(video) Land Rover Discovery Sport a fost modernizat şi s-a transformat în Discovery Sport
Deşi ar fi timpul pentru o nouă generaţie, Land Rover Discovery Sport se va mai menţine un timp pe piaţă. Dat fiind faptul că modelul facelift a fost lansat pe o platformă complet nouă, producătorul auto a decis să-l modernizeze şi să înceapă rebrandingul anunţat anterior anume cu el. Crossoverul se va numi de acum încolo Discovery Sport, fiind un produs al mărcii Discovery.
Caracteristici cheie:
- La exterior:
- A primit o grilă de radiator diferită cu celule mai mari şi jante cu un design revizuit (18-21 inchi).
- Versiunea de bază Discovery Sport S are acum o centură inferioară finisată în culoarea caroseriei. Acesta a fost un semn distinctiv al mașinilor cu pachet Dynamic.
- În schimb, versiunile Dynamic SE și Dynamic HSE au acum praguri laterale și segmente inferioare ale barei de protecție în culoare neagră.
- Pachetul Dynamic mai pune pe maşină inserţii pe secțiunile laterale ale barei de protecție față.
- Noi culori s-au adăugat în paleta de vopsele pentru caroserie.
- La interior:
- Standard se oferă acum un panou de bord digital, padele de schimbare manuală a treptelor în spatele volanului (aceste două elemente erau anterior opţiuni), precum şi cel mai avansat sistem multimedia Pivi Pro cu un nou monitor curbat de 11.4 inchi. Sistemul infotainment include Amazon Alexa voice AI, Wireless Apple CarPlay şi Android Auto.
- Un panou de control separat a climatizării nu mai există, în loc fiind o nişă cu porturi USB. Toate setările pentru climă sunt acum integrate într-un meniu de pe monitorul central.
- A fost refăcut și tunelul central, unde a apărut un nou levier al cutiei de viteze, care e înconjurat de un finisaj din aluminiu anodizat închis la culoare. Suprafața tunelului a devenit plată, iar suporturile pentru pahare au rămas fără un capac glisant.
- Nou este volanul multifuncţional cu trei spiţe. Disponibil în piele moale Windsor pe HSE sau textil fără piele pe S și SE, are butoane care pot interacționa cu Pivi Pro sau activa un asistent vocal virtual.
- Se introduc materiale de finisare mai premium. Pe lângă ţesătură textilă sau piele se poate opta pentru tapițeria eco Luxtec, realizată din microfibră de poliester reciclat.
- Un acoperiş panoramic rămâne o opţiune.
- Rămâne posibilitatea de a opta pentru şapte locuri.
- Standard este un încărcător wireless pentru telefoane.
- Câte două porturi USB-C sunt disponibile pe fiecare rând pentru a menține toată lumea complet conectată și încărcată. De asemenea există prize la 12V în al doilea rând și portbagaj. Clienții care vor opta pentru şapte locuri beneficiază, de asemenea, de controlul climatizării pe al treilea rând și de porturi USB-C.
- Discovery Sport dispune de una dintre cele mai sofisticate tehnologii de calitate a aerului din interior datorită Cabin Air Purification Plus. Cu filtrarea PM2.5 și managementul CO2, sistemul ajută la promovarea bunăstării pentru întreaga familie, precum și la creșterea gradului de alertă pentru șofer prin monitorizarea și controlul nivelurilor de CO2 din interior. Sistemul avansat combină tehnologia nanoe™ X pentru a combate agenții patogeni și pentru a ajuta la reducerea semnificativă a mirosurilor, bacteriilor și alergenilor, în timp ce tehnologia aplicației Air Quality Index (AQI) permite clienților să monitorizeze calitatea aerului exterior acolo unde se află la moment, dar şi la destinaţie, pe monitorul central.
- Sub capotă:
- Discovery Sport nu se mai oferă cu o cutie de viteze manuală, anterior combinată doar cu tracţiune faţă.
- A fost exclusă din gamă şi cea mai performantă versiune pur pe benzină P290.
- Motorizările care au rămas sunt D165 (163 CP), D200 (204 CP), P200 (200 CP) și P250 (249 CP). Toate au fost electrificate cu un demaror-generator de 48V (mild hybrid), sunt cuplate la o cutie de viteze automată cu nouă trepte şi trimit puterea spre toate cele patru roţi.
- În vârful gamei se află acum Discovery Sport P300e, un plug-in hybrid cu 309 CP, care are la bază un benzinar turbo Ingenium de 1.5 litri (trei cilindri) şi face echipă cu o cutie de viteze automată Aisin cu opt trepte, dar şi cu un motor electric separat pe puntea din spate.
- Se mai menţionează despre o baterie cu o chimie modificată, însă nici capacitatea (14.9 kWh) și nici autonomia electrică (61 km) nu s-au schimbat.
- O încărcare de 0-80% este posibilă în cel puțin 30 de minute, încărcare rapidă DC fiind oferită standard.
Crossoverele actualizate sunt deja disponibile pentru comandă pe piața europeană. O nouă generaţie Discovery Sport este aşteptată în 2025 şi acesta va fi un electromobil.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise