(VIDEO) Lucid Motors a început să producă maşini în serie. Numărul rezervărilor înregistrate pentru Air

Compania americană Lucid Motors a început producția în masă a vehiculelor electrice Air. Primele exemplare comerciale ale modelului au fost lansate de pe linia de asamblare a fabricii din Casa Grande (Arizona) pe 28 septembrie. Livrările vor demara din octombrie.

Se întâmplă după aproape cinci ani de la prezentarea primului prototip al modelului Air şi după 14 de la înființarea firmei. Mașina electrică a fost prezentată inițial ca un concurent pentru Tesla Model S, iar accentul nu a fost pus doar pe performanțe impresionante, ci și pe lux.

Până în prezent, Lucid Motors a recepționat peste 13.000 de rezervări pentru Air, un număr impresionant reieșind din faptul că nu costă deloc ieftin!

 

Amintim că Lucid Air se bazează pe platforma modulară LEAP cu un design plat (numit skateboard): setul de baterii este instalat sub podeaua cabinei şi acesta alimentează cu energie motoare electrice foarte ușoare (74 kg), care se pot roti cu până la 20.000 rpm.

În habitaclu, Air dispune de un cockpit digital sub forma unui ecran lat de 32 inci, care combină un panou de bord digital cu un afişaj multimedia. Are un număr minim de butoane fizice, care pot fi văzute doar pe uşi sau volan, în timp ce majoritatea funcțiilor sunt controlate prin comenzi digitale.

În cadrul Advanced Manufacturing Plant (AMP-1) sunt asamblate vehiculele electrice, în timp ce fabrica adiacentă Lucid Powertrain Manufacturing (LPM-1) produce componentele cheie, inclusiv motoare electrice, baterii și electronice de putere.

 

În primul rând este planificată lansarea modelului de top Dream Edition, care în SUA costă minim 169.000 de dolari. Va exista în doar 520 de exemplare, un tiraj mărit chiar recent pentru a marca autonomia sa record certificată de EPA.

O versiune uşor mai simplă – Air Grand Touring – va fi, de asemenea, disponibilă. O astfel de mașină costă minim 139.000 de dolari.

Cele mai accesibile modele Air Touring și Air Pure vor intra în producție după ce vor primi certificări EPA. După startul asamblării lor, prețul minim pentru o mașină electrică Air va fi de 77.400 de dolari sau mai puţin în dependenţă de subvențiile posibile. Pentru comparație, versiunea de bază a Tesla Model S costă acum 91.190 de dolari.

Lucid a finalizat construcția fabricii AMP-1, poziționată pe o suprafaţă de aproape 239 de hectare, în mai puțin de un an! Fiind prima fabrică dedicată exclusiv producţiei de vehicule electrice din America de Nord, inovatoarea platformă a fost proiectată cu un focus pregătit pentru viitor, fapt care a permis companiei să se angajeze deja într-o extindere masivă a facilității. Acest lucru va adăuga construcții pe alte aproximativ 26.5 hectare pentru a sprijini creșterea producției modelului Air și pentru a pregăti producția primului SUV al mărcii, Gravity, care se așteaptă să înceapă în 2023.

Cmentariile sunt închise