(video) Noul HiPhi X are poate cele mai avansate faruri Matrix LED ale momentului din toată industria

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Că tot am vorbit în ultimul articol despre niște faruri inteligente pe care le testează Ford, dorim să vă aducem la cunoștință mai jos despre, poate cele mai avansate faruri auto ale momentului din industrie, care funcționează pe un electromobil produs în serie. Vorbim despre cele ale modelului HiPhi X, actualmente cel mai scump (în echipare de top) EV originar din China, pe care l-am descris în detalii împreună cu povestea companiei care-l produce.

Odată cu progresul tehnologiei, colaborarea vehicul-drum și apariția scenariilor de conducere autonomă, mașinilor li s-au oferit mai multe cerințe funcționale pe premisa de a deveni mai inteligente, iar iluminatul auto se îndreaptă către o eră a inteligenței. În prezent, soluțiile de faruri inteligente existente pe piață, cum ar fi farurile Matrix care sunt utilizate în unele mașini de lux, rezolvă funcțiile inteligente limitate ale iluminatului de bază, cum ar fi reglarea adaptivă a fazei lungi și scurte, umbrirea vehiculelor și altele, dar nu pot realiza încă bine o interacțiune cu alte vehicule sau pietoni pentru schimb de informații.

Ca urmare, diferiți producători încearcă să facă o combinație de faruri cu mai multe seturi de echipamente, cum ar fi iluminare + proiecție, dar care sunt supuse unor limite tehnice, unui cost ridicat, au o foarte limitată luminozitate de proiecție, claritate și scalabilitate funcțională, dar și nu sunt posibile de programat. Nu pot fi actualizate iterativ, deci nu pot fi considerate cu adevărat inteligente, în opinia celor de la Human Horizons.

Farurile lui HiPhi X au integrate primul sistem de iluminare Matrix programabil și personalizabil din lume, care cuprinde module de iluminare dual-core cu Programmable Matrix Lighting (PML) și panouri Intelligent Signal Display (ISD). Inclusiv cu aceste faruri, noul HiPhi X este proiectat pentru aplicații din lumea reală, având capacitatea de a detecta mediile rutiere și de a se ajusta în mod autonom în consecință.

PML este echipat cu o unitate de control electronică (ECU) încorporată care conține un chipset care este capabil să controleze direct lampa și micro-oglinzile acesteia. În total numărul micro-oglinzilor controlate individual din faruri este de 2.6 milioane! Tot atâtea are, de exemplu, noul Mercedes-Maybach S-Class, Audi A8 facelift și alte câteva modele care pot fi deocamdată numărate pe degete, deși noile GLC sau C-Class de la Mercedes-Benz demonstrează că tehnologia micro-oglinzilor este adusă cu timpul și în segmente inferioare.

Când o cameră cu infraroșu de sub parbriz detectează un pieton sau un vehicul, ECU va calcula o soluție în milisecunde pe baza algoritmilor săi inteligenți. Calea și luminozitatea luminii sunt modificate în consecință prin modificarea unghiului micro-oglinzilor, permițând astfel o iluminare mai mult sau mai puțin adaptabilă, care asigură în cele din urmă o conducere mai sigură. 

HiPhi X este primul model de mașină din industria auto care combină tehnologia infrared night vision și farurile inteligente în acest fel. Capacitatea puternică de vedere pe timp de noapte permite PML să detecteze obiecte și oameni cu mai multă precizie și permite luminii să strălucească mai departe.

Astfel spus, modelul electric poate efectua simultan detectarea în timp real a până la șase entități, inclusiv pietoni și vehicule, pe o rază de 400 de metri, pe timp de noapte.

Un alt lucru interesant: mecanismul care controlează lumina și micro-oglinzile utilizează tensiune electrică în loc de metoda tradițională hidraulică sau mecanică. Acest lucru permite o viteză și o precizie mai mari, dar și crește durata de viață a blocurilor optice. 

PML permite, de asemenea, proiecții de text, imagini și chiar înregistrări video. Proiecțiile pot fi furnizate pentru diferite cazuri de utilizare, inclusiv spectacole de lumini în cadrul unor festivaluri, imagini personalizate de utilizator sau filme.

Iar prin intermediul arhitecturii HOA, HiPhi X permite utilizatorilor să-și programeze farurile. Le pot personaliza folosind interfața de editare sau aplicația mobilă. HOA este, de asemenea, capabilă să găzduiască actualizări over-the-air (OTA).

În mod evident, PML mai permite luminilor: să se adapteze în funcție de viteza vehiculului, să comute automat între patru moduri de iluminare (standard low, urban high, standard high, cluster high), să detecteze condițiile de condus și să se ajusteze automat în baza a șase funcții unice, printre care: urmărirea vehiculului, previziunea traiectoriei, avertizare de părăsire a benzii, alertă de schimbare a benzii.

Ar mai fi de notat că HiPhi X utilizează un sistem revoluționar de răcire cu lichid pentru a îndepărta eficient căldura în exces. Acest lucru asigură că sistemul de iluminat al mașinii va continua să funcționeze normal chiar și la temperaturi exterioare extreme, cuprinse între -40 și +100 de grade Celsius!

HiPhi X implementează, de asemenea, primul ISD de producție în masă din lume. Mașini are patru matrici LED formate din 1.712 LED-uri fiecare, fiind montate în fiecare din cele patru colțuri, imediat sub faruri și stopuri. Lumina interactivă inteligentă a ISD este proiectată cu grafică interactivă dinamică pentru șapte situații principale de conducere: avertizare despre coliziune frontală, avertizare despre coliziune din spate, indicator de întoarcere în U, monitor de stare de încărcare, memento de blocare a vehiculului, monitor de parcare automată cu telecomandă și memento de trecere pentru pietoni.

Farurile lui HiPhi X au fost concepute în colaborare cu Huayu Vision din Shanghai, o companie lider globală de sisteme de iluminat inteligent.

Cmentariile sunt închise