(video) Jay Leno a testat noul Tesla Semi, afirmând că reprezintă cea mai mare revoluţie de la trenuri încoace
În aceste momente, în Statele Unite ale Americii, în top 10 al videoclipurilor de pe YouTube care sunt în trend se află un reportaj realizat de celebrul Jay Leno. În acesta Jay testează limitele noului camion electric Tesla Semi într-o colaborare exclusivă cu gigantul auto. Vă invităm să-l vizionaţi, căci se scot la iveală şi nişte detalii necunoscute anterior.
Cunoscutul prezentator TV și pasionat de mașini a pus la încercare limita tehnologiei electrice conducând un Tesla Semi și chiar a mers mai departe, tractând pe o remorcă un alt Tesla Semi. Această experiență exclusivă a adus în prim-plan revoluția în industria transporturilor și angajamentul Tesla în direcția vehiculelor electrice.
În cadrul episodului, Jay Leno s-a întâlnit cu Franz von Holzhausen, designerul-şef Tesla și Dan Priestley, managerul senior al ingineriei Semi-Truck, pentru a discuta despre motivația din spatele creării camioanelor electrice. Designul lui Tesla Semi se inspiră din trenurile de mare viteză și ține cont de confortul și nevoile șoferilor. Echipa de dezvoltare consideră că a oferi camionagiilor instrumentele și puterea de care au nevoie pentru a-și desfășura eficient munca îi va ajuta să adopte rapid vehiculele electrice. Și cu economii de aproape 200,000 de dolari în primii trei ani de operare, în comparație cu un camion diesel, aceștia ar putea fi convinși rapid.
Tesla Semi reprezintă una dintre cele mai mari revoluții în industria transporturilor, de la apariţia trenurilor, potrivit lui Jay Leno. Cu un design ingenios, camionul nu are o transmisie obișnuită, ci distribuie puterea la diferite rapoarte de viteză pentru eficiență și cuplu necesar, în funcție de condițiile de conducere și comenzile șoferului. De asemenea, are tracțiune spate care contribuie la prelungirea duratei de viață a anvelopelor frontale și utilizează părţi reciclate din alte modele Tesla pentru eficiență și fiabilitate maximă.
Designul camionului se concentrează pe rutina și confortul conducătorilor. Treptele sunt mai joase pentru a preveni accidentele, iar suspensia pneumatică permite ajustarea înălțimii, în timp ce poziționarea frontală-centrală a scaunului șoferului oferă o vizibilitate mai bună. Evident că dispune de cruise control adaptiv, iar capacitatea rapidă de încărcare poate duce nivelul bateriei la 70% în doar 30 de minute.
Leno a mai explicat că se mișcă precum o mașină obișnuită şi a remarcat cât de lin și ușor este să transporte sarcini grele. Chiar și cu o greutate brută a vehiculului de până la 32 de tone, abia simțea remorca în spatele lui. Dan a explicat apoi că sistemul de frânare este o combinație între frânarea regenerativă și frânele pneumatice standard pentru a asigura compatibilitatea cu toate remorcile.
Tesla Semi mai are un sistem sofisticat care ajustează livrarea de putere în funcție de sarcină, oferind o experiență de conducere constantă și confortabilă. Dan a menționat, de asemenea, că sistemul limitează performanța în mod grațios dacă autocamionul este împins dincolo de capacitățile sale.
Leno a testat și raza sa de întoarcere, care este aceeași cu cea a Model 3 sau Model Y, în timp ce el și Dan discutau despre impactul asupra mediului al camioanelor grele. Conform lui Dan, înlocuirea unui camion tradițional cu un Tesla Semi poate face o diferență imensă și poate rezulta într-o reducere semnificativă a consumului de combustibil.
Tesla Semi include, de asemenea, numeroase caracteristici de siguranță și se descurcă bine în condiții meteo extreme. Dan a explicat că vehiculele electrice pot gestiona mai bine tracțiunea în condiții alunecoase și au sisteme de gestionare termică pentru a menține performanța optimă a bateriei, chiar și în medii reci.
Într-un final, Leno a lăudat Tesla pentru abordarea lor practică în transport și subliniază că înțelegerea lanțului de aprovizionare și a infrastructurii îi diferențiază de alți producători de mașini. A concluzionat prin a-și exprima entuziasmul și anticiparea pentru inovațiile viitoare în transportul electric.
Amintim că un Tesla Semi este dotat cu un set de baterii cu o capacitate totală de aproximativ 900 kWh (pot fi încărcate cu maximum 1 MW) şi un sistem electric la bord de 1.000 de volţi. Autonomia poate ajunge până la 800 de km. Are trei motoare electrice îmbrăcate în fibră de carbon, toate pe puntea din spate, care pot consuma mai puţin de 2 kWh per milă. Unul funcționează continuu cu o eficiență optimă, iar celelalte oferă putere suplimentară în timpul acceleraţiilor şi când se urcă în rampe.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise