(video) Premieră în Dubai: Noul Aspark Owl – cel mai rapid şi cel mai puternic electromobil de serie din lume

Doamnelor şi domnilor, aveţi în faţa dvs cel mai rapid, dar şi cel mai puternic electromobil de serie din lume – nou hipercar Aspark Owl, originar din Japonia!

În 2017 când i-a fost prezentat conceptul la Salonul Auto de la Frankfurt era o maşină electrică cu doar 435 de CP, în 2018 la Salonul Auto de la Paris a fost arătat în calitate de prototip cu 1.000 de CP, însă acum are peste 2.000 de CP şi poate mişca toate cele aproximativ două tone pe care le are, de pe loc şi până la 97 de km/h, în doar 1.69 secunde (în faza de prototip s-a demonstrat real cât de rapid e)!

Astfel, “veterani” ca Pininfarina Battista şi Rimac C_Two (au unitate de propulsie comună) sau mai nou Lotus Evija au coborât pe poziţiile trei şi doi respectiv.

Versiunea de producție a hipercarului full-electric Owl a fost prezentată în sfârșit astăzi la Salonul Internațional Auto din Dubai de Masanori Yoshida, CEO-ul companiei japoneze Aspark, în compania unui robot numit Titan şi produs în Marea Britanie.

Caroseria, șasiul și o mare parte a componentelor realizate în totalitate din materiale de înaltă calitate din fibră de carbon, patru motoare electrice extrem de puternice, un sistem unic de vectorizare a cuplului, un sistem exclusiv de baterii și un interior premium handmade. De toate acestea a avut parte noul Aspark Owl care este un cuib de tehnologie, design și funcționalitate de ultimă generație, amestecate cu o adevărată pasiune pentru frumusețe.

“A fost o provocare mare să îndeplinesc target.urile agresive ale Owl, dar cu cei 14 ani de know-how în domeniul ingineriei auto și cu un sprijin deosebit din partea colaboratorilor noștri japonezi și italieni, le-am depășit toate. În Din 2014 când mi-a venit ideea şi din 2015 când am decis să realizăm acest proiect, mulți oameni din afara companiei noastre nu ne-au crezut: hipercaruri cu emisii zero erau chiar greu de imaginat.

Doar după dezvăluirea versiunii conceptuale a lui Aspark Owl la Salonul Auto de la Frankfurt în 2017, cei mai mulți dintre aceștia au început să ne creadă. Cererea pe piață a fost foarte mare și am decis să continuăm.

Lumea ar fi un loc mai interesant dacă ar exista mai mulți oameni care se gândesc la lucruri interesante. De aceea, nu vom renunța niciodată la misiunea noastră și vom continua să producem multe proiecte interesante precum Owl”, a declarat Masanori Yoshida.

Aşadar, prin ce se remarcă noul posesor al titlului de cea mai rapidă maşină din lume în materie de acceleraţie. Sprintul 0-97 de km/h în 1.69 secunde este asigurat de patru motoare electrice sincrone (se pot roti cu până la 15.000 rpm şi formează un sistem de tracţiune integrală), cu magnet permanent (PMSM) care produc în total 2.012 CP, în timp ce cuplul maxim se ridică la 2.000 de Nm. Cifrele sunt de trei ori mai mari decât cele ale unei maşini de Formula E şi de peste două ori mai mari decât a unui monopost de Formula 1.

Setul de agregate reprezintă cele mai puternice e-motoare create vreodată pentru o maşină de serie şi împreună cu un pachet unic de acumulatori nu asigură doar capacitatea de a rula cu o viteză maximă de 400 de km/h, ci şi o autonomie de până la 450 de km cu un singur plin de energie.

Forma unică montată central a bateriei este special concepută și dezvoltată pentru Owl. Este integrată ca o parte a șasiului: forma sa ajută la creșterea vizibilității mașinii, care are o înălţime de sub un metru! Bateria litiu-ion are o capacitate de 64 kWh, o putere totală de 1.300 kW, funcţionează în cadrul unui sistem electric cu o tensiune de 800 V şi poate fi încărcată timp de 80 de minute cu o putere de 44 kW. Aspark va mai lucra până la startul producţiei la creșterea capacității de încărcare a bateriei.

Compania menţionează că setul de acumulatori unic a trecut cu succes de o serie lungă de teste de siguranță gen: rezistență la foc, la zdrobire, supraîncărcare și protecție la descărcare. Una dintre cele mai tari caracteristici ale bateriei este sistemul său de control şi monitorizare care supraveghează continuu nivelul fiecărei celule și protejează bateria de supraîncărcare, supradescărcare, supraîncălzire și multe altele. Acest dispozitiv de siguranță menține sistemul de baterii sub control automat.

Șasiul “bufniței” este o singură bucată de structură monococă dură şi rezistentă de carbon, realizată cu cel mai înalt nivel de calitate a materialelor CFRP, ceea ce crește semnificativ rigiditatea. Greutatea totală a șasiului este de numai 120 kg. Structura sa de tip fagure este utilizată pentru a absorbi eventualele şocuri cât mai mult posibil și pentru a crește siguranța.

De cealaltă parte, peste acest şasiu stă un corp complet realizat din fibră de carbon, care are o rigiditate ridicată, un nivel extrem de ușurință și o frumusețe deosebită. Greutatea totală îi este de doar 180 kg. Owl are nişte rame tubulare din oțel inoxidabil sub “haina” din carbon și o combinație de cadre din oțel cu un acoperiș din carbon cu o rigiditate ridicată, ceea ce reprezintă un nivel maxim de siguranță pentru cabina de pilotaj în caz de răsturnare a vehiculului.

La capitolul suspensii aflaţi că stă pe un sistem cu mecanisme hidraulice cu câte două braţe pe fiecare roată. Automat sau manual garda la sol poate fi setată în trei poziţii cuprinse între 80 şi 160 de mm. Mecanismele de frânare sunt carbo-ceramice.

Interesant mai este de aflat că, în timp ce lungimea îi măsoară 4.791 mm, iar lăţimea 1.935 mm, aflaţi că înălţimea nici nu îi atinge un metru – 993 mm! Există chiar şi un mic portbagaj cu un volum discret de 50 de litri.

Diferențele dintre versiunea de producție și conceptul original prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt din 2017 sunt uriașe. Aceste modificări au fost făcute pentru a îmbunătăți stilul, păstrând conceptul original de design feminin și elegant, pentru a atinge obiective de performanță agresive și pentru a îndeplini cerințele omologării la nivel mondial.

În primul rând, au fost adăugate două oglinzi exterioare cu camere integrate care redau imagini pe panoul de bord din spatele volanului. Uşile care se deschid vertical au primit geamuri care la rândul lor se deschid doar pe jumătate în stilul celor găsite pe modele ca Lamborghini Countach sau McLaren Senna. A apărut şi un nou spoiler uriaş activ, care îşi poate face apariţia automat (la 150 de km/h) sau manual (se mai închide automat la 100 de km/h), pe lângă alte soluţii de aerodinamică activă.

Interiorul mașinii evocă un concept modern de lux. Fiecare element pare a fi plutitor și ușor, dar în același timp puternic dinamic. Linii elegante circulă de-a lungul părților șoferului și pasagerului pentru a se potrivi cu exteriorul. Întrerupătoarele (pornire / oprire, high boost, etc.) sunt acum aranjate pe o secţiune de pe tavan.

Şoferul va sta într-un scaun foarte profilat şi cu centuri de siguranţă în mai multe puncte, iar în faţa sa va avea un volan multifuncţional şi turtit în partea inferioară. Un ecran în preajma panoului de bord va răspunde de navigaţie şi multimedia, iar un altul de pe consola centrală pentru controlul altor funcţii auxiliare.

Noul Aspark Owl va fi produs în doar 50 de exemplare. Fiecare va fi complet personalizabil, fiecare va fi diferit de celălalt. Producția este planificată să se desfășoare în Torino, Italia, în colaborare cu Manifattura Automobili Torino, cu sprijinul complet al centrelor de inginerie Aspark din lume.

Primul exemplar este planificat pentru a fi livrat până în al doilea trimestru al anului 2020. Prețul versiunii de bază este de 2.900.000 de euro şi poate fi rezervat cu un depozit de 50.000 de euro. Datorită unei noi înfiinţate filiale în Elveţia – Aspark Promotion AG – clienţii vor avea parte de servicii post-vânzare şi deservire, garanţie şi alte beneficii.

Evenimentul de prezentare în reluare:

https://www.facebook.com/watch/?v=2627396673964790

Specificaţii în detalii:

Broşură oficială cu detalii interesante, inclusiv date despre istoricul companiei:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/06/Aspark-Owl-Brochure-Dubai.pdf”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise