(video) Lancia contra Audi, o victorie aproape imposibilă
Nimeni nu ar fi crezut că Lancia 037 cu două roți motrice va învinge teutonii cu tracțiune integrală de la Audi în 1983, dar cu toate acestea la finalul sezonului echipa italiană a luat cupa acasă.
La începutul anilor 80 lumea raliurilor intra într-o nouă etapă unde Lancia și Audi aveau să își dispute primele titluri. Până atunci, duelurile puternice se dădeau între echipele italiene, franceze și britanice. Nemții, practic, nu contau. Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiei de tracțiune integrală pentru autoturisme, Audi a investit masiv în motorsport. Trebuia să dovedească avantajele noului sistem.
Astfel că, după ce Ford a obținut un titlu mondial în 1980 și Talbot în 1981, a venit rândul germanilor să domine clasamentul din 1982. Audi a câștigat titlul mondial la constructori iar Walter Rohrl pe cel al piloților concurând pentru Opel. Lancia s-a străduit pe tot parcursul anului să-și îmbunătățească noul model, 037. Eforturile echipei italiene au fost răsplătite din plin în 1983. Dar n-a fost doar mașina.
Audi Quattro intră pe terenul Lancia
La începutul anilor 80, Audi a intrat în Campionatul Mondial de Raliuri cu modelul Quattro. Cursa de debut a acestuia a fost la Janner Rallye în Austria. Era de așteptat ca rezultatele să fie modeste la început. Audi nu avea experiență cu o echipă de raliuri. Mai mult, provocările erau complet diferite față de ceea ce știau ei să facă. Dar mulțumită unui director de echipă foarte dedicat și a piloților, au reușit. Prima victorie de etapă a obținut-o în Raliul Suediei din 1981 cu echipajul Hannu Mikkola/Arne Hertz în cabină.
Modelul de competiții avea un motor cu cinci cilindri turbo amplasat în față. Conform specificațiilor de atunci, în versiunea omologată pentru 1983, A2, acesta dezvolta 355 CP. Datorită tracțiunii integrale, Audi Quattro reușea să domine competițiile pe trasee neasfaltate. Mai mult, era principalul favorit și în cursele pe zăpadă. Cu toate acestea, mașina mai avea și probleme tehnice care, uneori, au dus la abandonuri. Așa este în raliuri. În timp au rezolvat toate problemele și, deja Audi Quattro a trecut deja de 40 de ani de existență.
Lancia 037 s-a ridicat contra Audi
Lancia, pe de altă parte, avea deja o bogată experiență în raliuri. Cu modelul Stratos, constructorul italian obținuse 17 victorii până în 1980. Anterior, mai reușise și alte victorii de etapă cu modelul Fulvia. Prin urmare, italienii deja dovediseră că știau și puteau face o mașină care să câștige titluri mondiale. Arma lor secretă folosită atât la Stratos cât și la 037 era motorul amplasat central, ca la un supercar. Asta o făcea greu de învins de către alte mașini de raliuri cu motoare față și tracțiune spate. Reușitele acestui model au fost atât de mari încât peste ani, unii au simțit nevoia să-l reinventeze. Așa s-a născut Kimera 037, o Lancia 037 a secolului XXI.
Lancia, ca parte a grupului Fiat, a trebuit totuși să-i cedeze fratelui mai bogat întâietatea. Astfel în anii 1977, 1978 și 1980 Fiat 131 a obținut titlurile mondiale. În 1979, Ford a reușit la limită să ia cupa cea mare acasă la sfârșitul anului cu modelul Escort RS1800, iar în 1981 Talbot a reușit să obțină ultimul său titlu din WRC. Lancia, în schimb, pregătea schimbarea și trecerea de la Stratos la 037. Noua mașină a luat primul start în 1982 la Rally Costa Smeralda din Italia. Evoluția modelului pe parcursul anului a fost slabă, cu mai multe abandonuri decât puncte. Dar totul s-a schimbat în 1983.
Italieni contra germani
Așa cum cele două mașini erau diferite, nici echipele nu puteau semăna între ele. Echipa germană era condusă de Roland Gumpert. Acest inginer german foarte dedicat nu se dădea înapoi atunci când era vorba să repare mașinile. Se urca pe capote, trăgea de table și își înfigea mâinile în fișele de bujii. Ulterior, acest personaj de legendă în lumea motorsportului a fondat marca de mașini sport Gumpert Apollo care promitea în 2022 un hipercar impresionant. Audi alinia la start nume puternice precum Stig Blomquist, Hannu Mikkola și Michele Mouton. Teoretic, avea toate ingredientele pentru a câștiga campionatul: mașina, managerul de echipă și piloții.
Echipa italiană era condusă de nonconformistul Cesare Fiorio. Un italian care știa să speculeze fiecare portiță din regulamente. Fie că era vorba despre regulamentele de cursă sau cele de circulație, era un maestru în a le întoarce în favoarea sa. Și exact asta a făcut în 1983. Cu toate că știa că 037 nu poate domina pe drumuri neasfaltate sau acoperite cu zăpadă, el a avut o strategie câștigătoare.
În primul rând, a format o echipă de șapte piloți. L-a angajat pe Walter Rohrl ca pilot, deși acesta a spus că va concura la doar șase etape. Germanul nu voia să fie faimos. Chiar și la ora actuală, faimosul pilot este o persoană retrasă căruia nu-i place să iasă în public sau să fie vedeta unui eveniment. Pe lângă Rohrl, managerul echipei Lancia l-a angajat și pe finlandezul Markku Allen, care avea nouă curse de campionat mondial câștigate alături de Fiat și de Lancia.
Strategia sare și jandarmerie
Poate cea mai strălucitoare victorie obținută de Lancia 037 în fața lui Audi a fost cea din Raliul Monte Carlo, prima etapă din campionat. Acolo, cursa se desfășoară pe asfalt, ceea ce avantaja marca italiană atâta timp cât șoseaua nu era acoperită cu zăpadă. Evident, cursa fiind la sfâșit de ianuarie, erau multe zone alunecoase. Ce a făcut Cesare Fiorio și echipa sa? Au cumpărat sare și au împrăștiat-o pe probele speciale astfel încât când ajungeau mașinile Lancia acolo, gheața să se fi topit. Deoarece Audi câștigase campionatul în 1982, echipa germană lua startul prima. Până la Lancia, care terminase pe locul nouă, era mult.
Dar asta nu a fost tot. Cesare Fiorio a atras atenția jandarmeriei franceze și poliției locale că gheața de pe traseu reprezintă un pericol pentru spectatori. Imediat, autoritățile au luat măsuri și au curățat-o, spre disperarea lui Audi. Germanii veniseră pregătiți de patinaj și s-au trezit că trebuie să alerge pe un circuit cu asfalt. Mai mult, Lancia a luat startul cu anvelope de iarnă pentru că prima probă era, totuși pe gheață. Următoarele erau deja pe asfalt favorabil mașinilor cu motor central și tracțiune spate.
Audi a luat startul cu anvelope cu ținte și… au rămas cu acelea până la primul parc de service, câteva probe speciale mai târziu. Italienii în schimb, cum au trecut de zona cu zăpadă și gheață au oprit și au schimbat roțile cu o viteză demnă de Formula 1. Regulamentele nu interziceau explicit acest lucru, așa că nimeni nu a putut obiecta.
Piloții Audi, în schimb, nu puteau decât să privească neputincioși cum mașinile Lancia 037 luau viraje cu viteze amețitoare datorită anvelopelor pentru asfalt. Modelele Audi Quattro trebuia să se limiteze la ce permiteau pneurile înguste cu ținte, adică nu prea mult. Lancia a ocupat primele două poziții la Monte Carlo. La Ingolstadt era liniște.
Audi revine în forță
Audi a sărbătorit victoriile din următoarele etape din Suedia, Portugalia. În Raliul Africii de Est au fost învinși de conaționalii lor de la Opel, dar au ocupat locurile doi și trei. Echipa celor patru inele avea deja un avans considerabil în clasament și credea că poate răsufla liniștită. Dar a urmat dezastrul pentru ei. Următoarea etapă de campionat după Africa a fost Turul Corsicii. O competiție derulată pe asfalt, cu multe viraje și 28 de probe speciale. Dar, mai presus de toate, Walter Rohrl avea să participe.
Pilotul german a terminat pe locul doi, fiind depășit de coechipierul său finlandez Marku Allen. Pe locul trei a terminat pilotul privat Luigi Pirollo tot cu o Lancia 037. Constructorul italian a umplut podiumul. Mai mult, problemele tehnice întâmpinate de germani i-a ținut departe de zona punctelor. A urmat Raliul Acropole din Grecia. O etapă foarte solicitantă pentru mașini și piloți. Aici a zeii greci au surâs italienilor.
Când zeii greci țin cu latinii
Mașinile Lancia erau mai ușoare și în ciuda unei aparente fragilități, erau foarte rezistente. În plus, Walter Rohrl avea să concureze aici pe un traseu pe care-l cunoștea și care-i plăcea foarte mult. A câștigat competiția pe primul loc urmat de coechipierul Marku Allen pe doi. Audi a reușit un loc trei pe podium cu Stig Blomquist după multe probleme mecanice, urmat pe locul patru de Michelle Mouton. Germanii au promis răzbunarea la antipozi, în Raliul Noii Zeelande. Acolo, ghinionul a lovit din nou echipa germană. Toate cele trei echipaje au abandonat. Lancia a obținut acolo primul și al treilea loc, cu Walter Rohrl și respectiv, Bettega Attilio.
La următoarea etapă, din Argentina, Audi domină primele patru poziții. Lancia trebuie să se mulțumească abia cu locul cinci. Urmează însă Finlanda unde… Walter Rohrl refuză să concureze. Nu-i plac săriturile cu mașina. După cum spunea într-un interviu, ”Dacă vreau să zbor, iau avionul, nu mașina”. Audi reușește să ocupe primele două locuri pe podium. Pe poziția a treia a urcat însă Markku Allen cu a sa Lancia 037 după o cursă senzațională. Echipa italiană mai strânge ceva puncte și cu Airikkala Pentri care reușește să se claseze pe locul cinci.
Lancia pe teren propriu
Totuși, mai urma o etapă care putea avantaja decisiv Lancia: Raliul San Remo. Lancia aliniază la start nu mai puțin de șase mașini 037 la start. Doar trei fac parte din echipa oficială, restul fiind din echipa de juniori. Rolul acestora este să țină echipa Audi departe de zona punctelor. Prima zi din San Remo s-a derulat pe asfalt unde Lancia a obținut un avans considerabil în fața echipei germane. Walter Rohrl este într-o formă de zile mari și domină competiția.
Din ziua a doua, când cursa se desfășoară pe macadam, Lancia mai pierde din avans dar se menține la conducere. La finalul competiției, echipa italiană ocupă tot podiumul. La Audi atmosfera este tristă. Cu două mașini abandonate și nici un punct înscris în clasamentul oficial, nu mai are nici o șansă la titlul mondial. Raliul Marii Britanii a fost ultima etapă a campionatului. Lancia nici măcar nu se prezintă, iar Audi obține o victorie de consolare.
Finalul poveștii Audi contra Lancia
A fost ultimul an în care o mașină cu două roți motrice a reușit să câștige campionatul mondial de raliuri. Victoria echipei Lancia s-a datorat în mare parte și strategiei, uneori la limita legislației, dusă de Cesare Fiorio. Un italian care chiar dacă nu avea rigoarea germană și nici avantajul tehnic, a dominat prin acțiuni riscante dar inteligent jucate. Ironia face ca fix cele punctele obținute nesperat în Noua Zeelandă să fi decis soarta. Dacă Audi ar fi câștigat acolo, Lancia nu ar mai fi avut nici o șansă. Raliul Marii Britanii se desfășura târziu, toamna, pe vreme ploioasă și pe noroi. Adică exact unde Audi avea toate avantajele.
Cmentariile sunt închise