(video) Premieră internațională: Tesla Model 3 facelift
Prima premieră auto din acest sezon de toamnă vine de la Tesla. Compania americană a actualizat Model 3 şi îl introduce în acest format deocamdată doar în Europa, câteva ţări din Orientul Mijlociu, dar şi din Asia! Ciudat că nu şi în SUA…
Maşina este valabilă deja pentru comandă şi în România prin canal direct şi oficial!
Caracteristici cheie sau ce este nou?
- Tesla spune că reîmprospătarea înlocuiește mai mult de jumătate din piesele vehiculului. În funcţie de versiune, autonomia a crescut cu până la 12%. Până la 8% din autonomia mărită este asigurată de un coeficient aerodinamic mai bun: 0.219 vs 0.225 Cd.
- Acum poate parcurge până la 629 km (WLTP) cu o singură încărcare, inclusiv datorită unui design exterior actualizat și optimizat pentru un nivel aerodinamic maxim. Noi sunt barele de protecţie, capota, aripile frontale, farurile full LED adaptive şi stopurile, hayonul.
- Două noi culori sunt valabile pentru caroserie. Stealth Gray și Ultra Red sunt concepute pentru a se schimba în funcție de lumină și de unghiul din care sunt privite.
- De asemenea, sunt valabile noi modele de jante, cu design optimizat aerodinamic pentru autonomie sporită, dar şi mai puţin zgomot generat de noi anvelope.
- În locul emblemei, pe hayon este scris acum Tesla cu litere de tipar.
- Lungimea totală a maşinii a crescut de la 4.694 până la 4.720 mm. Garda la sol a scăzut cu doi milimetri, până la 138 mm.
- Modificat în mai multe detalii este şi habitaclul:
- Complet nouă este planşa de bord, consola centrală, monitorul central, volanul (fără manetele pe coloana de direcţie) şi scaunele frontale, o banchetă posterioară mai confortabilă, iluminarea ambientală, etc.
- Sunt noi şi două porturi USB-C cu o putere de încărcare de 65W.
- Volumul portbagajului a crescut de la 561 la 594 de litri.
- Aflăm că se face uz de materiale mai moi și mai rafinate, prelucrate cu un nivel ridicat de precizie.
- Există un nou sistem audio proiectat de Tesla, care oferă o calitate mai bună a sunetului datorită celor până la 17 boxe, două subwoofere și două amplificatoare. Anterior se puteau monta până la 13 difuzoare şi un singur subwoofer.
- Scaunele frontale remodelate propun acum şi ventilare. Mai mult, prin aplicaţia mobilă se poate activa din timp ventilarea scaunelor sau setarea lor să fie reglate automat, odată cu comenzile de climatizare.
- În continuare se pot încărca wireless două telefoane simultan (cu o putere mai mare), iar microfoanele sunt mai bune şi oferă un sunet extrem de clar în timpul apelurilor.
- Pasagerii de pe locurile din spate au acum acces la un monitor tactil de 8 inchi cu comenzi pentru climatizare și opțiuni de divertisment. Este montat în spatele cotierei centrale.
- Clienții se vor putea acum bucura de o cabină extrem de silențioasă, datorită sticlei fonoizolante montate acum la 360 de grade. Iar plafonul integral din sticlă lasă lumina să pătrundă în cabină, însă protejează în acelaşi timp de efectele nocive ale razelor UV.
- Ecranul tactil central, cu o ramă mai subţire, măsoară acum 15.4 în loc de 15 inchi. Iar sistemul multimedia actualizat până la cea mai nouă versiune are la bază un procesor actualizat.
- În aplicaţia mobilă sunt disponibile mai multe funcţii pentru controlul maşinii de la distanţă, inclusiv a celor trei moduri.
- Sistemul Tesla Vision bazat pe camere vede tot ce se întâmplă în jurul maşinii la 360 de grade şi până la 250 de metri în faţă.
- Model 3 are aceleași caracteristici care transformă celelalte vehicule ale mărcii într-unele sigure: praguri laterale care absorb energia la impact, un acumulator solid, montat în partea de jos a vehiculului, pentru a reduce riscul de răsturnare, și o structură metalică a caroseriei, care poate susține de mai multe ori greutatea mașinii. Funcțiile de siguranță active, precum Frânarea automată de urgență, sunt dotări standard.
- În Europa sunt deocamdată valabile pentru comandă următoarele versiuni: Standard Range cu tracţiune spate şi Long Range cu AWD. Preţul de start în România este de 42.990 şi 50.990 de euro respectiv.
- Vopseaua albă perlată este standard. Noile culori costă câte 2.000 de euro fiecare.
- Jantele standard sunt de 18 inchi. Opţionale sunt de 19 inchi. Interesant este că un Model 3 Long Range cu jante de 18 inchi arată o autonomie estimată de până la 678 km.
- Alţi 1.350 de euro costă un cârlig de remorcare prin care se pot tracta 1.000 de kg.
- Interiorul de culoare neagră este standard, iar opţional este unul combinat cu nuanţă albă.
- Pentru sistemul multimedia există pachetul conectivitate standard şi premium:
- Conectivitatea standard este inclusă, fără costuri suplimentare, timp de 8 ani de la livrarea inițială a vehiculului nou. Pentru anumite funcții auto ce utilizează volume mari de date, cum ar fi hărțile, sistemul de navigație și comenzile vocale, este nevoie cel puțin de Conectivitate standard.
- Conectivitatea premium este gratuită timp de 30 de zile, apoi este disponibilă pe bază de abonament.
- Un Autopilot avansat costă 3.800 de euro, iar capacitatea Full Self-Driving alţi 7.500 de euro.
- Pentru că Tesla nu obișnuiește să publice detalii despre puterea maşinilor, nu este clar dacă s-a intervenit în agregate pentru a le diminua sau spori performanţa. În caz că nu s-a schimbat nimic, Standard Range propune 264 CP/340 Nm, iar Long Range 450 CP/559 Nm.
Dacă se comandă acum, primele maşini vor fi livrate clienţilor estimativ în lunile octombrie-noiembrie. Pentru comparaţie, preţu-i de start în China (de unde vine în Europa) este echivalentul a 32.740 de euro.
Câteva prim contacte:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise