(video) Peste 5.2 m de premium. A debutat noul Hongqi E-HS9 – concurentul, electric apropo, al noilor X7 şi GLS
Vă mai amintiţi de marca chineză Hongqi, care nu demult a lansat noul sedan executiv H9 şi care a declarat că în următorii cinci ani vrea să aducă pe piaţă 21 de maşini noi? Se pare că planurile sunt destul de serioase şi iată deja a doua maşină de talie premium – E-HS9 – un SUV care a fost prezentat în premieră la Salonul Auto de la Beijing de acum câteva zile.
Litera-i “E” din denumire redă pe cât se poate de clar ce ascunde sub capotă – un tren de rulare electric – deşi în viitor ar putea fi propus cu motoare cu ardere internă cum sunt cele disponibile pentru modelul H9.
Caracteristici cheie:
- Stilul corporativ în designul exterior (desenat şi cu implicarea unui fost designer Rolls-Royce) şi interior a fost păstrat: comună este poziţionarea la două nivele a farurilor, grila de radiator verticală (şi aici cu design specific pentru electromobile), mânerele retractabile pentru portiere, muchia luminoasă de pe mijlocul capotei, etc.
- Dimensiunile noului Hongqi E-HS9 sunt aproape identice cu ale unui BMW X7 şi Mercedes-Benz GLS de ultimă generaţie: 5.209 mm în lungime, 2.010 mm lățime, 1.731 mm în înălțime. Ampatamentul măsoară 3.110 mm față de cei 3.105 ai BMW-ului și 3.075 ai Mercedes-ului. Jantele standard au un diametru de 22 de inci, un profil aerodinamic şi sunt “încălţate” în anvelope Michelin Pilot Sport 4.
- Interiorul însă nu este un copy-paste de la H9, aşa cum obişnuim să vedem în gamele producătorilor germani, ci este unul cu design şi forme absolut diferite. Nouă este toată planşa de bord care integrează trei monitoare(!), volanul, consola centrală care include încă un monitor tactil, tunelul central este diferit şi scaunele conturate şi dotate cu diverse funcţii.
- Pentru partea posterioară a habitaclului se vor propune clienţilor două configurații. În echipare de bază se oferă scaune individuale (reglabile electric) pe al doilea rând și un al treilea rând cu două locuri, toate acoperite cu piele Nappa.
- În echipare de top SUV-ul poate avea doar patru locuri pentru pasageri, cu fotolii confortabile multi reglabile pe al doilea rând. La dispoziția pasagerilor din spate mai sunt puse încălzire şi ventilare pentru scaune, climatizare proprie, monitoare multimedia integrate frumos în spătarele scaunelor faţă, consolă centrală cu un monitor integrat pentru controlul unor funcţii de confort, suporturi pentru picioare retractabile, etc.
- La capitol tehnic la fel este vorba despre două oferte, ambele cu tracţiune integrală. Modelul de bază are câte un motor electric per osie (218 CP/350 Nm) şi produce în total 436 CP şi 700 Nm de cuplu. Însă, din start, în vânzare va merge versiunea-i mai performantă a cărei motor posterior produce 333 CP/450 Nm. Puterea totală a sistemului se ridică la 551 CP şi 800 Nm de cuplu. O astfel de maşină poate face 0-100 km/h în 4.8 secunde.
- Oferta de baterii este de 85, 99 sau 120 kWh. Autonomia pe o singură încărcare se anunţă a fi până la 460, 510 sau 650 km respectiv.
- Printre alte dotări de care dispune se numără o suspensie pneumatică cu amortizoare adaptive (cu suspensie cu două braţe pe puntea din faţă şi una multi-link pe spate), șapte moduri electronice de condus, head-up display, cruise control adaptiv cu un sistem de pilotare semi automatizată pe autostrăzi, alături de alte sisteme de protecţie şi asistenţă deja bine cunoscute în industrie, printre altele. Interesant mai este setul de senzori de pe coloana volanului, meniţi să urmărească dacă şoferul ţine mâinile pe volan sau nu.
La momentul de faţă dealerii chinezi Hongqi acceptă doar comenzi. Preţurile anunţate variază între 80 şi 110 mii de dolari, ceea ce îl poziţionează automat ca al doilea cel mai scump model al mărcii după sedanul de top L5, care e folosit şi pentru transportul primelor persoane în stat. Primele exemplare E-HS9 ar trebui să fie disponibile în showroom-uri înainte de sfârșitul anului curent.
Vezi şi:
GALERIE FOTO:
(maşina în detalii în peste 300 de imagini)
Cmentariile sunt închise