(video) Premieră: Noul Audi RS Q e-tron – maşina care va încerca să câștige Raliul Dakar

La mai puțin de un an de la ideea inițială a conceptului de bază, divizia Audi Sport a început să testeze noul Audi RS Q e-tron, automobilul care va fi folosit de companie pentru a concura la Raliul Dakar pentru prima dată, din ianuarie 2022.

Şi un lucru e unic: Audi dorește să fie primul producător de automobile ce folosește un sistem de propulsie electrificat, în combinație cu un convertor de energie eficient, pentru a lupta pentru victoria în clasamentul general împotriva concurenților cu sisteme de propulsie clasice, în cadrul unuia dintre cele mai dure raliuri din lume.

https://www.youtube.com/watch?v=63hFGNXD7q4

Caracteristici cheie:

  • Maşina este un laborator pe roţi şi a fost concepută, dar şi construită, în mai puţin de un an de zile!
  • Maşina are un sistem de propulsie hibrid în esenţă, însă Audi Sport afirmă că trenul său de rulare este 100% electric! Un motor pe benzină TFSI, de 2.0 litri şi cu patru cilindri, preluat de pe Audi RS 5 DTM, va fi utilizat doar pentru a încărca bateriile în etapele speciale.
  • Bateria trebuie încărcată în timpul deplasării, pentru că în prezent nu există alte opțiuni în deșert, dar Audi planifică să se deplaseze pur electric în toate etapele de legătură.
  • Deoarece motorul cu ardere internă funcționează într-un interval deosebit de eficient cuprins între 4.500 și 6.000 rpm, consumul specific este cu mult sub 200 de grame pe kWh.
  • Prototipul inovator folosește o unitate motor-generator (MGU) minor modificată de la monopostul actual de Formula E Audi e-tron FE07, dezvoltat de la zero pentru sezonul 2021, care va fi ultimul pentru Audi.
  • În total vor fi utilizate trei MGU: câte una pe fiecare punte, iar o a treia va servi drept generator, alături de benzinar, pentru a încărca bateria de înaltă tensiune în timpul condusului. Suplimentar, energie va putea fi recuperată şi în timpul frânărilor.
  • Bateria cântăreşte aproximativ 370 de kg şi are o capacitate de circa 52 kWh.
  • Puterea maximă a sistemului de propulsie electric este de 500 kW (680 CP)! Cât de mulţi cai putere vor putea fi folosiţi în timpul Raliului Dakar urmează să se stabilească de organizatori.
  • Audi RS Q e-tron are nevoie doar de o singură treaptă de viteză în modul Drive. Punțile față și spate nu sunt conectate mecanic, așa cum obișnuiește și la vehiculele electrice.
  • În plus, un software dezvoltat de Audi preia distribuția cuplului între axe și creează astfel un diferențial central virtual și liber configurabil, care are efectul secundar pozitiv de a putea economisi greutatea și spațiul care ar fi fost necesar pentru componente mecanice.
  • Poate face 0-100 km/h pe drum drept în mai puţin de 4.5 secunde. Viteza maximă este limitată deocamdată la 170 km/h, până la stabilirea regulilor finale.
  • Vezi mai multe dotări şi caracteristici în pagina 7 a documentului ataşat!

Prototipul urmează a fi testat acum la maxim, până la sfârşitul anului curent. Echipa Audi în Raliul Dakar se va numi Q Motorsport. Aceasta va fi formată din trei echipaje, cu piloţii Mattias Ekström/Emil Bergkvist (Suedia), Carlos Sainz/Lucas Cruz (Spania) şi Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (Franţa)!

Află mai multe:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2021/07/Audi-at-the-Dakar-Rally.pdf”]

Cmentariile sunt închise