(video) Noul Aston Martin Vantage facelift a fost transformat rapid în noul Formula 1 Safety Car

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Aston Martin introduce un nou Safety Car pentru Formula 1, realizat pe baza noului Vantage facelift de producție. Și se întâmplă după ce mai devreme a prezentat mașinile pregătite pentru participare în cursele GT3 și GT4.

Toate sunt finisate în celebrul Aston Martin Racing Green, precum monopostul de Formula 1 al echipei și Mașina Medicală implicată în acest campionat.

O versiune special echipată a modelului de înaltă performanță Vantage va conduce toate cele 20 de mașini F1 în turul de formare al Marilor Premii de F1. Prima apariție va fi din acest weekend, la etapa din Arabia Saudită.

Alimentat de un motor V8 twin-turbo de 4.0 litri, asamblat manual, noul Vantage este numit cel mai rapid Safety Car al mărcii, fiind mai puternic cu 30% decât anterior. Mașina implicată în F1 nu a necesitat nicio modernizare a motorului, nicio modificare a sistemului său de răcire și nicio îmbunătățire a performanței de frânare pentru a o adapta pentru acest rol.

„Este o plăcere să conduc Aston Martin Vantage. Mașina provine dintr-o linie pur sânge incredibilă, iar această nouă versiune este cea mai rapidă de până acum. Primele mele impresii au fost foarte pozitive, deoarece am putut simți imediat îmbunătățirea manevrabilitatii și, desigur, puterea. Avem nevoie de o mașină care este rapidă și concentrată, astfel încât să putem răspunde rapid și în siguranță atunci când primim apelul pentru ieșire pe pistă și Vantage oferă acest lucru. Mi-a plăcut să conduc Vantage în ultimele trei sezoane și sunt fericit că acum sunt unul dintre primii care conduc noul Vantage și experimentează pedigree-ul complet de performanță pe cele mai mari circuite din lume.”

Bernd Mayländer, șofer FIA Safety Car

Noul Vantage, cel mai sportiv model din portofoliul Aston Martin, a trecut printr-un proces riguros pentru a deveni un Safety Car Oficial FIA al Formula 1. Această mașină unică are o aerodinamică suplimentară modificată sub podea, împreună cu un splitter frontal extins și profilat. Pentru o forță aerodinamică suplimentară a fost montată o nouă aripă posterioară într-o poziție personalizată cu un Gurney flap reglat. Girofarul a primit, de asemenea, un nou profil aerodinamic.

În interior se află o multitudine de sisteme pentru a ajuta șoferul și copilotul în rolurile lor. Scaunele de serie au fost înlocuite cu scaune Pole Position pentru a menține ocupanții ferm în timpul deplasărilor cu mare viteză. O consolă centrală personalizată este dotată cu diverse dispozitive de comutare pentru a funcționa cu sistemele FIA. Ecranele arată în timp real timpii de tur, poziționarea pe pistă a tuturor mașinilor și imagini de pe o cameră retrovizoare.

Iată cum arată noul Aston Martin Vantage GT3:

Noul Vantage GT3 va participa la cea mai mare serie GT din lume. Aceasta cuprinde FIA World Endurance Championship (respectiv și în Le Mans), IMSA WeatherTech SportsCar Championship și Fanatec GT World Challenge. Este primul produs al colaborării dintre Aston Martin Racing și Aston Martin Performance Technologies.

Mașina are o aerodinamică și suspensie revizuită complet, alături de sisteme electronice de ultimă generație, fiind dezvoltată pentru a maximiza potențialul de performanță în mâinile piloților. Sub capotă utilizează același V8 twin-turbo de 4.0 litri, marca AMG. Partea frontală a mașinii este făcută dintr-o singură bucată mare din fibră de carbon

Predecesorul Vantage GTE a obținut 52 de victorii în clasă și 11 titluri mondiale între 2012 și 2023. Trei noi Vantage GT3 au concurat deja în cadrul Dayonta 24 at Rolex din ianuarie. Până la finele lui 2024 vor fi realizate 30 de mașini pentru echipele partenere.

Iată cum arată noul Vantage GT4:

Mașina de curse prezintă îmbunătățirile de performanță introduse pe mașina stradală de serie. A fost dezvoltată și construită de Aston Martin Racing în paralel cu Vantage GT3 și a beneficiat de noi parteneriate tehnice.

Reglementările stricte înseamnă că GT4 Vantage rămâne foarte aproape de fratele său de producție. Mașina de curse împarte aproximativ 80% din arhitectura structurală și mecanică a celei stradale. Include și o cușcă de protecție complet personalizată pentru a respecta cerințele stricte de siguranță înainte de atașarea caroseriei.

Motorul și transmisia V8 twin-turbo de 4.0 litri sunt ambele bazate pe componentele mașinii stradale, modificările principale fiind la sistemele electronice de control. Pentru motor este aplicat un ECU Bosch Motorsport cu software la comandă dezvoltat de AMR, iar pe cutia de viteze un ECU ZF/AMR Motorsport. Software-ul personalizat transformă cutia de viteze într-una cu șase trepte comutabile prin padele, fiind blocate treptele 7 și 8.

Cabina are, de asemenea, cel mai recent display Bosch DDU11, care înlocuiește panoul de bord. Punctele de montare a suspensiei rămân, dar cu unele modificări permise la legăturile suspensiei. Acest lucru este pentru a oferi intervalul de unghi camber corect pentru o aplicație de curse și pentru a se potrivi pachetului obligatoriu de roți și anvelope de 18 inchi. Vantage GT4 folosește noi jante din aluminiu forjat.

Un punct culminant al pachetului dinamic sunt noile amortizoare KW reglabile în două sensuri. Din punct de vedere vizual, reglementările permit doar modificări modeste față de designul mașinii stradale. Majoritatea panourilor de caroserie sunt articole standard de producție. Excepție este capota realizată dintr-un compozit durabil din fibră naturală de in, cu rigidizare printr-un material de plută. Reglementările GT4 permit, de asemenea, modificări aerodinamice limitate, văzute sub forma unui splitter mai mare și unei noi aripi spate.

După finalizarea unui program exhaustiv de dezvoltare, noul Vantage GT4 și-a făcut debutul la curse internaționale în cadrul evenimentului IMSA Michelin Pilot Challenge în timpul Rolex 24 at Daytona. Producția este acum în plină desfășurare, cu un număr de mașini deja în mâinile echipelor cliente. Până la sfârșitul anului vor fi făcute la comandă peste 40 de exemplare.

Cmentariile sunt închise