(video) Premieră mondială: Noul FIAT 600 se prezintă din start în format electric

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Compania FIAT a organizat un eveniment de prezentare a două maşini noi (detalii despre a doua), una dintre care este noua generaţie a modelului 600, a treia la număr, predecesorii existând între anii 1955-1982 şi 2005-2010. Debutul iniţial este în format complet electric, deşi va exista şi în formă hibridă mai târziu.

Formal, noul FIAT 600e va deschide un nou segment pentru marca italiană (B), însă de facto este și un înlocuitor parțial pentru crossoverul FIAT 500X, care este produs din 2014 și va fi în curând trimis la pensie.

Caracteristici cheie:

  • Fiind o companie de sub aripa concernului Stellantis, FIAT nu a stat mult timp să inventeze roata. Noul 600 este ruda cea mai apropiată a modelelor de ultimă generaţie Peugeot 2008, DS 3, Opel Mokka și Jeep Avenger. Astfel spus, se bazează pe aceeași platformă modulară CMP (Common Modular Platform) dezvoltată de grupul francez PSA înainte de fuziunea cu FCA. Şasiul foloseşte un setup McPherson pe puntea din față, o suspensie spate semi-independentă, iar tracţiunea este doar față.
  • Cea mai importantă diferență dintre modelul FIAT și celelalte modele enumerate este caroseria originală, cu un design retro, în stilul hatchback-ului FIAT 500. Italienii au spus că vor vopsi modelul doar în culori strălucitoare.
  • Lungimea îi este de 4.171 mm (cu 93 mm mai scurt decât 500X), lățimea îi este de 1.781 mm, iar înălțimea – 1.523 mm. Ampatamentul măsoară 2.562 mm (2.570 mm are 500X). Mărimea jantelor variază între 16-18 inchi. Garda la sol declarată îi este de crossover – 199 mm.
  • Interiorul este realizat și în stilul corporativ “retro”, dar în același timp este larg unificat cu decorul modelului Jeep Avenger. Panoul lor frontal este aproape același, însă la modelul FIAT iese în evidente un panou de bord rotunjit, care include un monitor de 7.0 inchi. Sistemul multimedia este operabil pe un ecran tactil de 10.25 inchi şi include CarPlay și Android Auto wireless, pe lângă navigație TomTom, ale cărui hărți se actualizează automat.
  • În locul consolei centrale există un compartiment mare cu suporturi pentru pahare încorporate, care este acoperit cu un capac pliabil cu trei secțiuni, iar capacitatea totală a tuturor acestor buzunare din cabină ajunge la 15 litri. Controlul cutiei de viteze se face prin butoane în locul unui levier tradiţional. Volumul portbagajului constituie 360 ​​de litri sub raft sau 1.231 de litri cu bancheta posterioară rabatată. Hayonul poate fi acţionat electric opţional.
  • La momentul lansării pe piaţă, noul FIAT 600e va fi oferit în două echipări – FIAT (600e)RED și La Prima. Acesta din urmă are o gamă completă de opțiuni, inclusiv tapiţerie din piele sintetică, scaun al șoferului reglabil electric şi cu masaj, climatizare automată, cameră video posterioară, iluminare interioară extinsă (se poate alege una din opt culori), iluminare ambientală cu 64 de culori, încălzire în scaune, covorașe din velur, scaune spate 40/60, porturi USB-A şi USB-C inclusiv pe al doilea rând, încărcător wireless pentru smartphone și intrare fără cheie cu senzor de proximitate, etc.
  • Mai dispune de un sistem de pilotare semi automatizată de nivel doi, care foloseşte un cruise control adaptiv cu funcţii de menţinere în bandă şi de recunoaştere a indicatoarelor rutiere.
    • Sistemul Adaptive Cruise Control (ACC) frânează sau accelerează ca răspuns la orice manevră a mașinii premergătoare; Intelligent Speed ​​Assist citește limitele de viteză și recomandă aplicarea acestora, în timp ce Blind Spot Detection utilizează senzori cu ultrasunete pentru a monitoriza unghiurile moarte și a avertiza despre orice obstacole cu lumini de avertizare în oglinzile retrovizoare. 
    • Tehnologia de ultimă oră include și funcția Stop&Go, frână de parcare electrică, frânare de urgență autonomă cu recunoașterea bicicliștilor și pietonilor, dar și detectarea somnolenței șoferului cu monitor a nivelului de concentrare. 
    • În cele din urmă, senzorii de la 360° și camera retrovizoare cu unghi de 180° cu linii dinamice ajută la evitarea oricăror obstacole atunci când parcați sau efectuați manevre complexe.
  • Din punct de vedere tehnic, noul FIAT 600e imită complet fraţii de platformă. 
    • Pe puntea din față este instalat un motor electric de la Emotors (o întreprindere comună a Stellantis și companiei japoneze Nidec), care produce 156 CP și 260 Nm
    • Bateria litiu-ion este furnizată de o altă întreprindere comună fondată de Stellantis și CATL: are o capacitate totală de 54 kWh și cântărește 339 kg.
    • O încărcare completă ar trebui să fie suficientă pentru 409 km în ciclul combinat WLTP, iar în modul urban WLTP City se pot parcurge până la 604 km
    • Are la bord încărcătoare AC (11 kW) și DC (100 kW). Este nevoie de mai puțin de jumătate de oră pentru a încărca bateria până la 80%. Modelul vine și cu un încărcător On Board de 11 kW și un cablu Mode 3 pentru încărcare acasă sau în public, ceea ce asigură o încărcare completă în mai puțin de 6 ore.
    • Crossoverul cu o greutate proprie de 1.520 kg poate face 0-100 km/h în 9.0 secunde şi rula cu maximum 150 km/h.
    • Există moduri de condus la alegere: Eco, Normal și Sport.

Noul FIAT 600e va fi produs în Polonia, pe aceeași linie de asamblare împreună cu Jeep Avenger. Începutul vânzărilor în Europa este programat pentru septembrie. În Franța, de exemplu, prețurile vor începe de la 36.000 de euro față de 39.000 cât se cere pentru un Avenger electric. 

Din 2024, noul FIAT 600 va deveni hibrid, cu un motor turbo de 1.2 litri, un motor electric suplimentar şi o cutie de viteze robotizată.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise