cu pernele sale orizontale.

Afișajul este prin proiecție, fără ecran. Decorul este mai imersiv, fiind în același timp mai puțin limitativ pentru șofer și pasageri. Tapițeria din piele gravată cu laser de pe panourile portierelor evocă modele inspirate din artele decorative. Această tendință s-a născut în aceiași ani cu Concursul de Eleganță. Ornamentele perlate fac aluzie la modelele actuale.

Vezi și: (video) Noul DS E-TENSE PERFORMANCE este un fel de concurent pentru Porsche Mission R

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise