(video) Premieră mondială: Noile Ferrari 12Cilindri Coupe și Spider

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Deși Ferrari s-a alăturat procesului de electrificare, compania nu intenționează încă să renunțe la tradiționalul motor V12 natural aspirat. Și nu numai din cauza prezenței sale pe modelul Purosangue și altele care se mai fac acum în număr limitat, ci și din cauza unui nou supercar prezentat.

Faceți cunoștință cu succesorul lui Ferrari 812 Superfast – noul Ferrari 12Cilindri (a se citi Dodici Cilindri). Mașina a fost dezvăluită pe fundalul spectaculos al Miami Beach, cu ocazia marcării a 70 de ani de la venirea Ferrari pe piața americană.

Ferrari 12Cilindri se adresează pasionaților de conducere, dar și celor care cer noi standarde de performanță, confort și design, spune producătorul.

Caracteristici cheie:

Motor

  • Noul Ferrari 12Cilindri dispune de următoarea iterație a deja legendarului motor F140 din aluminiu, cu un unghi al V-ului de 65 de grade și carter uscat, a cărui istorie datează încă din 2002. Noua versiune F140HD reproduce practic inima modelului Ferrari 812 Competizione din 2021.
  • Vorbim despre o unitate natural aspirată de 6.5 litri. Are injecție directă de combustibil (presiune de 350 de bari), biele din titan (cu 40% mai ușoare decât cele din oțel), arbore cotit (cu 3% mai ușor) și pistoane reechilibrate, dar și o pompă de ulei cu cilindree variabilă, software modificat printre altele.
  • Pentru prima dată pe un motor cu aspirație naturală, a fost dezvoltată o strategie software inovatoare care poate modifica cuplul maxim disponibil în funcție de treapta de viteză selectată. Noua configurație a rezervorului de ulei și a circuitului hidraulic al pompei reduce pierderile la minim și optimizează funcționalitatea în toate condițiile de funcționare.
  • Pentru a încadra acest motor în standardul Euro 6E de astăzi, a fost necesar de reproiectat complet colectorul de evacuare. Iar eșapamentul are un convertizor catalitic ceramic cuplat cu un filtru de particule. Aceasta este cea mai avansată tehnologie de reducere a emisiilor disponibilă și a implicat calibrarea îndelungată a strategiilor software. Dar, din păcate, acest lucru a avut un impact atât asupra puterii, cât și a sunetului motorului. Pentru a amplifica sunetul în habitaclu există montate câteva rezonatoare speciale.
  • Puterea rămâne la același nivel ca pe 812 Competizione: 830 CP la 9250 rpm. Cu toate acestea, există mai puțin cuplu. Dacă un 812 Superfast are să ofere 718 Nm, 812 Competizione – 692 Nm, noutatea nu propune mai mult de 678 Nm la 7250 rpm. Însă 80% din tot cuplul e valabil de la 2500 rpm, iar zona roșie pe turometru este marcată la 9500 rpm!

Cutie de viteze și aferente

  • Spre deosebire de motor, cutia de viteze este nouă. În locul fostului DCT cu șapte trepte, pe puntea din spate este montată un DCT cu opt trepte de la Magna, care a apărut prima dată pe SF90. Aceasta schimbă treptele cu 30% mai repede decât cutia anterioară. Tracțiunea este exclusiv pe roțile din spate.
  • Ferrari 12Cilindri mai are direcție pe puntea posterioară cu PCV 3.0 (Virtual Short Wheelbase), precum și asistent electronic de control al alunecării SSC (Side Slip Control) în noua versiune 8.0. Modelul 812 Competizione are versiunea 7.0, pentru comparație. Cu acest sistem din urmă, viteza de virare a fost mărită cu 10%.
  • Încă o inovație principală tehnică este adoptarea unui sistem de frânare în care mecanismele sunt acționate prin cabluri.

Design

  • Iar pentru cei care sunt cunoscuți cu istoria modelelor Ferrari, la sigur se poate observa că există în designul noutății o anumită asemănare cu modelele din anii ’60. De exemplu, forma farurilor și a întregului nas al noului Ferrari 12Cilindri face trimitere la modelul clasic Ferrari 365 GTS/4 ”Daytona“.
  • Capota este în mod tradițional pentru un Ferrari cu motor frontal montată pe balamale frontale și se înclină înainte. Mașina are o lungime de 4733 mm, o lățime de 2176 mm și o înălțime de 1292 mm. Jantele sunt de 21 inchi.

Dinamică, inclusiv aero

  • Coupeul are un panou de acoperiș din sticlă, standard. În același timp a fost prezentată și varianta Spider, cu un acoperiș rigid retractabil care se instalează sau ascunde în 14 secunde.
  • Nu este un secret, conform ideologiei moderne Ferrari, că ambele noutăți dispun și de o serie de elemente aerodinamice active. De exemplu, o pereche de flapsuri la colțurile posteriorului se ridică la viteze de peste 60 km/h, mărind forța de apăsare cu 50 kg la 280 km/h. Acest mod, High Downforce, este activat la discreția sistemului electronic până la o viteză de 300 km/h, dar aceste clapete funcționează doar sincronizat (adică sistemul nu poate distribui forța de apăsare în viraje).
  • Viteza maximă a mașinilor depășește 340 km/h. Coupeul are o greutate uscată de 1560 kg, poate accelera până la 100 km/h în 2.9 s, iar până la 200 km/h ajunge în 7.9 s (cifre similare cu ale lui Ferrari 812 Superfast). Spider-ul are 1620 kg de greutate uscată. Performanțele dinamice se traduc în 3.0 și 8.3 secunde respectiv.

Interior

  • Interiorul este realizat în același stil ca la Purosangue, dar există trei ecrane în loc de două. Panoul de bord măsoară ditamai 15.6 inci. Ecranul tactil central este mai mic (10,25 inci), iar cel mai mic ecran se află în fața pasagerului (8.8 inci).
  • Conform ultimelor tendințe, există Apple CarPlay, Android Auto și încărcare wireless a smartphone-urilor, iar tapițeria este parțial reciclată (de exemplu Alcantara este realizată în proporție de 65% din deșeuri de plastic). Interesant mai este de menționat un sistem audio Burmester cu 15 difuzoare (1600 W).
  • Toate detaliile despre Coupe și despre Spider (în engleză) pentru a vă convinge în ce proporție mașina este absolut nouă. Șasiul din aluminiu se numără printre astfel de componente.

Vânzările supercarului Ferrari 12Cilindri vor începe în al patrulea trimestru al acestui an. În Italia, Coupeul va costa minimum 395.000 de euro, iar Spider – de la 435.000 de euro.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise