(video) Premieră mondială: Noile BMW X5 M şi X6 M, dar şi versiunile lor Competition

0

BMW M GmbH prezintă a treia generaţie a modelelor Sports Activity Vehicle (SAV) şi Sports Activity Coupe (SAC) de înaltă performanţă. Noile BMW X5 M, BMW X5 M Competition, BMW X6 M şi BMW X6 M Competition au deja o tradiţie de peformanţă dinamică remarcabilă, versatilitate şi design extrovertit pentru care modelele BMW X sunt renumite.

Noile modele au la bază un motor V8 ce dezvoltă până la 625 CP, un şasiu dezvoltat special de divizia M, adaptat atât la profilul de performanţă al motorului, cât şi la conceptul de automobil din segmentul SAV/SAC, toate pentru pefromanţe dinamice remarcabile pe orice suprafaţă.

Sprintul de la 0 la 100 km/h este realizat în doar 3.9 secunde (modelele Competition: 3.8 secunde) – ceea ce înseamnă mai repede cu până la 0.4 secunde faţă de modelele actuale. Sprintul 0-200 km/h este asigurat de BMW X5 M şi BMW X6 M în 13.7, respectiv 13.5 secunde, în timp ce versiunile Competition ating acest prag în 13.4, respectiv 13.2 secunde.

Viteza maximă este limitată la 250 km/h şi respectiv 290 km/h cu BMW M Driver package. Performanţele dinamice au fost reglate pe faimosul Nurburgring Nordschleife, dar şi pe alte circuite, dovadă fiind numeroasele imagini spion care au apărut între timp în spaţiul online.

Vezi şi: FRANKFURT 2019: Noua fortăreaţă BMW X5 Protection VR6 – Reportaj Video AutoBlog.MD

Tehnologia M TwinPower Turbo şi apetitul pentru turaţii ridicate împărtăşite de toate modele M oferă celui mai nou motor V8, disponibil la noile BMW X5 M, BMW X6 M şi modelele Competition, un profil de performanţă inconfundabil. Principalele sale elemente definitorii sunt reacţia instantanee la cea mai fină mişcare a acceleraţiei, livrarea controlabilă au precizie a puterii şi un flux liniar de putere până la un vârf înalt de turaţie.

Motorul de 4.4 litri este combinat cu două turbo compresoare poziţionate în deschiderea V dintre rândurile de cilindri, al căror răspuns este optimizat printr-un sistem twin-scroll pentru fiecare compresor. Un amestec optim de combustibil este asigurat şi de un sistem de injecţie directă cu presiune de funcţionare de 350 bar.

Puterea maximă a motorului – 600 CP – o depăşeşte pe cea a modelelor anterioare cu 25 de cai, în timp ce versiunile Competition adaugă alţi 50 pentru un total de 625 CP. Totodată, cuplul maxim este de 750 Nm. Pentru reducerea emisiilor a fost instalat câte un filtru de particule pe fiecare din cele două evacuări.

Vârful de performanţă este asigurat şi de un sistem complex de răcire care include un circuit de temperaturi joase şi unul de temperaturi ridicate, alături de o pompă electrică de apă dedicată pentru răcirea turbinelor (care poate funcţiona după oprirea motorului), un circuit special pentru răcirea uleiului de transmisie şi o baie de ulei cu un design special care să asigure funcţionare optimă şi în condiţiile unui condus dinamic pe circuit.

Vezi şi: Cel mai ieftin BMW X5 nou poate fi comandat în Moldova, alături de cel mai scump şi cel plug-in hybrid

Motorul de înaltă performanţă al noilor BMW X5 M, BMW X6 M şi al modelelor Competition este combinat cu o transmisie M Steptronic cu opt trepte, cu sistem Drivelogic, ale cărei caracteristici de schimbare a vitezelor pot fi ajustate prin folosirea butonului Drivelogic de pe maneta selectorului specifică M.

Sistemul de tracţiune integrală M xDrive a fost adaptat special pentru transferul cuplului la şosea cu optimizarea tracţiunii şi a stabilităţii direcţionale pe suprafeţe cu aderenţă redusă şi în condiţii meteo dificile. M xDrive lucrează în tandem cu diferenţialul M activ de pe puntea spate şi funcţionează deja o orientare vizibilă către tracţiune spate în setarea 4WD implicită. Cu toate acestea, conducătorul poate intra în meniul Setup pentru a selecta modul 4WD Sport, în care o doză mai mare din cuplul motor este direcţionată spre roţile spate!

Noile modele de înaltă performanţă din segmentele SAV şi SAC sunt echipate cu numeroase măsuri de optimizare a rigidităţii structurii caroseriei şi a punctelor de fixare a suspensiei. Designul specific modelului şi reglajul tehnologiei şasiului contribuie şi ele la îmbunătăţirea preciziei manevrabilităţii. Specificaţia standard include suspensie adaptivă specifică M cu amortizoare controlate electronic, sistem de stabilizare activă a ruliului şi direcţie M Servotronic.

Noul sistem de frânare dezvoltat pentru modelele BMW M oferă conducătorului două setări pentru reacţia pedalei de frână, unul orientat către confort şi altul către un răspuns prompt. Noile modele sunt echipate cu frâne cu discuri de 395 mm pe faţă, cu etriere fixe cu 6 pistoane şi cu discuri de 380 mm pe spate, cu etriere flotante.

Vezi şi: (video) Test Drive: Cu noul BMW X5 în drum spre Geneva

Combinaţia între proporţiile tipice SAV/SAC şi particularitățile de design specifice M conferă modelelor BMW X5 M, BMW X6 M şi versiunilor Competition o prezenţă de putere şi dinamism pe orice drum. Prizele de aer largi, branhiile M de pe aripile faţă, oglinzile retrovizoare optimizate aerodinamic, spoilerul spate şi cel de pe acoperiş, difuzorul spate cu două evacuări duble sunt detalii vizuale care vorbesc despre performanţa noilor modele. Varianta Competition vine cu particularităţi de design, printre acestea numărându-se jantele M din aliaj uşor, de 21 de inci pe puntea faţă şi 22 de inci la roţile spate.

În habitaclu, interiorul versatil şi cu dimensiuni generoase, poziţia înaltă a scaunelor, materialele de calitate şi manopera definită de calitate sunt completate de o notă de lux. Butoanele primesc tratamentul M familiar, care contribuie la accentuarea concentrării conducătorului pe experienţa condusului foarte sportiv – de exemplu butonul roşu de start.

Un buton Setup pe consola centrală permite acces direct la setările pentru motor, amortizoare, direcţie, M xDrive şi sistemul de frânare. Două variante definite individual pentru fiecare opţiune menţionată mai sus pot fi stocate şi apelate în orice moment prin apăsarea unuia dintre cele două butoane M roşii de pe volan. În plus, informaţia prezentată pe panoul de instrumente şi Head-Up Display şi funcţionalitatea sistemelor de asistare a condusului pot fi variate prin folosirea butonului M Mode de pe consola centrală.

Selecţia exclusivă de echipamente disponibile standard include BMW Head-Up Display cu afişaje specifice M, scaune M multifuncţionale, tapiţerie integrală BMW Individual cu piele Merino fină, BMW Live Cockpit Professional cu sistem de navigaţie, Asistent Personal Inteligent BMW şi asistent de parcare.

Noile BMW X5 M, BMW X6 M şi versiunile Competition îşi vor marca premiera la Salonul Auto de la Los Angeles, în noiembrie 2019, înaintea lansării pe piaţă în aprilie 2020 (preţurile vor fi anunţate mai aproape de această dată). Tot acolo vom vedea şi noul BMW M8 Gran Coupe!

Vezi şi: FRANKFURT 2019: Primele impresii despre noul BMW X6 – Reportaj Video AutoBlog.MD

Specificații tehnico-dinamice complete:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata