(video) Premieră mondială: FIAT îţi poate oferi noul Topolino cu simple frânghii în loc de uşi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Împreună cu noul FIAT 600e, în cadrul unui eveniment comun, a fost prezentat încă un model de maşină cu denumire renăscută – Topolino. În traducere din italiană drept “pui de şoarece”, deși era o denumire neoficială, aceasta s-a dovedit a fi cu impact pentru industria auto italiană. 

Această poreclă a fost dată modelului FIAT 500 din primă generație, care a fost vândut în peste jumătate de milion de exemplare între anii 1936-1955. Și asta fără a lua în calcul producția licențiată în Franța și Germania.

Acum denumirea Topolino nu mai este o poreclă, ci una oficială, iar maşina celor de la FIAT nu este decât o variantă a compactului francez Citroen Ami. Iar dacă similarul Opel Rocks-e diferă de modelul Citroen doar prin embleme și decor, atunci italienii au să facă mai multe modificări, în stilul corporativ şi al tradiţiei retro.

Caracteristici cheie:

  • Pentru Topolino s-a dezvoltat o caroserie din plastic complet nouă, în stilul retro corporativ. Formele diferite au făcut modelul FIAT mai lung cu 125 mm decât Citroenul care stă la bază – 2535 mm. Lățimea (1.400 mm) și înălțimea (1.530 mm) sunt aceleași. Se mai remarcă nişte jante cu capace originale.
  • Împreună cu versiunea de bază a fost prezentată una numită Dolcevita, iar aceasta este o exclusivitate pentru că nu există sub oferta Citroen sau Opel. În loc de uși cu balamale are frânghii care se prind de nişte carabine, iar în loc de un acoperiș dur are un rulou textil. Şi, probabil vă gândiţi, cum stă la capitolul siguranță? Formal, toate aceste micromașini ale concernului Stellantis aparțin clasei cvadriciclurilor grele, așa că nu li se aplică standardele auto. Nici măcar airbaguri nu au!
  • Habitaclul a rămas practic neschimbat, însă există câteva trăsături caracteristice. De exemplu, s-a folosit tapițerie deschisă la culoare pentru scaune, iar carcasa panoului de bord a fost făcută mai mare. A fost modificat uşor şi volanul.
  • Pentru model sunt oferite o serie de accesorii de marcă. De exemplu: un Dolcevita Box pe planşa de bord reprezintă un elegant container care poate stoca diverse lucruri şi se poate închide; un ventilator cu un conector USB; o boxă audio portabilă cu Bluetooth; carcase cromate pentru oglinzile retrovizoare; etc.
  • Spațiul principal pentru bagaje este organizat în fața picioarelor pasagerului, dar poate fi comandat un elegant suport pentru bagaje, montat în partea posterioară, cum se găsea pe timpuri pe vechile modele 500.
  • Din punct de vedere tehnic, Topolino este identic cu modelele similare de sub mărcile Citroen și Opel. 
    • Puterea motorului electric este de numai 6 kW (8.2 CP), iar viteza maximă nu trece de 45 km/h (poate fi atinsă în 10 secunde). 
    • O baterie litiu-ion de 48V și o capacitate de 5.4 kWh, montată sub podea, va avea să ofere o autonomie de până la 75 km. Prin intermediul unei prize de uz casnic se va putea încărca de la o priză tradiţională în mai puțin de patru ore.
    • În Europa, compactul FIAT va putea fi condus de la vârsta de 14 ani cu permis de conducere de categorie AM.

Noul Topolino va fi produs la aceeași fabrică din Maroc, unde sunt produse modelele Citroen și Opel. Piața principală pentru Topolino, desigur, va fi Italia, dar vânzările vor începe şi în alte țări de la începutul lui 2024. Preţul de start pentru ambele versiuni în Italia este de 9.890 de euro, cu aproape 2.000 de euro mai mult decât Citroen Ami, însă echiparea e mai bogată pe produsul FIAT.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise