(video) Premieră mondială: Noul NIO ET5 Touring – maşina la care Tesla încă nu s-a gândit
Chinezii de la NIO introduc un nou model în gama sa formată predominant din crossovere. Noul NIO ET5 Touring este unul din automobilele tip break pe care puţine companii chineze, chiar câteva, s-au gândit să le propună pe piaţă, chiar dacă popularitatea lor a scăzut considerabil în ultimii ani.
Maşina va fi disponibilă pe mai multe pieţe la nivel global, inclusiv în Europa, unde va încerca să ocupe o nişă în care deocamdată, practic, nu există concurenţi. Deocamdată nici Tesla nu are un răspuns direct, deşi unele ateliere pot face din Model S un break la comandă.
Caracteristici cheie:
- NIO ET5 Touring a fost creat din start pentru a cuceri piața europeană. Compania este prezentă pe continentul nostru din vara lui 2021, când au început livrările în Norvegia, după care s-au deschis dealeri în alte ţări. Cu toate acestea, rezultatele sunt încă modeste: în a doua jumătate a anului 2021 s-au vândut doar 100 de mașini, în 2022 – aproximativ 1.200, iar ET5 Touring ar trebui să contribuie doar la creșterea cererii, deoarece nu are la moment concurenți direcți.
- Este bazat în totalitate pe sedanul NIO ET5 care a debutat la sfârşitul lui 2021. ET5 Touring a păstrat toate caracteristicile modelului de bază, inclusiv ușile fără cadru pentru geamuri și acoperișul de sticlă standard (1.35 m2). Acoperişul poate detecta în mod inteligent intensitatea luminii din afara mașinii și poate regla automat transmisia luminii în habitaclu. Culorile neutre negru și gri sunt folosite pentru o experiență vizuală mai naturală și confortabilă. Sarcina maximă pentru un portbagaj de acoperiş este de 75 kg.
- Are un coeficient de rezistenţă aerodinamică de 0.25 Cd. Un design diferit al posteriorului nu a afectat dimensiunile totale: lungime – 4.790 mm, lățime – 1.960 mm. Chiar şi înălțimea este aceeași – 1.499 mm. Dar şi ampatamentul de 2.888 mm. Jantele propuse la alegere pot măsura între 19 şi 20 de inchi. Zece culori sunt valabile pentru caroserie, şase pentru tapiţerie.
- Volumul portbagajului este de 450 de litri, iar cu bancheta rabatată (în proporții de 40:20:40) ajunge la 1.300 de litri. Compartimentul în sine mai are o nişă de 42 de litri sub podea, un raft-rulou şi o lanternă detașabilă. Hayonul este acţionat electric şi poate fi deschis cu un gest sub bara de protecţie. Tot acolo poate fi montat un cârlig de remorcare retractabil electrică, cu ajutorul căruia pot fi tractate remorci de până la 1.4 tone.
- Scaunele frontale sunt reglabile electric în 12 direcţii şi au încălzire, ventilaţie şi masaj (patru moduri) standard. Opţiune este o extensie pentru perna scaunului. Distanţa dintre primul şi al doilea rând este de 895 mm!
- Grupul de instrumente HDR de 10.2 inci sporește și mai mult intensitatea imaginilor. Activată de hardware de ultimă oră, dezvoltarea continuă a software-ului și crearea de conținut, alături de un nou sistem de iluminare ambientală în 256 de culori(!) și un sistem audio surround cu suport Dolby Atmos 7.1.4 şi Dirac Pro (23 difuzoare, 1.000 waţi), PanoCinema creează un spațiu exclusiv în care utilizatorii își pot răsfăța toate simțurile.
- Ecranul de control central AMOLED de 12.8 inci are o rezoluție de 1.728 x 1.888 pixeli, un raport de contrast ultra-înalt de 100.000:1, o gamă completă de culori 100% NTSC și o calitate excelentă a afișajului. Pe planşa de bord mai este prezent un asistent virtual numit NOMI.
- Singura motorizare disponibilă la moment este cu două motoare care formează şi tracţiune integrală. În total se pun la dispoziţie 490 CP şi 700 Nm (0-100 km/h în patru secunde). Bateria poate fi de 75 sau 100 kWh (456 sau 590 km autonomie în ciclul WLTP).
- Mai târziu va fi disponibilă noua baterie de 150 kWh, pentru care se anunţă o autonomie estimată la 990 km în ciclul chinez CLTC).
- Corpul îi este din compozit de oțel-aluminiu de înaltă rezistență, proiectat conform standardelor de siguranță de cinci stele chineze și europene. Rigiditatea la torsiune a întregului vehicul este de până la 32.000 Nm/grad. Subcadrul posterior este integral din aluminiu şi este confecţionat ca un tot întreg prin tehnologia de turnare sub presiune, ceea ce face corpul mai ușor, mai puternic și mai spațios în interior.
- Foloseşte o suspensie sport cu câte cinci braţe pe ambele punţi şi un sistem hidraulic de absorbție a șocurilor HRS. Frânele sunt de asemenea de înaltă performanță, având etriere cu patru pistoane, fabricate din aliaj de aluminiu, mai rigide cu 10% şi mai uşoare cu 25%.
- Printre altele are tocmai nouă moduri de conducere şi vine standard cu cel mai recent pachet NIO Autonomous Driving (NAD). Cu tehnologiile NIO Aquila Super Sensing și NIO Adam Super Computing pe bază de patru(!) NVIDIA DRIVE Orin cu putere de procesare 1016 TOPS, mașina va obține treptat o experiență de conducere autonomă (nivel 3) sigură şi liniştită în scenarii precum autostrăzi, zone urbane, parcare și în procesul de schimbare a bateriei.
Vânzările lui NIO ET5 Touring vor începe înainte de sfârșitul verii. Pe lângă Europa, modelul va fi vândute într-un mod interesant şi în China natală, acolo unde crossoverele, SUV-urile şi MPV-urile domină.
Acasă, preţul de start al maşinii este echivalentul a 29.500 de euro, însă preţul în cauză este pentru maşina fără baterie în proprietate. NIO este cunoscută pentru faptul că propune clienţilor săi maşini la un preţ mai accesibil dacă optează pentru arenda bateriei (compania se ocupă de monitorizarea uzurii), care costă pentru noul model echivalentul a 127 de euro lunar (bateria de 70 kWh) sau 217 euro (pentru cea de 100 kWh). Cu bateria inclusă, preţul de start al breakului este echivalentul a 38.500 de euro.
GALERIE VIDEO:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise