(video) Premieră: Leonardo DiCaprio prezintă noua, a treia generaţie FIAT 500, primul electromobil al mărcii

Acum câteva ore, la Milano, FIAT şi-a prezentat primul electromobil complet nou sub forma noii generaţii a modelului 500 (deşi FIAT are şi până acum modelul 500e, însă este doar o versiune electrică a modelului de generaţie anterioară)!

Compacta devine şi primul electromobil lansat în cadrul grupului FCA. Potrivit producătorului, această maşină va schimba regulile de joc pentru vehiculele cu emisii zero.

Pentru a imagina viitorul lui 500, marca FIAT a pornit de la ceea ce a făcut-o ce este. Același lucru a fost valabil și pentru prima generație a modelului, care a oferit mobilitate și libertate în anii ’60. FIAT 500 a reprezentat o schimbare și a devenit un brand mult îndrăgit. O mașină care a fost mereu pe creasta valului și care s-a stabilit ca o icoană încă de la debutul său, acum 63 de ani.

Odată cu a doua generație, lansată în 2007, FIAT 500 a introdus conceptul de răcoare și farmec în mașina de oraș, devenind o icoană a modei și stilului italian care a cucerit lumea. Un model în continuă evoluție care a inspirat artiștii și muzicienii în ultimii treisprezece ani și a fost baza a peste 30 de ediţii speciale. Acum, în 2020, se apropie o nouă eră și este timpul ca FIAT 500 să folosească toată popularitatea sa pentru a inspira schimbarea și a deveni parte a soluției.

Deoarece se preconizează că mobilitatea este mai durabilă, conectată și autonomă, cu reglementări din ce în ce mai stricte, a treia generație a FIAT 500 este din nou în prim plan, aducând cu sine design și plăcere de a conduce. Nu este doar o revoluție, ci “reîncarnarea” unui spirit, care poate inspira reînnoirea. De fapt, regulile și reglementările nu sunt suficiente pentru o adevărată revoluție, este necesar ceva iconic și frumos: noul FIAT 500.

Calea schimbării nu poate fi luată singură. Este nevoie de parteneri cu o perspectivă la fel de pozitivă, care doresc să se implice în îmbunătățirea stării Pământului, împărtășind valori și obiective. Leonardo DiCaprio a îmbrățișat proiectul New FIAT 500. Megastarul global, care a fost implicat personal în protejarea Pământului de mai bine de douăzeci de ani, și-a oferit susținerea pentru viziunea noii mașini electrice. În campania video “All-In”, el invită pe toți să își aducă propria contribuție, la fel cum a făcut și marca FIAT cu 500.

Această viziune este împărtășită de alte părți interesate – Giorgio Armani, Bvlgari și Kartell, trei companii iconice din lumea Made in Italy, care, împreună cu marca FIAT, au transpus viața într-o strategie în care sustenabilitatea este strâns legată de excelența în know-how, creativitate și inovație. Așa au apărut “One-offs”, cele trei exemplare unice și exclusive ale noului FIAT 500 (le puteţi admira în galeria de imagini şi să vedeţi prin ce se fac deosebite în comunicatul de presă). Toate încasările din vânzarea celor trei modele unice (500 Giorgio Armani – maşina gri, B.500 “MAI TROPPO” by Bvlgari – maşina roşietică şi 500 Kartell – maşina albastră) vor fi vărsate în conturile uneia dintre organizațiile de mediu ale lui Leonardo Di Caprio. Cum vor fi vândute nu se anunţă.

Caracteristicile noului FIAT 500:

  • Noul FIAT 500 încă nu vine să înlocuiască toată familia de modele din generaţia care a apărut încă din 2007. Pe lângă electromobil vor continua să fie produse maşinile “vechi” cu motoare cu ardere internă.
  • Are o caroserie remodelată complet, cu noi faruri şi stopuri, bare de protecţie, grilă de radiator, etc, cu toate acestea stând pe o platformă dedicată pentru electromobile. Pentru prima dată aduce cifra 500 în locul logoului FIAT din centrul grilei de radiator, iar mânerele portierelor sunt acţionate electric. Partea frontală a maşinii arată vizual un zâmbet.
  • Spre deosebire de predecesor maşina e cu 6 cm mai lată (1.69 m), cu 6 cm mai lungă (3.63 m), în timp ce ampatamentul a crescut cu doar 2 cm (până la 2.62 m), deşi per total maşina este încă sub patru metri lungime.
  • Interiorul este făcut la maxim de stilat şi simplist, numărul de butoane fiind redus la un minim, însă aranjate frumos. Controlul transmisiei se realizează prin nişte butoane instalate mai jos pe consola centrală. Ca şi în cazul lui FIAT 500 Hybrid, tapiţeria scaunelor poate fi din material Seaqual, un derivat confecţionat din plasele de pescuit recuperate din mări şi oceane, dar şi din piele ecologică în loc de una naturală, în dependenţă de nivelul de echipare.
  • Este exclusiv un electromobil, dezvoltat de la zero, deşi a păstrat forma cunoscută a caroseriei. Dispune de un motor electric sub capotă (circa 120 CP), care îl ajută să facă 0-50 km/h în 3.1 secunde, 0-100 în 9.0 secunde, până la o viteză maximă limitată la 150 de km/h.
  • S-a pus accentul pe autonomie şi timpul de încărcare. Are o baterie litiu-ion de 42 kWh care va asigura o autonomie de până la 320 de km în ciclu WLTP.
  • Pentru a optimiza timpul de încărcare, maşina e dotată standard cu un sistem de încărcare rapidă de 85 kW. Potrivit producătorului sunt necesare doar cinci minute pentru a pompa suficientă energie pentru a rula alţi 50 de km, în timp ce încărcarea bateriei până la 80% durează 35 de minute. Priza Combo 2 situată pe panoul lateral din spate dreapta al autoturismului alimentează sistemul de încărcare, atât cu curent alternativ (AC), cât şi direct (DC). Modelul este dotat și cu un cablu Mode 3 pentru încărcare de la staţii publice.
  • Ediția de lansare a noului 500 include Easy Wallbox, un sistem de încărcare casnic, care poate fi conectat la o priză normală. ENGIE EPS a dezvoltat acest dispozitiv exclusiv pentru FCA și va fi comercializat de Mopar în Europa pentru a coincide cu lansarea modelului. Este o soluție simplă și accesibilă “plug-and-charge”, care poate fi gestionată cu ușurință prin Bluetooth, permițând stabilizarea energiei şi încărcând maşina cu până 2.3 kW, fără a fi necesară vreo intervenție de personal calificat Mai mult, Easy Wallbox va exista şi într-o versiune cu putere de 7.4 kW, oferind o încărcare completă a bateriei în condiţii de casă în puțin peste 6 ore.
  • Sistemul de propulsie are trei moduri de rulare:
    • Modul Normal face conducerea electromobilului ca a unui vehicul cu un motor cu combustie internă, fără vreo limită.
    • Modul Range activează funcția “cu o singură pedală”. Selectând acest mod de conducere, maşina poate fi condusă practic mereu doar cu pedala de accelerație. Eliberarea acceleratorului cauzează o decelerare mult mai mare decât s-ar face cu un motor normal cu combustie internă, aproape ca și cum s-ar apăsa pedala de frână. În orice caz, trebuie de apăsat pedala de frână pentru a duce automobilul la o oprire completă.
    • Modul Sherpa optimizează resursele disponibile pentru a vă asigura că veți ajunge la destinație. Acest mod de conducere ajustează diverși parametri: viteză maximă limitată la 80 km/h, răspunsul acceleratorului pentru a reduce consumul de energie și dezactivarea sistemului de climatizare și a scaunelor încălzite (șoferul are opțiunea de a le activa în orice moment).
  • Mașina viitorului nu este doar o mașină electrică de oraş, ci merge cu un pas mai departe: literalmente trece la nivelul următor, fiind prima mașină din segmentul său care oferă un complex de pilotare semi automatizată de nivel 2, aducând toate avantajele asociate mobilității urbane. Complexul include:
    • O cameră frontală monitorizează toate zonele mașinii, atât longitudinal, cât și lateral.
    • Un Intelligent Adaptive Cruise Control (iACC) frânează sau accelerează ca răspuns la orice: mașini, bicicliști, pietoni.
    • Lane Centering menține vehiculul în centrul benzii atunci când marcajele sunt identificate corect.
    • Intelligent Speed ​​Assist citește limitele de viteză și recomandă aplicarea acestora.
    • Urban Blind Spot folosește senzori ultrasonici pentru a monitoriza punctele oarbe și pentru a avertiza despre orice obstacole cu o lumină de avertizare triunghiulară pe oglinzile retrovizoare.
    • Attention Assist oferă avertismente pe afișaj, recomandând şoferilor când să oprească sau să facă pauze dacă maşina detectează că sunt obosiţi.
    • Senzori la 360 de grade oferă o vedere de la înălţime inclusiv, pentru a evita orice obstacole atunci când se parchează sau se execută manevre complexe.
  • Cea de-a treia generație FIAT 500 este numită drept prima mașină a grupului FCA echipată cu noul sistem de infotainment UConnect 5 (deşi prima de fapt este Chrysler Pacifica facelift). Dezvoltat cu ideea de a oferi clienților o experiență de utilizator complet nouă, folosește sistemul de operare Android ușor, intuitiv și incredibil de personalizabil. Interfeţele Apple CarPlay şi Android Auto pot fi conectate la sistem fără nici un cablu. UConnect 5 se operează pe un ecran tactil de 10.25 inci şi mai este combinat cu un asistent vocal, un Telematic Box Module, dar şi funcţia de apelare la urgenţă. Telematic Box Module include serviciile de conectivitate My Assistant, My Remote, My Car, My Navigation, My Wi-Fi (hotspot care poate asigura conexiune la internet pentru până la opt dispozitive), My Theft Assistance.
  • Noul FIAT 500 debutează într-o caroserie decapotabilă iniţial, cu patru locuri pentru pasageri şi acoperiş textil. O altă caracteristică unică a noii mașini urbane, care va deveni disponibilă ulterior, este sistemul Acoustic Vehicle Alert System (AVAS), un avertisment acustic pentru pietoni care este obligatoriu la viteze de până la 20 km/h pentru ca maşina electrică să fie auzită. Interesant este că sunetul ales nu este un semnal acustic obișnuit, ci mai degrabă muzică din Amarcord de Nino Rota!

Ediţia limitată de start “la Prima” (500 de maşini) este deja disponibilă la precomandă pentru doar 500 de euro returnabili, inclusiv online pe fiat.com! Costă în Italia 37.900 de euro (fără a lua în calcul subvenţiile oferite în unele ţări) şi vine la pachet cu un Easy Wallbox.

De asemenea, poate fi vopsită în culorile Mineral Grey (metalizat), Ocean Green (perlat) sau Celestial Blue (tri-strat), include faruri full LED, tapiţerie cu piele eco pe scaune şi bord, jante de 17 inci, inserţii cromate lângă geamuri şi panourile laterale, un acoperiş Monogram Soft Top și insigna numerotată “1 din 500” alături de numele țării în care a fost achiziționată mașina, complex ADAS (cu Autonomous Emergency Brake with pedestrian and cyclist detection, Intelligent Speed Assistant, Lane Control, cameră video spate de înaltă rezoluţie cu linii ghidante, Intelligent Adaptive Cruise Control (iACC), Lane Centering, conectare automată faruri şi comutare automată a fazelor, Emergency Call, frână de parcare electrică), sistem UConnect 5 care include (panou de bord digital de 7 inci, ecran central tactil de 10.25 inci, radio, navigaţie, DAB – Digital Audio Broadcast, Wireless Apple CarPlay/Android Auto, Telematic Box Module), încărcător de bord rapid de 85 kW şi altele.

Practic, FIAT 500 “la Prima” Convertible este o maşină în echipare maximă!

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Mai multe detalii şi specificaţii în comunicatul de presă integral:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise