(video) GENEVA 2019: Premieră – Noul şi primul Morgan cu motor turbo, folosit şi de noua Supra

Compania britanică Morgan a devenit celebră peste tot în lume ca fiind cel mai conservator producător de maşini, asta pentru că încă face vehicule sport cu o construcţie care a fost proiectată încă în anii ’30 ai secolului trecut. Istoria continuă!

La Salonul Auto de la Geneva din acest an, Morgan şi-a rezervat un stand pentru a prezenta lumii noul Plus Six, model care, chiar dacă nu este diferit de alte produse ale brandului, arată fresh şi reprezintă o continuare a colaborării cu BMW la capitol tehnic!

Plus Six mai este complet nou datorită faptului că din cele 4.000 de legături şi componente folosite, doar 1% s-a luat de la modelele mai vechi.

La baza noului automobil care arată chiar foarte bine stă noua platformă CX-Generation, a cărei dezvoltare a durat trei ani in-house şi pentru care numărul de ingineri a fost mărit de la 10 la circa 30 de persoane.

Şasiul este produs practic în totalitate din aluminiu şi mai este folosit şi lemn, însă acesta este prezent doar sub forma unei carcase ce înconjoară cabina la nivelul superior (greutate totală doar 98 de kg). Interesant este că o astfel de combinaţie de metal şi lemn natural a dus la dublarea rigidităţii la torsiune a platformei!

Pe partea de suspensii avem pe puntea din faţă componente McPherson cu câte două braţe, în timp ce pe puntea din spate este multi-link. Suplimentar există o bară anti-ruliu pe osia frontală.

Dimensiunile roadster-ului au rămas aproape neschimbate (3.890 mm în lungime, 1.756 mm în lățime și 1.220 mm în înălțime), deşi ampatamentul, în comparație cu modelul anterior Plus 8, a devenit mai lung cu 20 de mm, iar noul aranjament al agregatelor a permis creşterea lungimii compartimentului pentru pasageri cu tocmai 200 mm! Acum în acest Morgan vor putea călători fără nici o grijă şi pasageri cu o statură mai mare.

Vezi şi: (galerie foto) Parada Morgan Cars. Zeci de maşini retro au defilat prin centrul Chişinăului

Habitaclul și-a păstrat stilul retro, însă toate detaliile sunt noi și acum există şi un ecran color al calculatorului de bord. Inserţii din piele sau din lemn natural se pun la alegere într-un asortiment foarte larg. Singurul element care face acest automobil mai aproape de prezentul modern este levierul cunoscut al cutiei de viteze 🙂

Revenind la exterior, chiar și farurile noului Plus Six sunt recreate, ele funcţionând mai eficient, având LED-uri şi sunt conectate în premieră la un senzor de lumină. Pentru un taxă suplimentară clienţilor li se mai oferă un acoperiș compozit rigid ce poate fi instalat în sezonul rece, iar în timpul verii lăsat în garaj. Jantele au un design nou şi măsoară 19 inci.

O revoluţie a avut loc şi sub capotă. Noul Plus Six este primul Morgan care are un motor cu turbo compresie. Amintim că firma a renunţat anul trecut la utilizarea agregatelor V8 natural aspirate produse de BMW, însă cooperarea continuă printr-un nou capitol.

Automobilul stilat este propulsat acum de un agregat TwinPower Turbo B58 cu şase cilindri în linie şi un volum de 3.0 litri (apropo găsit pe noile BMW Z4 sau Toyota GR Supra), care produce 340 de CP şi 500 Nm de cuplu! Motorul însă are setări individuale în conformitate cu filozofia mărcii britanice. Împreună cu propulsorul, cei de la Morgan au luat şi cutia automată ZF cu opt trepte care pot fi schimbate şi manual prin intermediul padelelor din spatele volanului.

Greutatea uscată a noului Plus Six este de numai 1.075 kg, adică cu 145 kg mai mică decât modelul anterior Plus 8 cu motor V8 natural aspirat și cutie de viteze automată. Drept rezultat, automobilul este capabil să facă sprintul 0-100 de km/h în doar 4.2 secunde (-0.3) şi poate atinge o viteză maximă de 267 km/h.

Noul Morgan Plus Six este deja disponibil pentru comandă, având un preţ de start de 78.000 de lire sterline, care poate varia în dependenţă de piaţă. Maşina poate fi construită atât cu volan pe partea stângă, cât şi cu unul pe partea dreaptă.

De asemenea, pentru a sărbători lansarea noului model sunt oferite două ediţii de start care se deosebesc printr-un decor special și un finisaj bogat la interior, pentru care se cer câte 90.000 de lire.

Mai trebuie de menţionat că noua platformă CX-Generation va fi baza altor modele ale brandului, inclusiv a unei maşini sport cu un design modern care se pregăteşte.

Vezi şi: (video) GENEVA 2018: Morgan a prezentat ultimele două maşini făcute cu motoare BMW N62

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise