(video) După turci, şi polonezii prezintă prototipurile unor maşini electrice naţionale sub noul brand Izera

După turci, iată că şi polonezii vor avea automobile electrice naţionale proprii! Acum câteva ore, compania poloneză ElectroMobility a susținut o prezentare online a prototipurilor acestor maşini, care vor fi lansate pe piaţă peste câţiva ani (în 2023) sub nou formatul brand Izera (nume inspirat de munții Jizera din vestul țării, de la hotarul cu Republica Cehă).

ElectroMobility este de fapt o asociere comună a patru companii de stat poloneze, care deţin câte 25% din acţiuni: PGE Polska Grupa Energetyczna SA, Energa SA, Enea SA şi Tauron Polska Energia SA.

Ca şi în cazul noii mărci auto turceşti, ideea unei “mașini naționale” a fost inițiată și este controlată integral de guvernul Poloniei.

ElectroMobility a arătat unui cerc restrâns de persoane, printre care şi jurnalişti auto locali (care au participat propriu zis la eveniment), prototipul unui hatchback de clasă golf şi a unui crossover, ambele care împart o platformă comună despre care nu există prea multe detalii (există un indiciu neoficial pe care l-am observat, din postări anterioare pe pagina de Facebook a companiei, că s-ar orienta la utilizarea arhitecturii MEB a VW Group). Nici denumiri proprii nu au deocamdată aceste maşini.

Exteriorul lor este realizat în spiritul tendințelor moderne de design – simplu, concis, eficient. Un punct de atracţie mai special al designului îl reprezintă blocurile optice: în ambele cazuri, atât farurile, cât şi stopurile, sunt o compoziție orizontală unică formată din mai multe elemente LED. Dacă vor fi păstrate şi pe modelele de serie deocamdată nu se cunoaşte. Apropo, designul maşinilor a fost comandat de la firma italiană Torino Design.

“Modelele prezentate sunt prototipuri, nu mașini finisate pe care le vom vedea în curând pe străzi. Cu toate acestea, puteți fi sigur că modelele care vor intra în producție în 2023 vor păstra caracterul mașinilor prezentate”, a declarat Piotr Zaremba, CEO al ElectroMobility. 

“Am căutat inspirație și puncte de referință în cultura poloneză pentru a evidenția naționalitatea mărcii. În același timp, a fost extrem de important pentru noi să facem ca exteriorul mașinilor să genereze emoții pozitive, deoarece sunt nişte automobile de familie”, a adăugat Tadeusz Jelec, unul dintre consultanții de proiect implicați, fost designer la Jaguar.

Nu s-au spus prea multe nici despre partea tehnică. Pentru o accesibilitate mai mare, automobilele electrice vor fi disponibile cu o baterie standard, dar şi cu una opţională cu capacitate extinsă. Autonomia va ajunge la plus-minus 400 km în ciclu WLTP.

Bateriile vor putea fi încărcate atât de la o priză casnică, cât şi rapid de la staţii publice corespunzătoare. Ambele vor putea face 0-100 km/h în circa opt secunde, în timp ce viteza maximă le va fi limitată la 160 km/h.

Proiectul include din start şi prezenţa unor sisteme avansate de siguranță/asistenţă, inclusiv unul de monitorizarea a unghiurilor moarte, de recunoaștere a indicatoarelor rutiere, de avertizare şi frânare automată în cazul unei coliziuni frontale iminente, etc. Există în proiectul polonez şi un integrator tehnic: compania germană multi experimentată EDAC ar trebui să asigure faptul că maşinile vor merge bine, iar sistemele sale electronice nu vor intra în conflict între ele.

Habitaclul electromobilelor va fi realizat în stilul general al tuturor noilor maşini de pe piaţă, deja existente. Planşa de bord le va fi comună şi conţine două monitoare: unul în calitate de panou de bord, iar al doilea pentru sistemul multimedia.

Mai jos pe consola centrală va exista un panou de control al sistemului de climatizare, iar levierul cutiei de viteze, împreună cu alte comenzi şi o suprafaţă de încărcare wireless, ar putea fi realizate şi pe modelele de serie sub forma unui tunel central “plutitor”, cu o nişă sub el.

ElectroMobility subliniază faptul că nu va crea mașini de lux. Dimpotrivă, va realiza mașini curate şi eficiente care să răspundă nevoilor majorității consumatorilor polonezi și care să fie disponibile/accesibile, ținând cont de veniturile medii locale.

Situația actuală, când polonezii nu dețin o marcă auto națională, nu este corectă, deoarece Polonia este cea mai rapidă în creştere piață auto din Europa, se menţionează pe siteul oficial Izera.

În același timp, există o industrie auto în Polonia – automobile ale altor mărci sunt produse în această țară şi această industrie formează 7% din PIB-ul local. În procesul de producţie de automobile şi componente necesare lor sunt implicaţi în jur de 200.000 de polonezi, iar alţi circa 270.000 se ocupă de vânzările acestora.

Vezi şi:

https://autoblog.md/foto-varsovia-concept-se-va-transforma-intr-un-sedan-premium-produs-anual-50-de-unitati/

https://autoblog.md/video-un-nou-producator-ceh-de-automobile-mw-motors-si-a-prezentat-primul-sau-model/

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/