(video) Cum să faci din Dacia Logan o mașină electrică și să mergi aproape gratis

Există deja o dovadă oficială că Dacia lucrează la o mașină electrică, arătând chiar recent conceptul acesteia numit Spring. Pe piață va ajunge abia la anul şi încă nu se cunoaşte la ce preţ, dar dacă îţi doreşti o Dacia electrică acum, cea pe care o ai (cel mai potrivit este Logan) poate fi transformată astfel. Nu e chiar ieftin, dar la final s-ar putea să ieși în câștig!

https://www.youtube.com/watch?v=YYDBJsOJsVY

Marc Areny, francezul care a transformat o Dacia Logan într-o mașină electrică, și-a prezentat proiectul încă în 2014. Atunci, mașina era deja omologată RAR să circule pe străzi. El a folosit ca „material” de bază un Logan din 2005. L-a costat 13.000 de euro și a obținut un autoturism eco.

În caz că vrei să faci așa ceva acasă, el a prezentat pe scurt procesul. A scos motorul clasic, a păstrat cutia de viteze şi ambreiajul şi a adaptat un motor electric. A folosit baterii cu litiu care cântăreau 190 de kilograme și și-a făcut mașină electrică. Tot ansamblul se baza pe cinci componente de bază şi cabluri suplimentare doar.

Autovehiculul creat atunci avea o autonomie de 200 kilometri și el a calculat un cost de un RON per suta de kilometri. Partea proastă era timpul de încărcare: șapte ore. A muncit însă la proiect aproape doi ani, pentru că a făcut-o de la zero, singur.

Cât costă bateriile pentru o Dacia Logan electrică? Areny a povestit că bateriile le-a luat din China și America și erau proiectate pentru 3.000 de cicluri, adică circa 10 ani. Mașina era dotată cu 30 de astfel de baterii. A câte 200 de euro fiecare, costul total a fost de 6.000 de euro.

Unde a ajuns francezul în cinci ani cu mașina electrică făcută acasă?

Marc Areny a vorbit acum un an despre ce-a reușit să facă cu Dacia electrică. El a finisat acel prototip și-a ajuns să dezvolte o afacere în jurul transformării mașinilor clasice într-unele electrice. Mai mult, mașina e alimentată chiar la rezervor, acolo unde până acum băgai benzină sau motorină.

Ca să ajungă în acest punct l-a costat în total 25.000 de euro. Dar, în prezent, poate face conversia cu circa 15.000 de euro. Costă mai mult decât ce-a făcut pe primul model, pentru că toate lucrurile sunt, pe scurt, mai finisate. Ai consolă centrală ca să vezi consumul (în locul unor indicatoare provizorii) și motorul electric e mai bine integrat în spațiul din față. Autonomia a rămas la 200 de kilometri. Poți să vezi ce vinde francezul pe site-ul său EVshop.

Cea mai promițătoare Dacia electrică a venit însă de la compania Prime Motors Industry din București, în 2016. Tot Logan a fost modelul ales, dar compania a dus un pic mai departe dotarea cu baterii și asta a fost partea promițătoare. Astfel, sunt trei opţiuni de baterii şi autonomie respectiv: 11 kWh (până la 125 de kilometri), 22 kWh (până la 250 de kilometri) și 45 kWh (până la 500 de kilometri).

Ce s-ar putea să te întristeze e prețul pentru ultima: circa 26.000 de euro fără TVA. E cam cât ai da pe o mașină electrică dezvoltată așa încă din fabrică. Dar pentru cea mai mică autonomie ai avea de plătit 15.000 de euro și 18.000 de euro respectiv pentru autonomia de 250 km. Pentru setul de 11 kWh, încărcarea ar dura 20 de minute cu încărcător rapid și între cinci și șase ore de la o priză casnică.

Partea proastă la astfel de mașini Dacia modificate e că viteza maximă e de circa 110 km/h. Însă, pentru oraș, e mai mult decât suficient. Iar economia o poți face de fiecare dată când încarci la stații de la magazine sau unele puse gratis la dispoziția utilizatorilor.

Vezi neapărat acest reportaj:

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

https://autoblog.md/peste-sapte-ani-masinile-electrice-ar-putea-fi-mai-ieftine-decat-cele-pe-benzina-sau-motorina-apple-este-ingrijorata/

(foto) O nouă viaţă pentru modelele clasice VW, dar şi Porsche! Primul exemplu – Volkswagen e-Kafer

Tesla s-a apucat să vândă maşini electrice rulate, verificate şi cu garanţie

Cmentariile sunt închise