(video) No comment: În Japonia pietonii se închină șoferilor, dar în Moldova trebuie să le fie frică de aceștia

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Recent, pe o rețea de socializare, răsfoind feed-ul de postări, am dat peste acest filmuleț. Nu știm unde exact a fost realizat și când, însă cert este că arată o stradă din Japonia.

Însă nu contează de fapt data și locația exactă a filmării, căci esența va rămâne una mereu actuală. Și esența despre care vorbim este că totul pornește de la EDUCAȚIE!

Doar priviți cum a traversat strada un elev. Și cum i-a mulțumit conducătorului auto care i-a cedat trecerea, deși nu ar fi obligat prin lege să reacționeze astfel în raport cu șoferii. De unde de la o vârstă fragedă a învățat cum să se comporte în stradă? De ce nu a traversat neregulamentar sau nu a alergat pe trecere fără să privească în stânga-drepta?

Despre cultura generală niponă nu mai spunem nimic, căci este una superioară celei din Republica Moldova. Iar educația rutieră începe acolo de acasă, după care de la școală, fiind abordată de nenumărate ori până intră în cap, să o spunem mai direct. Exemplari sunt și majoritatea conducătorilor auto, care nu țin neapărat să se oprească la linia STOP sau la centimetri de trecere, ci mai devreme. Și o fac pentru a se asigura și a nu avea eventuale mari probleme pe cap din cauza legii care funcționează.

În Japonia, copiii sunt învățați să țină mâna ridicată când traversează drumul, ca o modalitate de a semnala șoferilor că sunt pe cale să traverseze, spunându-le indirect: „Te rog, oprește”. Acest semnal manual este menit să le sporească vizibilitatea și să avertizeze șoferii să încetinească sau să oprească, asigurând siguranța copiilor atunci când traversează drumul. Este o parte din accentul general pus pe siguranță și curtoazie în cultura japoneză.

Între timp, dacă în Japonia există, se simte și se vede un respect reciproc în trafic, în Republica Moldova nici în 2024 nu mai ieșim din accidente cu pietoni, din păcate. Tot mai mulți se simt într-o nesiguranță și fiecare zi este pentru unii care un joc la ruletă. Dacă nu ești azi lovit, riscul rămâne și mâine…

Iată câteva situații recente cu riscuri majore de accidente cu pietoni în Chișinău:

Vezi și:

Cmentariile sunt închise