(video) În Moldova s-ar putea reveni la practica ridicării plăcuțelor de înmatriculare de la mașinile parcate neregulamentar
Fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, pledează pentru revenirea la practica ridicării plăcuțelor de înmatriculare de la mașinile parcate neregulamentar și sugerează Guvernului să pregătească un asemenea proiect de lege, adaptat în urma unei expertize a problemei, care ulterior ar putea fi votat în Parlament. O astfel de declaraţie a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate.
Potrivit lui Jizdan, s-a renunţat acum aproape doi ani la acest lucru, inclusiv din cauză că “unii politicieni erau deranjaţi de asta”. Din această cauză s-a ajuns la formarea unui haos pe străzile capitalei, unde fiecare îşi lasă automobilul “unde cade”.
Fostul şef de la Interne a mai declarat că un poliţist nu poate sta de serviciu în aşteptarea şoferului pentru a-l sancţiona, iar o eventuală măsură cu o amendă scrisă şi ataşată de parbriz nu ar funcţiona. Respectiv, amenda prevăzută pentru parcare neregulamentară nu mai este eficientă, iar evacuarea maşinilor nu s-ar putea face în masă.
Fostul ministru de Interne pledează pentru revenirea la ridicarea plăcuțelor de înmatriculare de la mașinile parcate neregulamentar și sugerează Guvernului să pregătească un asemenea proiect.
Posted by Gheorghe Gonța on Wednesday, January 22, 2020
Amintim că proiectul de lege care vine să interzică inspectorilor de patrulare să apeleze la scoaterea plăcuţelor de înmatriculare de la maşinile parcare neregulamentar a fost votat de Parlament la sfârşitul lunii martie din anul 2018.
Decizia era motivată prin următoarele: Ca urmare a scoaterii plăcuţelor de înmatriculare, proprietarii sau posesorii de vehicule erau deseori puşi în situații complicate, fiind în imposibilitate de a mai circula cu maşina respectivă până când nu-şi recuperau plăcuţele cu numărul de înmatriculare, în caz contrar riscând o sancţiune.
Respectiv, conducătorii auto cărora le-au fost ridicate plăcuțele cu numărul de înmatriculare, fie trebuiau să apeleze la serviciile de evacuator auto pentru a-şi putea duce automobilul acasă (serviciu care deseori depăşeşte ca şi cost suma aplicată prin sancţiune), fie trebuiau să identifice inspectorii care le-au ridicat plăcuţele de înmatriculare pentru a le recupera (urmând ca automobilul să rămână în continuare parcat neregulamentar).
Astfel, se constata că practica ridicării plăcuţelor cu numărul de înmatriculare a vehiculelor parcate neregulamentar era una ineficientă, care nu oferea soluţii pentru combaterea practicii de staţionare sau parcare ilegală, ba din contra, creea dificultăţi atât pentru conducătorii auto, cât şi pentru poliţişti.
În prezent, potrivit art. 238, alineat 2, din Codul Contravenţional, sancțiunea pentru staționarea sau parcarea în locuri interzise prevede o amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale (900-1.500 de lei) cu aplicarea a 4 puncte de penalizare. În plus, polițiștii sunt în drept mai nou să dispună evacuarea autovehiculelor parcate neregulamentar.
Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
Vezi şi:
https://autoblog.md/video-noptile-albe-nu-mai-sunt-eficiente-cum-comenteaza-fostul-sef-al-mai-situatia-privind-soferii-gasiti-in-stare-de-ebrietate/
(foto) Val de revolte pe o reţea de socializare. Ce s-ar întâmpla într-un spaţiu de parcare din centrul Chişinăului
(video) Două parcări fără plată, cu o capacitate totală de 400 de locuri, deschise de astăzi în Chişinău
Cmentariile sunt închise