(video) Noul Lotus Emira va fi ultima maşină a mărcii cu motor cu ardere internă doar

Iată că au trecut aproape patru ani de când compania britanică Lotus a intrat sub aripa Zhejiang Geely Holding Group. La scurt timp după aceasta a fost aprobat planul de dezvoltare Vision80, care ar trebui să fie implementat până când se vor împlini 80 de ani de la fondare (2028), dar abia acum această strategie a devenit mai mult sau mai puțin clară.

Pe scurt vorbind, compania a fost însărcinată cu extinderea semnificativă a gamei de modele și a publicului client. Adică, mașinile Lotus vor înceta să mai fie alegerea marginalilor și vor deveni mult mai răspândite.

Pentru aceasta se pregătește un set din tocmai patru platforme unificate! Dezvoltarea lor se realizează cu sprijinul resurselor de inginerie ale grupului Geely, dar în cadrul corporației vor fi utilizate exclusiv de Lotus, deşi britanicii intenționează să le ofere şi producătorilor terți pentru proiectele lor!

https://www.youtube.com/watch?v=BauTdfe4xzY

Platforma de bază este numită Elemental şi este concepută pentru mașinile sport, iar primul model bazat pe aceasta va fi prezentat pe 6 iulie 2021. Noul Lotus Emira este un coupe cu două portiere, ultimul produs cu motor cu ardere internă din istoria mărcii, fără vreo asistență electrică. Toate mașinile ulterioare vor fi cel puțin hibride.

Dar nu degeaba compania a folosit cuvântul Emira pentru denumirea noului model. Din unele limbi străvechi s-ar traduce ca “lider” sau “comandant”. Aparent, această mașină sport va deveni cea mai solicitată din gama viitoare și va avea o lungă durată de viaţă pe linia de producţie.

Cea de-a doua platformă se numește Extreme și este concepută pentru hipercaruri de înaltă performanţă. Primul-născut va fi noul Lotus Evija, arătat în 2019, dar care nu a fost încă lansat pe piață. Compania a declarat că dezvoltarea primului model electric cu baterie a ajuns la 80%, iar primele exemplare gata vor apărea la sfârșitul anului curent. Conform planului, Evija va avea patru motoare electrice cu o capacitate combinată de cel puţin 2.000 de CP.

Platforma Evolution se adresează modelelor premium masive, cu ajutorul cărora Lotus va câștiga o nouă audiență. Aparent se referă la SUV-uri şi crossovere, despre care zvonuri circulă deja de cel puţin un an, dar careva detalii oficiale încă nu există.

În cele din urmă, Groupe Renault a fost implicată în dezvoltarea celei de-a patra platforme E-Sports și va fi utilizată pentru mașini electrice sport sub mărcile Lotus și Alpine.

În context, Lotus a mai anunțat câteva modificări de activitate. În primul rând, compania începe un upgrade la scară largă și va extinde rețeaua de dealeri în întreaga lume. Trebuie să îndeplinească noile obiective ale companiei și să treacă de la vânzările unitare la volume relativ mari. Și în al doilea rând, divizia Lotus Engineering, care dezvoltă tehnologii pentru mulți producători auto, se va separa fizic de compania principală în acest an și se va muta de la Hethel la propriul sediu, care este construit în Midlands.

Cmentariile sunt închise