(video) Premieră: Noul McLaren Elva – 1.66 milioane de euro pentru 0-200 km/h în sub şapte secunde
McLaren Automotive a dezvăluit astăzi noul său roadster din seria Ultimate – Elva. Fiind prima mașină cu o caroserie deschisă a mărcii, fără acoperiş geamuri laterale şi parbriz, Elva adaugă o nouă dimensiune liniei seriei Ultimate de top.
Ca și predecesorii săi P1, Senna și Speedtail, tirajul noului model va fi strict limitat: doar 399 de exemplare. (update septembrie 2020: doar 149!)
Denumirea Elva comemorează renumitul M1A proiectat de Bruce McLaren și modelele de curse McLaren-Elva M1A [Mk I], M1B [Mk II] și M1C [Mk III] din anii ’60 ai secolului trecut. Produse ca versiuni “ale clienților” ale inovatoarelor și interesantelor mașini de curse McLaren Group 7, modelele sportive McLaren-Elva au întruchipat multe dintre principiile de proiectare și inginerie de pionierat care sunt părţi integrante pentru automobilele stradale produse astăzi.
Noul McLaren Elva este speedster feroce cu doar două locuri, cu un şasiu şi o caroserie unică din fibră de carbon (uşi cu funcţie de firmă Dihedral pentru operare), dar fără acoperiș, fără parbriz și fără geamuri laterale, cu scaune unice din fibră de carbon şi mecanisme carbo-ceramice eficiente (fiecare disc măsoară 390 mm şi conţine pistoane din titan în etriere care au permis economisirea a încă un 1 kg comparativ cu cele de pe Senna).
Montat central are un motor V8 twin-turbo de 4.0 litri, din aceeași familie de motoare care alimentează McLaren Senna și Senna GTR, dar care produce 815 CP şi 800 Nm de cuplu. Cu el poate face 0-100 de km/h în mai puţin de 3.0 secunde, 0-200 km/h în doar 6.7 secunde, deşi toate cifrele trebuie încă validate, precum şi greutatea despre care se anunţă că este cea mai mică pentru o maşină stradală produsă vreodată de britanici. Tracţiunea este pe puntea din spate, iar cutia de viteze una secvenţială cu şapte trepte (cu funcţie Launch Control).
Printre alte dotări exclusive existente pe acest model se numără un eşapament inovativ din Inconel care transmite un soundtrack unic în afară prin cele patru terminaţii din titan. Acesta a contribuit semnificativ la mărirea puterii motorului datorită reducerii presiunii din spate. Elva mai dispune de soluţii de aerodinamică activă, o suspensie activă hidraulică de ultimă generaţie şi o servodirecţie electro-hidraulică pentru un feedback purist.
Aspectul lui McLaren Elva este la fel de izbitor și unic ca experiența de conducere. Nasul coborât și vârfurile pronunțate ale aripilor frontale oferă o prezenţă dramatică și, în același timp, îmbunătățesc câmpul vizual. Aripile mai mari din spate, din fibră de carbon, curg din fața ușii către puntea din spate, în timp ce înălțimea celor două cocoaşe specifice este minimizată datorită folosirii unui sistem de protecție declanşabil în caz de răsturnare.
Şoferul şi pasagerul din dreapta sa vor putea purta căşti în timpul conducerii dacă preferă, însă forma și sculptura cabinei superioare se înfășoară în jurul lor pentru a oferi un mediu sigur. Un derivat de parbriz fix este de asemenea disponibil pentru majoritatea piețelor ca o opțiune.
Un detaliu aparte pe care McLaren îl remarcă la noul Elva este un sistem inovativ lansat în premieră mondială – Active Air Management System (AAMS)! Sistemul canalizează aerul prin nasul maşinii pentru a ieși la viteze mari prin priza de aer de pe capotă, înaintea ocupanților, înainte de a fi îndreptat în sus peste cabină pentru a crea o “bulă” cu un climat confortabil. Sistemul cuprinde o intrare centrală mare situată deasupra splitter-ului din bara de protecţie, un orificiu frontal de evacuare a curenţilor de aer și un deflector discret din fibră de carbon care se ridică și coboară vertical. Când AAMS este activ, deflectorul dislocat la marginea orificiului de evacuare a aerului, ridicându-se cu 150 mm pentru a crea o zonă de joasă presiune.
Aerul evacuat este direcționat printr-o rază de 130 de grade, folosind o rețea de palete din fibră de carbon transversale și longitudinal montate pe priza de aer din capotă. Distribuirea fluxului de aer atât în față, cât și de-a lungul laturii cabinei, ajută în continuare la gestionarea aerului în mediul cabinei. La viteze urbane, când nivelul fluxului de aer în cabină nu necesită intervenţia AAMS, sistemul este inactiv. Odată cu creșterea vitezei, AAMS se desfășoară automat și rămâne activ până când viteza se reduce, moment în care deflectorul se retrage. De asemenea, sistemul poate fi dezactivat şi manual cu ajutorul unui buton.
Atunci când AAMS este inactiv, conducta centrală este sigilată, iar fluxul de aer este trimis spre radiatoare cu temperaturi scăzute, sporind eficiența lor de răcire. Pentru a oferi condiții optime de ambalare pentru AAMS, McLaren Elva dispune de astfel de radiatoare gemene (LTR), poziționate în fața fiecărei roți din față. Noile nuclee utilizate în aceste LTR-uri contribuie la puterea de 815 CP a motorului prin reducerea temperaturii aerului de încărcare și, de asemenea, răcirea uleiului în transmisia secvenţială cu şapte trepte.
În plus față de adăpostirea AAMS, forma părţii frontale a maşinii prezintă contururi adânci care ghidează aerul într-un canal discret în marginea de frunte a fiecărei uși din fibră de carbon. Acest aer de răcire captat este apoi direcționat către alte două radiatoare, dar de temperatură înaltă (HTR), montate în spate, care au scopul de a dispersa căldura motorului, situate chiar în fața roților din spate. O a doua conductă inferioară care începe din interiorul arcurilor roților față canalizează, de asemenea, aerul prin caroserie către HTR-uri, care sunt alimentate suplimentar prin prizele laterale principale vizibile.
Marginea posterioară a caroseriei este prevăzută cu un eleron spate activ cu o lățime completă, a cărui înălțime și unghi sunt reglate simultan pentru a optimiza echilibrul aerodinamic. Funcționalitatea acestei “frâne de aer” îmbunătățește frânarea de la viteze mari, intervalul de funcționare variind în funcție de faptul dacă AAMS este activ. Difuzorul spate funcționează împreună cu eleronul.
McLaren Elva are un dedesubt complet plat până la puntea din spate de unde este montat difuzorul și de unde crește în înălțime pentru a accelera aerul de sub vehicul. Difuzorul dispune de mai multe lame verticale pentru a ghida fluxul de aer fără a reduce calea de evacuare a aerului și acestea se combină cu extensiile laterale ale barei de protecție spate pentru a îmbunătăți și mai mult eficiența aerodinamică.
În interior, în premieră pentru un McLaren, comenzile pentru funcțiile Active Dynamics sunt integrate în panoul de bord, situate aproape de padelele de comutare a treptelor și manipularea lor nu necesită ca şoferul să-şi ia mâinile de pe volan. O funcționalitate suplimentară se oferă prin intermediul monitorului cu ecran tactil de înaltă rezoluție de 8 inci, montat central: un hub pentru toate funcțiile vehiculului, această interfață complet nouă oferă un ecran de sticlă fără margini și un cadran de control montat lateral.
Acest ecran de infotainment central a fost dezvoltat pentru a permite șoferului să ruleze mai multe aplicații simultan, asemănător cu un smartphone, trecând prin ele pe un carusel vertical. Sistemul afișează o gamă de aplicații pe ecran, inclusiv navigaţie prin satelit, McLaren Track Telemetry, imaginile de pe o cameră retrovizoare sau setările pentru climatizare. Ecranul este montat pe un braț ușor din fibră de carbon și înclinat spre șofer.
Un nou portofoliu de materiale interioare la comandă va fi disponibil pentru noul McLaren Elva, permițând clienților să își personalizeze mașina în funcție de utilizarea prevăzută. Tipuri de piele într-o gamă de finisaje și niveluri de protecție – inclusiv o piele anilină completă îmbunătățită cu un al doilea strat de protecție – au fost dezvoltate pentru a satisface cerințele mașinii cu cabină deschisă. În plus, un nou material interior tehnic, Ultrafabric, este o altă inovație pentru mașină. Acest material sintetic respirabil oferă o propunere foarte diferită faţă piele. Cuprinzând patru straturi, cele două suprafețe exterioare asigură durabilitate și rezistență la umiditate, iar straturile interioare conţin celofibră pentru o mai bună strângere în scaun.
McLaren Elva nu are un sistem audio standard (pentru reducere de greutate), dar clienții pot comanda unul fără costuri suplimentare. Alte opțiuni gratis includ jante din aliaj forjate super-ușoare cu 5 spiţe în locul unora cu 10 spiţe montate standard, anvelope Pirelli P Zero Corsa mai degrabă decât Pirelli P Zero și un sistem de ridicare a maşinii (similar celor de pe maşinile de curse pentru un schimb rapid de roţi).
Printre opţiunile de personalizare nelimitate se numără şi lăsarea caroseriei nevopsite, toate panourile din fibră de carbon fiind cu textură expusă la vedere. Iar insignele de pe caroserie pot fi confecţionate din aur de 18 carate sau platină, opţiunea fiind introdusă anterior pentru noul Speedtail. Suplimentar MSO propune instalarea unui scurt termic din aur de 24 de carate în compartimentul motorului.
După cum am spus, doar 399 de exemplare vor fi făcute (interesant este că McLaren nu a anunţat la moment dacă e Sold Out, aşa cum a fost în cazul lui Senna), fiecare având un preţ de start de 1.425.000 de lire sterline (în jur de 1.66 milioane de euro), însă cel final va depinde de nivelul de personalizare cerut şi oferit de McLaren Special Operations (MSO).
Livrările vor demara până la sfârşitul anului 2020.
Cmentariile sunt închise