(video) Premieră: Coreenii au acum propriul Renault Arkana. Iată prin ce e mai bun decât cel rusesc

Crossoverul Renault Arkana, deși dezvoltat cu participarea diviziei ruse a companiei, a fost anunțat de la bun început şi pentru alte pieţe precum Brazilia, China și Coreea de Sud. În urmă cu un an, mașina a debutat în peninsula asiatică în calitate de showcar şi iată că acum a venit timpul să se prezinte în calitate de model de serie.

Interesant este că maşina din Coreea de Sud, numită Samsung XM3, are câteva diferenţe semnificative faţă de original.

https://www.youtube.com/watch?v=wc7klN9wjFA

Noul Samsung XM3 nu este o copie exactă a lui Arkana. Marea diferenţă este că în locul platformei Global Access, care “a crescut” din cea numită B0, care stă şi la baza noului Duster, maşina din Coreea de Sud a fost pusă pe arhitectura mai modernă CMF-B, cea folosită şi pentru noua generaţie Renault Captur!

Deşi ampatamentul este identic cu cel al lui Arkana (2.720 mm), puntea din spate conţine o suspensie semi independentă şi mecanisme de frânare cu discuri, iar garda la sol a fost redusă de la 205 la 186 mm. Există spre deosebire de Arkana şi mai mulţi asistenți electronici moderni, în special datorită platformei mai compatibile: sisteme de frânare automată, de urmărire a marcajelor rutiere, de monitorizare a unghiurilor moarte, etc.

Cât priveşte exteriorul automobilelor, Samsung XM3 diferă de Arkana nu numai prin embleme. Mașina coreeană are o bară de protecţie posterioară originală cu inserții diferite, o formă diferită a liniilor inferioare de pe portiere şi a inserţiilor locale, mai multe elemente cromate, precum şi stopuri modificate. Farurile sunt full LED.

Habitaclul maşinii coreene este complet original, din elementele comune cu Arkana fiind doar volanul, manetele din spatele acestuia, panoul de control a climatizării şi secţiunea cu priză la 12 V şi porturi USB.

Planşa de bord a maşinii diferă, inclusiv deflectoarele sistemului de climatizare, levierul cutiei de viteze, frâna de mână este aici electromecanică, ecranul sistemului multimedia măsoară 7 inci în echipare de bază (opţional sau în echipare de top vine unul vertical de 9.3 inci împreună cu un panou de bord digital, ceea ce nu există pe Arkana). În schimb ambele dispun deja standard de şase airbag-uri.

Gama de motoare este compusă din unitatea de bază, un benzinar natural aspirat de 1.6 litri, conectat la un variator, dar şi un benzinar turbo 1.3 TCe cuplat la o transmisie robotizată Getrag cu şapte rapoarte şi două ambreiaje umede. Puterea motoarelor este necunoscută deocamdată (cele pentru maşina rusească generează câte 114 CP/156 Nm şi 150 CP/250 Nm respectiv), însă tracţiunea poate fi doar pe puntea din faţă (pe Arkana şi opţiune integrală există)!

Noul Samsung XM3 ar trebui să apară pe piața coreeană în luna martie, preţul de start fiind de 14.800 de dolari, în timp ce maşina cu motor turbo costă de la 17.900 de dolari.

Compania Renault Samsung Motors are așteptări ridicate de la XM3. Volumele de producție și vânzările domestice au scăzut brusc, doar trei modele rămânând în gama sa actuală – electromobilul SM3 ZE făcut pe baza modelului Renault Fluence, sedanul SM6 (acelaşi Renault Talisman) și SUV-ul QM6 (acelaşi Renault Koleos), cel pentru care este cea mai mare cerere – peste 80%. Pentru a pune din nou fabricile sale în regim de muncă activă, Samsung caută noi piețe de export, iar una dintre opțiunile de salvare posibile este livrarea de Samsung XM3 în Europa (în mod natural, sub marca Renault). Cu toate acestea, Groupe Renault încă nu a analizat şi aprobat o astfel de strategie.

Amintim că mașinile mărcii Samsung nu au acum legătură cu producătorul de smartphone-uri cu același nume. În 1994, concernul coreean a format divizia Samsung Motors: a fost semnat un acord de cooperare cu Nissan – iar patru ani mai târziu, sedanul Samsung SM520 a intrat pe piața locală, adică un Nissan Maxima autorizat cu un design modificat al caroseriei. Dar la scurt timp în Asia a izbucnit o criză financiară, iar în 2000 cei de la Renault au preluat această divizie. Deşi de atunci producătorul coreean se numește Renault Samsung Motors, mașinile continuă să se vândă sub marca Samsung pe piața locală.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

(video) Premieră mondială: Noul Renault Espace facelift introduce farurile LED MATRIX VISION

(video) Update pentru cel mai mare SUV Renault: noi tehnologii, motoare, sistem All Mode 4×4-i şi versiunea INITIALE PARIS

(video) Test Drive: Noul Renault Talisman

Cmentariile sunt închise