(video) Premieră mondială: Noua generație Dacia Duster a devenit un SUV hibrid destul de atrăgător

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Dacia Duster este o adevărată poveste de succes pentru un model care, în 13 ani de carieră, a fost recompensat cu peste 40 de premii și a fost produs în peste 2.2 milioane de exemplare. În 2022 a fost cel mai vândut SUV din Europa către clienții persoane fizice. Zilnic, aproape 1.000 de unități ies de pe linia de asamblare a uzinei Dacia de la Mioveni, ceea ce echivalează cu o cadență apropiată de un vehicul pe minut!

Iar astăzi, 29 noiembrie, producătorul român introduce noua, a treia generație a acestui SUV popular și în Republica Moldova!

Caracteristici cheie:

 • Duster își reinventează designul. Modelul își păstrează toate calitățile estetice care au contribuit la succesul generațiilor precedente, în special aspectul său robust, dar le aduce la un nivel superior, adoptând cu mândrie noua identitate vizuală a mărcii.
  • Dimensiunile de 4.343 x 1.810 x 1.660 x 2.657 mm sunt neînsemnat diferite. Modelul facelift de a doua generație are 4.320 x 1.822 x 1.630 x 2.673 mm.
  • La exterior, semnătura luminoasă în formă de Y este prezentă atât la blocurile optice față, cât și la cele din spate. Același Y se regăsește în desenul jantelor din aliaj, al căror aspect strălucitor este obținut fără utilizarea cromului.
  • Noul Duster dispune de un ansamblu de elemente de protecție împotriva șocurilor ușoare și a zgârieturilor care înconjoară într-un mod armonios și inspirat întreaga parte inferioară a caroseriei, de la bara frontală, continuând cu pasajele roților, cu protecțiile laterale și terminând cu bara din spate. Sunt unite între ele, alcătuind o adevărată centură protectoare în jurul vehiculului. Impresia generală creată este cea a unui vehicul robust, pregătit pentru incursiunile outdoor! Iar scuturi de mari dimensiuni, amplasate sub barele de protecție, protejează partea inferioară a caroseriei.
  • Coerent și perfect adaptat epocii sale, designul se remarcă totodată printr-o abordare care ține cont de protecția mediului:
   • Culoarea elementelor de protecție față și spate este impregnată în masa materialului. Renunțarea la aplicarea vopselei la suprafață este un avantaj din punct de vedere al protecției mediului, dar și un atu pentru clienți: scuturile nu își pierd niciodată culoarea de origine, chiar dacă sunt zgâriate.
    • Cu alte cuvinte, masa plastică injectată, care alcătuiește piesa, este deja colorată. Astfel, culoarea nu este alterabilă, cum este cazul unui strat de vopsea aplicat deasupra piesei. Zgârieturile și micile ciocniri pot lăsa urme pe suprafața scuturilor, dar acestea vor fi aproape invizibile, întrucât culoarea materialului rămâne neschimbată.
   • Protecțiile laterale și cele ale pasajelor roților, piesele de aspect, triunghiurile barei față, elementele de protecție (ADD-ON) față & spate și scutul barei din spate sunt realizate dintr-un material nou, robust, conceput de inginerii Dacia și de compania chimică LyondellBasell – Starkle®. Dezvăluit pe conceptul Manifesto, acesta conține până la 20% material provenit din reciclare. Compoziția sa îi dă un aspect închis la culoare, cu striații albe, pe care Dacia a dorit să îl lase vizibil, evitând aplicarea unei vopsele. Materialul nu este vopsit și, prin urmare, nu va fi afectat vizibil în caz de zgâriere.
 • Stilul habitaclului este robust și dă impresia unui spațiu în care ești protejat. Această impresie este accentuată de aspectul noii planșe de bord, înaltă, verticală, amplă, care integrează un bandou larg. Coerența cu stilul exterior este exprimată și prin forma aeratoarelor, inspirată din designul folosit la pasajele roților.
  • La fel ca la exterior, designul interior nu uită niciun moment ceea ce este esențial, altfel spus, util. O atenție specială a fost acordată ergonomiei. Noul Duster dispune de un ecran central de 10.1 inchi situat în câmpul vizual și orientat cu 10° spre șofer. Levierul cutiei de viteze automate este de asemenea foarte ușor de manevrat, la fel ca volanul, a cărui calotă este ușor aplatizată atât în partea superioară, cât și în cea inferioară.
   • Un nou sistem de informații All Road este valabil datorită monitorului central, unul care afișează numeroase informații deosebit de utile în timpul șofatului off-road:
    • Unghiul de înclinare laterală dreapta/stânga al vehiculului.
    • Unghiul de tangaj pentru a aprecia pantele la urcare sau coborâre.
    • Repartizarea puterii între puntea față și spate (pe versiunea 4×4).
  • Semnătura Y se regăsește în forma deflectoarelor de aer, a căror suprafață trasează un Y (de culoare Copper Brown pe nivelul de echipare Extreme), și pe panourile portierelor, unde forma de Y este vizibilă de-a lungul cotierelor.
  • În centrul volanului, sigla Dacia înlocuiește numele mărcii.
  • Materiale rezistente se mai găsesc aplicate în habitaclu, în special în cazul nivelului de echipare Extreme, care beneficiază de o tapițerie din TEP micro-cloud lavabil (care se poate spăla) și de covorașe din cauciuc pentru toate locurile și pentru portbagaj.
  • Cu toate că ampatamentul este mai mic, distanța dintre rândurile de scaune a crescut cu 30 mm.
 • Disponibil în serie începând cu nivelul de echipare Expression, monitorul de 10.1 inchi este disponibil cu două oferte multimedia: Media Display și Media Nav Live.
  • Sistemul Media Display, disponibil standard pe echipările Expression și Extreme, mai propune în combinație un sistem audio cu patru difuzoare, precum și conectivitate wireless Apple CarPlay și Android Auto.
  • Sistemul Media Nav Live, în serie pe nivelul de echipare Journey și opțional pe Extreme, oferă în plus navigație conectată integrând informații în timp real despre condițiile de circulație și un sistem audio Arkamys 3D Sound System cu șase difuzoare.
 • Modelul în echiparea de bază Essential vine cu un Media Control – un sistem multimedia complet, cu comenzi pe volan și afișaj pe ecranul de 3.5 inchi al tabloului de bord cu cadrane analogice. Sistemul este completat cu patru difuzoare audio, conexiune Bluetooth, un port USB și un suport pentru smartphone integrat în planșa de bord. Atunci când este conectat la aplicația gratuită Dacia Media Control, șoferul poate accesa funcțiile radio/media de pe ecranul telefonului său.
 • O conectivitate integrată conform noii reglementări europene GSR2, și, pentru vehiculele echipate cu Media Display & Media Nav Live, oferă mai multe servicii conectate precum:
  • FOTA (Firmware Over The Air) care permite actualizarea software-ului de la distanță fără deplasare la dealer
  • Întreținere conectată, serviciu care poate fi consultat pe aplicația smartphone MyDacia.
 • Noul Duster introduce și un panou de bord digital de 7.0 inchi, color, care poate fi personalizat, și care permite afișarea informațiilor pe care șoferul le consideră cele mai utile. Este disponibil începând cu echiparea Expression.
 • Prize de încărcare pentru telefon sunt valabile în orice echipare. Pe mașinile cu Media Display și Media Nav Live sunt disponibile două porturi USB-C pentru locurile din față și alte două în spate, care pot alimenta până la patru dispozitive. Toate porturile sunt iluminate.
 • Instalat pe consola centrală, accesibil pentru ocupanții locurilor din față, un încărcător wireless pentru telefoanele compatibile este disponibil standard pe Duster Journey și ca opțiune pe Duster Extreme.
 • Un habitaclu mai spațios. Noul Duster oferă cel mai bun raport preț/prestații din segmentul său.
  • Datorită adoptării platformei CMF-B, spațiul interior este mai încăpător, în special lățimea disponibilă pentru ocupanții locurilor din față, precum și spațiul la nivelul genunchilor pentru pasagerii din spate.
  • Propune un prag de încărcare coborât și o deschidere a portbagajului mai largă și mai înaltă. Spațiul de încărcare este mai generos, atât în înălțime, cât și în lățime, oferind un volum total de 472 litri, cu 6% mai mare decât în cazul generației încă actuale.
  • Dispune de echipamente menite să ușureze viața la volan a șoferului. Începând cu nivelul de echipare Journey (standard) și Extreme (opțional), este disponibilă frâna de parcare electrică. Iar nivelele de echipare Extreme/Journey dispun în serie de oglinzi retrovizoare exterioare reglabile și escamotabile electric. Mai mult, poate fi echipat, în funcție de piață, cu sistem de încălzire a volanului și a parbrizului.
  • Inginerii Dacia au mai inventat YouClip, un sistem simplu și ingenios care permite fixarea a numeroase accesorii în zone cheie din habitaclu.
   • Noul Duster este echipat standard cu patru puncte de fixare (pe echiparea Essential) sau cu șase puncte de fixare, montate din uzină (unul pe planșa de bord, unul în partea laterală a consolei, accesibil de către pasagerul din față, unul în spatele consolei centrale, două în portbagaj pe ambele laturi, și unul pe fața interioară a hayonului). Alte două puncte de fixare pot fi amplasate în spatele tetierelor scaunelor din față.
   • Pe aceste puncte de fixare pot fi atașate: o pungă mică specială de depozitare, un suport de smartphone cu încărcător cu inducție sau un ingenios dispozitiv ”3 în 1” care combină un suport de pahare, un cârlig de ancorare pentru o plasă de cumpărături și o lanternă. Acest sistem ”3 în 1” este disponibil standard pe Duster Extreme.
   • Este disponibil de asemenea un suport pentru tabletă care poate fi atașat în spatele tetierei.
   • Toate aceste accesorii compatibile YouClip sunt disponibile în rețeaua de dealeri Dacia.
 • Noul Duster beneficiază de platforma CMF-B, aflată în inima strategiei industriale a Dacia. Inaugurată pe noile modele Sandero și Logan, adoptată ulterior de Jogger, această platformă competitivă și extrem de flexibilă oferă mărcii o mare versatilitate, permițând desfășurarea optimă a ambițiosului său plan produs.
  • Utilizarea platformei CMF-B asigură un volum interior superior celui al precedentei generații, atât pentru pasageri cât și pentru bagaje, fără creșterea lungimii totale.
  • Concepția avansată a platformei îi permite totodată să asigure un confort de conducere la cel mai înalt nivel precum și o diminuare a zgomotului și vibrațiilor produse în timpul deplasării. Comportamentul mai dinamic și ținuta de drum superioară oferă un plus de plăcere la volan.
  • De asemenea, platforma înscrie noul Duster pe drumul electrificării, propunând motorizări care utilizează tehnologiile mild hybrid și full hybrid. O motorizare diesel ar putea exista în afara Europei?…
   • HYBRID 140. Adoptată deja de Dacia la începutul anului 2023 pe modelul Jogger, motorizarea HYBRID 140 este de acum disponibilă pe noul Duster.
    • Ea este bazată pe tehnologii dovedite și recunoscute în cadrul Renault Group, și este alcătuită dintr-un motor cu patru cilindri de 1.6 litri pe benzină (94 CP), din două motoare electrice (un motor de 49 CP și un demaror/generator de înaltă tensiune) și dintr-o cutie de viteze automată electrificată. Puterea totală se ridică la 140 de cai.
    • Aceasta din urmă dispune de patru trepte dedicate motorului termic și alte două alocate motorului electric. Această tehnologie combinată este posibilă ca urmare a absenței ambreiajului.
    • Frânarea regenerativă, combinată cu capacitatea ridicată de recuperare a energiei de care dispune bateria de 1.2 kWh (230V) și cu randamentul cutiei automate, permit ca până la 80% din timpul de rulare în oraș să se realizeze în mod electric, asigurând totodată o economie de carburant de până la 20% în ciclu mixt și până la 40% în ciclu urban. Iar demarajul din loc se realizează sistematic în mod 100 % electric.
   • TCe 130. Această motorizare este disponibilă în premieră în gama Dacia, oferind clienților un prim nivel de electrificare.
    • Combină un motor turbo pe benzină de nouă generație, cu trei cilindri și 1.2 litri volum, bazat pe ciclul Miller (randament optimizat și pierderi mai reduse prin pompare) cu un sistem mild hybrid de 48V. Acesta din urmă susține motorul termic în fazele de demaraj și accelerație, permițând diminuarea consumului mediu și a emisiilor de CO2 cu circa 10%*.
    • Caracteristicile sale dinamice (reprize, accelerații) sunt superioare celor ale actualului motor TCe 130, fiind mai reactiv și oferind mai multă suplețe în utilizare.
    • Frânarea regenerativă permite încărcarea bateriei de 0.9 kWh fără ca acest lucru să diminueze efectul resimțit de șofer.
    • Motorizarea TCe 130 este disponibilă cu cutia de viteze manuală cu șase trepte și în combinație cu tracțiune față sau integrală.
   • ECO-G 100. Dacia, lider necontestat al pieței GPL în Europa, este singurul constructor care propune, sub emblema ECO-G, motorizări cu carburație mixtă benzină și GPL pe ansamblul gamei sale de modele. Noul Duster beneficiază de această tehnologie dovedită, instalată din fabrică.
    • În mod GPL, ECO-G 100 emite în medie cu 10% mai puțin CO2 decât o motorizare pe benzină echivalentă. Autonomia vehiculului ajunge la 1.300 km** datorită celor două rezervoare cu un volum cumulat de aproape 100 de litri: 50 litri de benzină și 50 litri de GPL (instalat sub planșeul portbagajului).
    • Trecerea de la un carburant la altul se face instantaneu cu ajutorul unui comutator perfect integrat în tabloul de bord.

* față de un motor termic de putere echivalentă
** conform normelor WLTP

 • Pentru a veni în întâmpinarea amatorilor de activități în aer liber, modelul oferă calități off-road unice pe piața modelelor 4×4 ”non expert” (vehicule 4×4 care nu sunt echipate cu transmisii cu rapoarte scurte).
  • Noul Duster dispune de o transmisie 4×4 Terrain Control cu cinci moduri de conducere:
   • AUTO: transmisia repartizează automat puterea între puntea față și cea spate în funcție de aderență și de viteză.
   • SNOW: optimizează traiectoriile pe roțile care alunecă datorită unor reglaje specifice ale sistemelor ESC și anti-patinaj.
   • MUD/SAND: pentru rularea pe suprafețe noroioase sau nisipoase.
   • OFF-ROAD: oferă cele mai bune capacități de trecere în off-road sau pe drumuri dificile. Este apropiat ca performanță de modul 4×4 Lock al actualei generații a modelului Duster, dar merge mai departe, distribuind automat și într-o manieră optimă cuplul între puntea față și cea spate în funcție de condițiile de aderență și de viteza vehiculului.
   • ECO: permite optimizarea consumului de carburant acționând asupra sistemului de aer condiționat și a performanțelor vehiculului. Optimizează distribuția cuplului între puntea față și cea spate pentru a limita consumul de carburant, adaptându-se la condițiile de aderență ale drumului.
  • O gardă la sol adaptată pentru off-road: 217 mm în cazul versiunii 4×4, cea mai ridicată de pe piață (209 mm are modelul 4×2).
  • Unghiuri de atac și de degajare mai adaptate pentru trecerea obstacolelor, de până la 31 de grade în față și 36 de grade în spate, pentru versiunile 4×4.
  • A mai primit un sistem de control al vitezei la coborâre (Downhill speed control). Acest sistem este deosebit de util în off-road sau la coborârea unor pante abrupte. Acționează asupra sistemului de frânare pentru a menține sub control viteza vehiculului (în funcție de solicitarea șoferului) între 0 și 30 km/h. Sistemul acționează asupra tuturor treptelor cutiei de viteze, inclusiv cea de marșarier. Șoferul nu trebuie să se preocupe de acționarea pedalelor de accelerație și de frână, ci doar de manevrarea volanului.
 • Accesorii InNature prevăzute încă din faza de proiectare a vehiculului.
  • Pack Sleep: ca și Jogger, noul Duster poate fi echipat cu acest accesoriu util pentru voiaj. Simplu, amovibil și accesibil ca preț, accesoriul cuprinde trei funcții esențiale: un pat pentru două persoane (1.90 metri lungime și până la 1.30 metri lățime) care poate fi instalat în mai puțin de două minute, un suport cu rol de măsuță, și un spațiu de depozitare.
  • Noul portbagaj de pavilion: Partener ideal al activităților outdoor, care permite transportarea unei încărcături de până la 80 kg. Se fixează pe barele de pavilion modulabile în poziție transversală sau pe barele de pavilion transversale disponibile ca accesoriu post-vânzare.
 • Câteva detalii despre Starkle®. Noul Duster este primul model de serie care utilizează Starkle, un nou material inventat de inginerii Dacia. Acesta conține până la 20% polipropilenă reciclată și este utilizat în formă brută, fără a fi vopsit, reducând astfel amprenta de carbon asociată procesului de fabricație. Protecțiile laterale și cele ale pasajelor roților, piesele de aspect, triunghiurile barei față, elementele de protecție (ADD-ON) față & spate și scutul barei din spate sunt realizate din Starkle®. De asemenea, utilizarea unor elemente a căror culoare este impregnată în material, cum este cazul scuturilor de protecție, permite reducerea consumului de vopsea și, prin urmare, a impactului ecologic.
  • Procentul de utilizare a maselor plastice provenite din reciclare ajunge, în cazul noului Duster, la aproape 20%*, fiind sensibil mai ridicat față de media segmentului, și cu peste 8 puncte procentuale mai ridicat față de actuala generație a modelului.
  • Absența elementelor din crom și a pielii de origine animală. Ca expresie a abordării sale respectuoase față de mediu, Dacia a decis să renunțe la elementele din crom și la pielea de origine animală pe toate modelele sale.
  • Manualul de utilizare este acum de dimensiuni mai mici, pentru a limita consumul de hârtie. O versiune digitală completă este disponibilă prin aplicația My Dacia.

*polimeri, conform proiectului viitoarei reglementări franceze Véhicules Hors d’Usage (VHU)

 • Modelul de nouă generație introduce câteva sisteme noi de asistență la conducere:
  • Regulatorul/limitatorul de viteză este disponibil de acum standard începând cu nivelul de echipare Expression.
  • Trecerea automată de la faza de întâlnire la faza lungă este disponibilă standard pe Duster Extreme și Journey.
  • Funcția de aprindere automată a fazei de întâlnire este disponibilă pe toate nivelele de echipare.
  • Noile sisteme de asistență la conducere se adaugă echipamentelor disponibile pe noul Duster pentru a răspunde celor mai recente norme de siguranță: frânarea automată de urgență (urban/peri-urban cu detectarea vehiculelor, pietonilor, bicicliștilor și motocicliștilor), recunoașterea panourilor de semnalizare cu alertă de depășire a vitezei legale, asistență la parcarea cu spatele, semnal pentru oprirea de urgență, alertă la schimbarea benzii de circulație, asistență la menținerea benzii de circulație, sistem de supraveghere a atenției șoferului și apel de urgență (eCall).
  • Și, pentru a ușura viața clienților săi, Dacia introduce butonul “My Safety” care permite un acces rapid la configurația preferată de sisteme de asistență la conducere.

Noul Duster va rămâne fidel poziționării ”value for money”, specifică mărcii Dacia. El va combina prețurile cele mai accesibile din segmentul său cu un habitaclu mai spațios pentru a oferi cel mai bun raport preț/prestații de pe piață. Vine pe piață în prima jumătate a lui 2024!

În prezent, aproape 70% din clienții modelului aleg nivelele de echipare superioare. Pentru a răspunde acestei așteptări, gama este construită pe trei nivele: Essential, Expression, și un nivel superior cu două variante, complementare: Extreme, destinat amatorilor de outdoor și adaptat unei utilizări intensive și Journey pentru cei care preferă eleganța discretă și confortul. Aceste două versiuni vor fi propuse la prețuri echivalente!

Principalele echipamente de serie:

 • Duster Essential: bare de pavilion fixe, geamuri față electrice, închidere centralizată, climatizare manuală, aprindere automată a fazei de întâlnire, șase airbaguri, senzori pentru parcarea cu spatele și altele.
 • Duster Expression: idem Essential + jante din aliaj de 17 inchi, tablou de bord digital de 7 inchi, ecran central digital de 10.1 inchi cu sistem multimedia Media Display și Apple CarPlay/Android Auto wireless, cameră de marșarier, geamuri electrice pentru ușile din spate, senzor de ploaie pentru acționarea automată a ștergătorului de parbriz, etc.
 • Duster Extreme: idem Essential + bare de pavilion modulare, proiectoare de ceață, tapițerie lavabilă din TEP micro-cloud, covorașe din cauciuc pentru toate locurile și pentru portbagaj, climatizare automată, card mâini libere, oglinzi retrovizoare exterioare cu acționare electrică, sistem YouClip ”3 în 1”, elemente decorative interioare și exterioare de culoare Copper Brown, etc.
 • Duster Journey: idem Essential + jante din aliaj de 18 inchi, proiectoare de ceață, climatizare automată, card mâini libere, frână de parcare și oglinzi retrovizoare exterioare cu acționare electrică, încărcător wireless pentru smartphone, sistem multimedia Media Nav Live cu navigație conectată, sistem audio Arkamys 3D Sound System cu șase difuzoare, etc.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise