(video) E legal aşa ceva? Un poliţist de la INSP a urcat în maşina unui civil şi i-a spus să-l urmărească pe alt şofer
Realitățile din Moldova încă nu permit să ne simţim în mare siguranţă pe drumuri sau în locuri publice, ba mai mult, de exemplu, să ne lăsăm maşinile descuiate ca în alte ţări sau să-i luăm la bord pe toţi cei care ne cer asta. Conducătorilor auto mereu li se aduce la cunoştinţă că trebuie să respecte legea şi să ţină cont de alte recomandări făcute prin canale oficiale, însă nu toţi au în vedere absolută asta şi se mai şi îndoiesc de unele prevederi legale.
Priviţi o situaţie care s-a întâmplat de curând lângă Piaţa Centrală din Chişinău. Un conducător de BMW nu a reacţionat la solicitarea unui poliţist de a opri pentru a fi certat că nu a cedat trecerea unor pietoni. Ulterior poliţistul l-a oprit pe posesorul camerei de bord şi l-a rugat să-l ajungă din urmă, ceea ce s-a întâmplat până la următoarea intersecţie.
Cazul a stârnit mai multe nedumeriri şi a ridicat mai multe întrebări. De exemplu:
- Cum anume s-a manifestat solicitarea poliţistului de a opri, dacă se afla la o distanţă de circa 10 metri şi avea mâinile în buzunar?
- Şoferul din BMW, dacă nu a fost atent şi să presupunem că a văzut pietonii apropiindu-se de bordură într-un ultim moment, trebuia să se uite la drum şi trafic pentru a nu provoca un accident, la pietoni sau la poliţist, ori la toţi în acelaşi timp?
- Trebuie un şofer să răspundă la solicitarea unui poliţist de a-l lua în maşină şi de a începe urmărirea altui participant la trafic?
- etc.
Am discutat cu un reprezentant al INSP despre situaţie. Ni s-a spus că instituția este la curent cu acest caz, iar angajatul lor a procedat corect, conform legislaţiei, fiind obligat să reacţioneze la observarea oricăror încălcări, în context fiind apreciat şi ajutorul şoferului implicat în urmărire.
Mai aflaţi că poliţistul în cauză desfăşura în zonă o patrulare pedestră, iar în dotarea unor astfel de inspectori nu există vreun baston sau fluier ca şi în cazul celor rutieri. Respectiv, rămâne neclar cum anume s-a manifestat semnalul său pentru ca cel ce manipula BMW-ului să tragă pe dreapta.
Totuşi, încă un lucru important pe care trebuie să-l ştiţi este că toţi angajaţii INSP sunt împuterniciți cu dreptul să oprească şoferi şi au şi calitatea de agenţi constatatori, dacă se dublează în fişa postului, indiferent dacă fac patrulare pedestră sau rutieră!
Prevederea care îi permite unui inspector INSP să folosească maşini civile pentru a pune la punct încălcări este notată în Legea 320 cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului, în articolul 25 (Împuternicirile poliţistului), aliniat 17:
Conform RCR (p.11), conducătorul de vehicul este obligat să oprească imediat vehiculul la semnalul unui agent de circulaţie sau a unui poliţist, în caz contrar existând marele risc de a fi penalizat.
Dar dacă un conducător auto are dubii că (nu) este un poliţist şi acesta din urmă, ca în cazul din imagini, doreşte să intre în cabină prin forţarea mânerului portierei şi fără a se documenta, poate refuza să-i deschidă şi apela la 112 pentru a solicita un echipaj de poliţie la faţa locului, însă din nou, cu riscul de a fi penalizat atât pentru că nu s-a subordonat, cât şi pentru că a împiedicat exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Iar câteva dintre obligaţiile poliţistului, descrise în articolul 26 al aceleiași legi, spun (atenţie la cuvântul DOAR):
Fiecare dintre noi să-şi facă o concluzie, dar cel mai bine este să nu încălcăm RCR pentru a ne vedea cât mai rar cu poliţiştii.
Dacă aţi surprins vreo situaţie interesantă/riscantă, în Chişinău sau pe drumurile din ţară, scrieţi-ne şi trimiteţi-ne imagini foto/video în calitate maximă AICI (selectaţi via link şi lăsaţi-ne linkul generat), pe pagina noastră de Facebook sau la adresa contact@autoblog.md, iar noi o vom transforma în ştire care va fi auzită şi de autorităţi!
Cmentariile sunt închise