(video) Premieră europeană: Compactul model CUPRA Born VZ e mai puternic decât VW ID.7

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Premiera acestui model anunță o numărătoare inversă pentru lansarea altuia! Noul CUPRA Born VZ se prezintă drept cea mai performantă interpretare a primului model electric al mărcii. Iar cea mai apropiată rudă îi va fi noul VW ID.3 GTX.

Caracteristici cheie:

Tech

  • Pentru comparație, modelul de bază CUPRA Born a fost lansat în două variante de propulsie, asigurare de un electromotor posterior: 150 CP/310 Nm sau 204 CP/310 Nm. Iar în 2023 a fost introdus un e-Boost pack opțional care poate mări puterea până la 231 CP/310 Nm.
  • Versiunea Born VZ are un alt electromotor pe puntea din spate, unul care produce 326 CP și 545 Nm! Chiar mai multă putere decât mai scumpele modele VW ID.7!
    • Modelul este capabil de un sprint 0-100 km/h în 5.7 secunde și o viteză maximă de 200 km/h! Versiunile considerate deja inferioare pot rula cu maximum 160 km/h.
  • Noul Born VZ are și o baterie ușor mai ”voluminoasă”, de la 79 în loc de 77 kWh. Autonomia maximă declarată este de 570 km (WLTP). Puterea maximă de încărcare rapidă este de 170 kW (10-80% în 30 de minute).
  • Sașiul a fost adaptat în consecință la puterea crescută. 
    • Modelul are standard suspensie DCC Sport cu noi amortizoare adaptive, arcuri mai rigide și bare anti-ruliu actualizate. 
    • Sistemele de direcție (hardware și software nou) și frânare au fost reglate pentru a oferi un feedback mai receptiv.

Design tradițional

  • La exterior, versiunea Born VZ nu se deosebește cu mult de celelalte, remarcându-se în esență doar printr-un design diferit al jantelor de 20 de inchi (două opțiuni, cu inserții 3D în nuanța cuprului și una forjată în combinație cu anvelope de performanță) și două culori exclusive: Dark Forest și Midnight Black. 
    • Logoul VZ este în dark chrome pe hayon, precum și inscripția CUPRA.

În cabină

  • A apărut un monitor central de 12.9 inchi în loc de 12 inchi (care nu se găsește încă pe Born-ul de bază), cu o nouă bară tactilă retro iluminată sub el, pentru a regla climatul și volumul interior. 
  • Printre altele are: iluminare ambientală conturată extinsă, padelele de la volan responsabile pentru modificarea gradului de recuperare și scaunele frontale CUP Bucket (indisponibile pe altă versiune Born).
    • Astfel de scaune se găsesc în modele precum CUPRA Formentor VZ5 și CUPRA Leon VZ CUP, oferind o senzație de așezare mai scăzută pentru a oferi o poziție mai ergonomică și mai sportivă. În cazul lui CUPRA Born VZ, scaunele sunt tapițate cu material textil SEAQUAL® YARN reciclat, precum și DINAMICA (cu 73% poliester reciclat).
    • Sunt trei niveluri de recuperare a energiei. Când se ia piciorul de pe accelerator, motorul acționează ca un generator pentru a alimenta energia înapoi în baterie, împingând energia înapoi în grupul motopropulsor și reducând uzura frânelor.
  • CUPRA Born VZ integrează un nou sistem audio opțional de înaltă fidelitate cu 10 difuzoare (cu grile metalice) dezvoltat în colaborare cu Sennheiser. Sistemul de 425 W cufundă șoferul și pasagerii într-o experiență sonoră unică, încorporând și software-ul Sennheiser AMBEO Concerto.

Asistență

  • Ar mai fi de notat prezența unui iluminat standard cu tehnologie Smart Light, pe lângă iluminarea ambientală.
    • LED-urile orizontale complete se înfășoară în jurul lățimii planșei de bord, oferind avertismente și indicații șoferului și altor ocupanți. Informații inclusiv despre: starea de încărcare, sistemele de asistență pentru șofer (Front Assist, ACC și avertizare de pericol C2X); funcții de infotainment (control vocal, apel telefonic, sistem de navigație); asistență inteligentă la parcare, precum și blocare-deblocare sau intrare-ieșire.
  • Modelul mai introduce:
    • Travel Assist 2.6, care combină Adaptive Cruise Control (ACC) cu Lane Assist (vă ghidează în centrul benzii). Această nouă versiune include îmbunătățiri atunci când conduceți pe drumuri prost marcate, datorită informațiile primite din cloud. De asemenea, oferă suport pentru schimbarea benzii pe autostrăzi.
    • Noul Remote Park Assist permite șoferului să finiseze manevra de parcare folosind telefonul. Iar Trained Parking Assist îi permite vehiculului să învețe cum să parcheze în locuri obișnuite, memorând caracteristicile și traiectoria pe o hartă. Pentru parcarea zilnică, indiferent de locație, Top View Camera oferă șoferilor o vedere la 360º a vehiculului și a mediului înconjurător.
    • Suita tehnologică mai include: Side Assist pentru a proteja de vehiculele aflate în unghiul mort sau care se apropie rapid, Front Light Assist pentru a controla automat funcționalitatea farurilor, Dynamic Road Sign Display pentru a interpreta indicatoarele rutiere și Exit Warning pentru sesizare despre obstacole în timpul ieșirii din parcare.

Începerea vânzărilor mașinii electrice este programată abia pentru trimestrul trei al anului 2024, iar prețurile vor deveni cunoscute vara, atunci când dealerii europeni vor deschide precomenzile.

Între timp, modelul de bază se bucură de un mic succes propriu. Doar anul trecut a fost ales de 45.300 de oameni (+44.4% față de 2022).

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise