(video) Honda Civic a împlinit 50 de ani de existență. Iată cum a evoluat modelul în timp

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Anul acesta, Honda sărbătorește 50 de ani de existenţă a modelului emblematic Civic. Dezvoltat ca o „mașină pentru lume”, peste 27.5 milioane de Civic au fost vândute în 170 de țări de când modelul a fost lansat pentru prima dată în 12 iulie 1972!

Acum, în momentul în care intră în al șaselea deceniu, cu lansarea celei de-a 11-a generații, Civic continuă să stabilească noi puncte de referință în clasă și să depășească așteptările clienților din întreaga lume.

Popularitatea de durată a lui Civic este o dovadă a muncii de pionierat a inginerilor Honda în ultima jumătate de secol. Fiecare generație a introdus propria evoluție progresivă a designului original Civic, tehnologii avansate și noi niveluri de performanță, păstrând în același timp același scop ca și primul Civic: o mașină compactă spațioasă, distractiv de condus și economică.

1972-1979: Un Civic pentru toţi cetăţenii

Primul Civic a fost dezvoltat ca o mașină globală pentru toate piețele, oferind un caracter practic excepțional în conducerea de zi cu zi. A fost una dintre primele mașini Honda care au fost vândute în Europa, obținând apreciere imediată pentru designul său compact, economia impresionantă de combustibil și gradul de utilizare.

Echipat cu un motor revoluționar cu combustie controlată prin vortex compus (CVCC), Civic a devenit primul vehicul care a respectat cele mai stricte reglementări privind emisiile din lume – Actul pentru aer curat din 1970 – stabilind standardul pentru viitoarele obiective de emisii în industria auto globală. Prima generație Civic a fost produsă pentru prima dată în fabrica din Suzuka, Japonia. Volumul de producție acumulat a ajuns la un milion de unități în primii patru ani.

În anii 80: Civic devine major

În 1979, a doua generație Civic a sosit împreună cu un motor CVCC-II modernizat, bazându-se pe succesul Civic-ului original cu un motor de 1.3 litri care oferea o livrare mai lină a puterii și era mai economic. Gama de modele a fost extinsă cu un sedan de 1.5 litri, hatchback și wagon. O transmisie manuală cu cinci trepte a fost, de asemenea, adăugată.

Modelul a introdus un nou design distinctiv two-box, trapezoidal, cu o grilă frontală și faruri cu un aspect mai unghiular. Cu toate acestea, această formă a fost de scurtă durată, deoarece Civic a crescut în popularitate și a fost necesar un nou model pentru a satisface cererea consumatorilor pentru mașini mai mari.

A treia generație Civic a sosit în 1983 cu un ampatament mai larg și un design mai unghiular. Se remarcă prin introducerea principiului „Man Maximum-Machine Minimum” de la Honda, o abordare centrată pe om a designului care asigură că tehnologia și aspectul au servit nevoilor șoferului și pasagerilor. Astăzi, acest principiu ajută în continuare la definirea tuturor modelelor Honda, pentru a furniza spațiul și gradul de utilizare așteptat de șoferii moderni.

Era disponibil în trei stiluri de caroserie: un hatchback cu trei uși care punea accentul pe conducerea sportivă, un sedan cu patru uși mai practic și un break Civic Shuttle cu cinci uși care oferea spațiu și utilitate excepțională. O variantă Civic Si mai sportivă a fost introdusă, de asemenea, cu un motor DOHC cu patru cilindri în linie şi volum de 1.6 litri.

1987-2000: Noi standarde de calitate și performanță

În 1987, a patra generație Civic a introdus o nouă gamă de opțiuni de motor, care include sistemul VTEC (Variable Valve Timing and Lift Electronic Control) de la Honda. Mecanismul său de sincronizare variabilă a revoluționat tehnologia motorului, oferind performanțe mai mari la turații mari și un consum redus de combustibil la turații joase. Prin această tehnologie Civic a câştigat mai multe premii.

A cincea generație Civic a urmat rapid în 1991, debutând cu o formă mai elegantă și mai aerodinamică, pentru un aspect mai sportiv – păstrând în același timp funcționalitatea de zi cu zi, cu care mașina devenise sinonimă. A șasea generație Civic a fost dezvoltată pentru a crea o valoare mai mare decât clasa din care făcea parte.

În anii 1990, consumul mai mic de combustibil și alte acțiuni de mediu au devenit mai semnificative. Ca atare, acest model avea un motor VTEC nou dezvoltat. De asemenea, a prezentat, pentru prima dată Hondamatic Transmission – o transmisie automată cu variație continuă (CVT), care a oferit schimbări fără probleme de viteză și economie de combustibil similară unei maşini cu o cutie manuală.

Bazându-se pe capacitățile dinamice excepționale ale modelului Civic standard de generaţia a 6-a, Honda a debutat în varianta Type R axată pe performanță în 1997. Axându-se pe furnizarea celei mai extreme performanțe văzute până acum de la Civic, a devenit catalizatorul a 25 de ani de succes pentru Honda în sector competitiv hot hatch.

2001-2021: Civicul milenar

A șaptea generație a sosit în 2000 și a devenit primul Civic care a oferit tehnologie hibridă în 2001. Acest Civic a fost înregistrat drept cel mai eficient vehicul pe benzină de producție cu cinci locuri din lume, cu o economie de combustibil foarte mare – 29.5 km per litru consumat!

În 2005, a opta generație hatchback a sosit cu un stil futurist pentru piețele europene, o grilă din Perspex și accente triunghiulare – inclusiv țevile de eșapament duble – care l-au făcut unul dintre cele mai distinctive vehicule stradale.

A fost, de asemenea, prima generație de Civic care a prezentat scaunele Magic Honda, unde pernele scaunelor din spate pot fi ridicate pentru a crea o zonă de încărcare înaltă. Acest lucru a fost posibil datorită inginerilor care au amplasat rezervorul de combustibil sub scaunele din față – o soluţie neobişnuită pentru obținerea spațiului interior și a gradului de utilizare încă urmat astăzi la diferite modele Honda.

A noua generație Civic a adăugat un rafinament suplimentar pentru a crea un pachet complet pentru clienți, inclusiv eficiență de vârf. Dispunând de un motor 1.6 DTEC revizuit, vehiculul a obținut în 2015 un titlu Guinness World Records pentru „Cel mai mic consum de combustibil pentru o maşină care a vizitat toate cele 24 de țări învecinate din UE”, înregistrând o medie de 2.82 litri la 100 km. O distanţă totală de 13.498 km a fost parcursă cu o Honda Civic Tourer, între 1 și 25 iunie 2015, de către echipajul format din Fergal McGrath (Irlanda) și Julian Warren (Marea Britanie).

O generație a 10-a complet remodelată a sosit în 2015, cu o gamă de două motoare VTEC TURBO și a încorporat caracteristici avansate de siguranță și asistenţă pentru șofer – sub formai suitei Honda SENSING – pentru prima dată.

Proiectat cu un șasiu mai rigid și o performanță dinamică mai mare, a oferit platforma perfectă pentru Civic Type R din 2017, care a stabilit noi limite de performanță pentru hatchback-urile fierbinți.

Mașina a fost lăudată universal pentru manevrabilitate directă, răspuns instantaneu la accelerație, viteză maximă mare, stabilitate și putere de oprire excepțională – toate acestea au contribuit la stabilirea unui nou timp de referință pentru mașinile cu tracțiune față pe Nürburgring Nordschleife din Germania, în aprilie 2017.

2022: O nouă eră a Civicului

Bazându-se pe 50 de ani de moștenire, a 11-a generație Civic îmbină performanța și eficiența cu niveluri îmbunătățite de confort interior, atractivitate vizuală și utilizare generală. Noua generaţie marchează o piatră de hotar majoră pentru Honda în Europa, deoarece este cel mai recent model electrificat din gamă, completând angajamentul „Electric Vision” al Honda Motor Europe din 2022 de a electrifica toate modelele principale.

Modelul prezintă standard cea mai avansată iterație a sistemului de propulsie hibrid multipremiat e:HEV, oferind dinamică și performanță captivantă în paralel cu economie și eficiență impresionantă.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/