(video) Fostul dealer Mercedes-Benz în Moldova a lansat o invitație de a testa o maşină chineză nouă
(update 15.09.2023) Iată și invitația în limba română:
Fostul dealer Mercedes-Benz în Moldova, compania Grand Premium SRL, cea care şi-a pierdut drepturile exclusive asupra mărcii germane în ţara noastră, nu îşi încetează activitatea de comercializare a automobilelor!
Tocmai am aflat că a devenit importatorul sau distribuitorul unei tinere mărci auto chineze şi a lansat o invitație către clienți de a face cunoştinţă şi a testa al doilea său model.
Amintim pe scurt că tânăra companie chineză IM Motors, care este controlată de puternicul concern chinez de stat SAIC, a fost fondată în 2020 ca o întreprindere comună între producătorul de automobile SAIC, gigantul IT Alibaba și developerul Zhangjiang Hi-Tech. SAIC deţine 64% din acțiuni, ceea ce înseamnă că IM Motor este de fapt un sub brand al său.
Literele IM din denumire vin de la Intelligence in Motion (Inteligență în mișcare), dar există și o versiune latinizată pur chineză a numelui – Zhiji Motors. Sediul companiei este situat în Shanghai.
IM/Zhiji se poziționează ca producător de vehicule electrice premium high-tech, adică este încă un analog chinezesc al companiei americane Tesla. IM Motors a introdus primul său model, sedanul L7, la începutul anului 2021, dar acesta a intrat în vânzare pe piața chineză abia în vara lui 2022.
Pe scurt despre modelul LS7, despre care încă nu v-am povestit:
- Ambele mașini, L7 şi LS7 au fost create în paralel și unificate în tehnologie, dar au un design diferit. Crossoverul are faruri mai simple ca formă (full LED adaptive), iar designul posterior pare clar inspirat de la Aston Martin DBX. În locul unui acoperiş panoramic obișnuit, LS7 are o secțiune de sticlă deasupra celui de-al doilea rând și un parbriz imens cu o secțiune superioară care poate fi opacă sau transparentă. Parbrizul măsoară 1613 x 1620 mm și este construit din material de calitate aeronautică.
- Interesant că şi din punct de vedere al dimensiunilor, LS7 aproape că imită DBX-ul britanic: lungime – 5.049 mm, lățime – 2.002 mm, înălțime – 1.731 mm. Și ampatamentul acestor mașini este complet același (3.060 mm). Crossoverul chinezesc are jante cu diametrul de 20 sau 22 de inci, iar în ambele cazuri sunt montate anvelope mai late pe puntea din spate (Michelin Pilot Sport EV). Coeficientul de rezistență aerodinamic Cx – 0.268. Portierele sunt fără rame la geamuri, având şi soft close. Volumul maxim pentru bagaje – 1.731 de litri.
- În centrul mașinilor IM se află o platformă originală creată de cei de la SAIC în colaborare cu Williams Advanced Engineering (WAE). Configuraţia suspensiei este următoarea: braţe duble pe puntea din faţă, un setup multi-link pe spate, alături de perne de aer şi amortizoare adaptive controlate electronic pe toate roţile, standard din echiparea de bază cu pachet opţional Pro! Şi mecanisme de frânare Brembo stau pe toate roţile.
- Modelul este disponibil cu tracţiune spate (un singur motor electric cu 340 CP/475 Nm, 0-100 km/h în 6.5 secunde şi o viteză maximă de 200 km/h) sau cu AWD (două motoare cu 578 CP/725 Nm, 0-100 km/h în 4.5 secunde şi o viteză maximă de 200 km/h). Oferta de baterii, în funcţie de motorizare, este limitată la trei: 77, 90 sau 100 kWh. Autonomia maximă declarată – 660 km (ciclu CLTC).
- Piele naturală Nappa, piele întoarsă şi chiar furnir din lemn autentic sunt folosite pentru decorul interior.
- Standard are un volan tip manşă, însă se poate comanda unul normal rotund. Este primul vehicul chinezesc produs în serie cu acest tip de volan.
- Pe planşa de bord sunt două monitoare care se pot parţial ascunde în bord (26.3 inchi/4K/4320×720 pixeli + 15.5 inchi/2488×720 pixeli). Monitorul de pe consola centrală măsoară alţi 12.8 inchi (AMOLED 2K/1728×1888 pixeli). De toată procesarea grafică se ocupă un cip Qualcomm Snapdragon 8155.
- Mai poate avea: climatizare automată pe câteva zone, purificator de aer, ionizator, porturi USB-C cu încărcare de 60W, sistem audio cu până la 24 de difuzoare, modem 5G, NFC, cheie digitală, cameră de bord, sistem FOTA, scaune frontale reglabile în 16 direcţii cu ventilare şi masaj, etc.
- Vezi lista completă de dotări aici (tradu prin Google Translate).
- Rândul din spate de scaune este, de asemenea, interesant. În mod nominal este pentru trei pasageri, dar numai partea stângă (60% din lățime) poate fi rabatată pentru transportul articolelor lungi şi doar locul din dreapta poate fi un scaun individual cu multiple ajustări şi chiar ventilaţie/masaj.
- Mașina este echipată cu 11 camere, cinci radare cu unde milimetrice, 12 radare cu ultrasunete și 2 LiDAR-uri pentru a corespunde unui nivel 3 de autonomie. Un procesor NVIDIA Orin X se ocupă de buna funcţionare a tuturor asistenţilor. De asemenea, are panouri cu afişaje grafice interactive.
În China deja se vinde modelul. Doar în prima oră, la momentul debutului în decembrie 2022, când încă nu era disponibil modelul cu un singur motor, s-au comandat peste 3.000 de maşini. Preţul de start în prezent este echivalentul a 37.000 de euro. Modelul de top costă aproape 60.000 de euro în patria sa.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise