(video) Premieră: Noile faruri Digital Matrix LED – cele mai sofisticate produse vreodată de Audi
Acum câteva ore la Salonul Auto de la Los Angeles, care se mai desfăşoară şi în aceste zile, a debutat în premieră mondială al doilea electromobil de serie marca Audi – noul e-tron Sportback. Una din caracteristicile sale unice, care deocamdată îl deosebește de alte modele, îi sunt farurile opţionale Digital Matrix LED care îşi fac debutul pe o maşină a companiei din Ingolstadt!
Nici chiar originalul Audi e-tron din care a derivat nu a primit anterior o astfel de dotare, pentru el fiind disponibile doar unele de tip Matrix LED.
Cu farurile Digital Matrix LED, disponibile ca un echipament de top, Audi prezintă o premieră mondială pe un vehicul care urmează a fi produs în serie. Putând fi descompusă rapid în pixeli, lumina lor poate ilumina drumul cu o rezoluție înaltă. Designul lor se bazează pe tehnologia numită prescurtat DMD (digital micromirror device) și este utilizată de asemenea în mai multe proiectoare video de pe piaţă.
În centrul atenţiei, în “inima” sa se află un cip mic care conține 1.000.000 de micro oglinzi, lungimea marginilor fiecărora măsurând doar câteva sutimi de milimetru! Cu ajutorul câmpurilor electrostatice, fiecare micro oglindă individuală poate fi înclinată de până la 5.000 de ori pe secundă! În funcție de setare, lumina LED este direcționată fie prin lentile pe drum, fie este absorbită pentru a masca zonele fasciculului de lumină.
Pe Audi e-tron Sportback, tehnologia care va mai fi perfecţionată până la mijlocul lui 2020, inclusiv prin update-uri, efectuează mai multe sarcini. Unu la mână: poate genera mai multe animaţii de întâmpinare şi părăsire a maşinii, care pot apărea ca proiecţii pe un perete sau pe pământ, în dependenţă de zona în care este parcată. Această prezentare transformă zona din fața mașinii într-o scenă iluminată cu atenție.
Doi la mână: sistemul de iluminare digitală nu numai că are grijă să ilumineze virajele realizate într-o curbă, să adapteze fasciculele în dependenţă de faptul dacă maşina rulează prin zone urbane sau pe autostrăzi, dar de asemenea completează faza lungă cu o funcţie de mascare a altor utilizatori de drum (anti orbire), acum cu o precizie și mai mare.
Trei la mână: mai presus de toate acestea oferă şi alte funcții inovatoare precum iluminarea benzii de rulare şi iluminarea direcţiei de orientare! Pe autostrăzi, evident bine marcate, funcţia de iluminare a benzii de rulare creează un covor de lumină care iluminează banda conducătorului auto cu o intensitate mai mare decât celelalte și se adaptează dinamic atunci când purcede la schimbul benzii. Astfel, îmbunătățește gradul de conștientizare al conducătorului auto cu privire la banda relevantă și contribuie la îmbunătățirea siguranței rutiere.
În plus, lumina aşa-zis orientativă a funcţiei secundare anterior menţionate, utilizează zonele întunecate mascate din fasciculul luminos pentru a arăta în mod predictiv poziția vehiculului pe bandă, sprijinind astfel şoferul – în special pe drumurile înguste sau în zonele de construcție ale unei autostrăzi – la o centrare sigură.
Funcția luminoasă suplimentară de marcare/atenţionare a noilor faruri este, de asemenea, utilizată împreună cu sistemul opţional Night Vision Assist. Lumina generată de farurile electromobilului atrage în mod automat atenția asupra oricăror pietoni pe care îi detectează, reducând astfel pericolul de a-i trece cu vederea din imediata apropiere a benzii şi reducând riscul de contact cu aceştia.
Deocamdată este greu de spus cât vor costa de înlocuit la necesitate, însă cele Matrix LED pentru e-tron-ul obişnuit costă opţional 2.450 de euro în Germania.
Vezi şi:
- (video) Volkswagen a prezentat faruri şi stopuri ale viitorului. Sunt capabile să reproducă marcaje şi simboluri
- (video) GENEVA 2018: Premieră – Prima maşină care foloseşte tehnologia Digital Light este Mercedes-Maybach S-Class
- (video) FRANKFURT 2019: Premieră mondială – Noul Mercedes-Benz Vision EQS
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise