(video) Record la Pebble Beach: Un Ferrari 250 GTO a devenit cea mai scumpă maşină vândută vreodată la o licitaţie

(26.08.2018) Record mondial la Pebble Beach. Acum câteva ore a fost vândut al treilea din cele 36 de exemplare Ferrari 250 GTO pentru suma totală de 48.405.000 de dolari americani!

Mai exact, maşina a mers sub ciocan pentru suma fixă de 44 de milioane, însă la aceasta s-a adăugat o taxă specială plătită de cumpărător casei de licitații (este de obicei calculată ca procent din oferta câștigătoare și adăugată la ea. În funcție de jurisdicție, această taxă mai poate fi impozitată).

Astfel, acest Ferrari a devenit cel mai valoros automobil vândut vreodată la o licitaţie, doborând recordul din 2014, unde în aceeaşi locaţie, dar la o licitaţie organizată de casa Bonhams, a fost vândut un alt Ferrari 250 GTO pentru 38 de milioane.


(21.06.2018) (video) Cine s-ar fi gândit că acest Ferrari din 1962 va ajunge să coste 45 de milioane de dolari

Aproximativ 760 de milioane de lei moldoveneşti! Cine s-ar fi gândit vreodată că o maşină produsă acum 56 de ani va ajunge să coste în anul 2018 o avere?! Un alt exemplar al unuia dintre cele mai valoroase automobile din lume se va vinde la o licitaţie organizată de casa RM Sotheby’s, în august, eveniment care se va desfăşura concomitent cu Pebble Beach Concours d’Elegance.

Vorbim despre un Ferrari 250 GTO, anul producţiei 1962, cu o valoare estimată la 45 de milioane de dolari.

Poate cea mai căutată maşină de colecţie, modelul Ferrari 250 GTO a fost efectiv evoluția finală a celebrului model Ferrari 250 care a debutat în 1953 și şi-a încheiat “cariera” cu ultimele GTO-uri în 1964. În total, doar 36 de exemple 250 GTO au fost produse vreodată şi toate au supraviețuit până în prezent.

Considerat fiind Ferrari-ul cu cel mai frumos design, modelul a fost una dintre cele mai de succes mașini de curse pe care marca le-a construit vreodată, pretinzând victoria generală sau primul loc în clase în aproape 300 de curse din întreaga lume. Zeci de ani în urmă, Ferrari 250 GTO a devenit “graalul sfânt” al colecţionarilor de automobile, nu numai datorită genealogiei sale incredibile, ci şi unui grup de colecționari francezi care au organizat prima întâlnire a proprietarilor de GTO în 1982. La fiecare cinci ani, proprietarii unor astfel de maşini aleg o ţară şi călătoresc prin ea cu ele, iar singura intrare în acest club exclusiv este proprietatea; făcând modelul GTO cel mai tare bilet în lumea mașinilor de colecție.

Vezi şi: (video) Şi rablele au un preţ. Iată la cât a fost evaluat acest Ferrari unic, abandonat în garaj 40 de ani

Acest Ferrari 250 GTO pus la ofertă are numărul şasiului 3413 GT, este al treilea dintre cele 36 de exemple construite și și-a început viața ca o mașină din Seria I. Proprietate iniţială a Ferrari, exemplarul a fost o mașină de teste condusă de Phil Hill în cursa Targa Florio din 1962. Maşina a fost apoi vândută primului său proprietar, unul dintre cei mai favoriți clienți privați ai Ferrari, Edoardo Lualdi-Gabardi.

Gentlemanul italian a intrat cu aceasta în 10 curse în 1962, câștigând nouă din ele (şi doar una în care s-a plasat pe locul II în clasă) și asigurându-şi în acel an titlul de campion în campionatul Italian National GT. Succesul incredibil al lui Lualdi-Gabardi cu acest GTO timpuriu a contribuit în mod semnificativ la cimentarea a ceea ce ar deveni legenda și moștenirea GTO, așa cum este cunoscut astăzi.

Edoardo Lualdi-Gabardi a primit un al doilea 250 GTO în anul 1963 și a vândut-o pe cea cu şasiul 3413 GT pilotului Gianni Bulgari, care a fost directorul companiei de giuvaergie Bulgari între anii 1960-1980. Sub proprietatea lui Bulgari și a proprietarului ulterior Corrado Ferlaino, exemplarul a câștigat cu ușurință în categoria sa în Targa Florio din 1963 și 1964.

Mașina a participat în total în 20 de curse în aceşti doi ani, nu a fost niciodată implicată într-un accident și niciodată nu au fost cazuri când nu a putut ajunge la finiş. Mai este unică şi pentru faptul că până în prezent deţine motorul, cutia de viteze, puntea din spate originală, alături de caroseria din Seria II care i-a fost îmbrăcată de atelierul Carrozzeria Scaglietti în 1964.

Sub capotă se ascunde un motor V12 de 3.0 litri, care produce 300 CP, şi este cuplat la o transmisie manuală cu cinci trepte. Acceleraţia 0-100 de km/h o face în puţin peste şase secunde, iar viteza maximă depăşeşte 200 de km/h.

Vezi şi: (video) Nu vei crede, dar acesta este un Ferrari! Exclusivitatea unui fost preşedinte se vinde pentru a doua oară în 2018

În urma carierei sale în curse, acest GTO a trecut printr-un lanț de proprietate neîntrerupt, care îi include pe câțiva dintre cei mai proeminenți colecționari de Ferrari. În 2000 a fost achiziționat de actualul proprietar dr. Greg Whitten, președinte al Numerix, colecţionar de automobile și fost software arhitect-șef la Microsoft. Sub proprietatea lui Whitten, maşina a concurat la evenimentele de epocă din întreaga lume în ultimele două decenii şi a participat la patru dintre cele mai apreciate turnee aniversare GTO.

Amintim că la începutul lunii iunie, un Ferrari 250 GTO, anul producţiei 1963 cu şasiul 4153 GT, a fost vândut pentru o sumă record, devenind cea mai scumpă mașină clasică din lume. Iar în 2015 un 250 GTO a fost vândut pentru suma record de 52 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă maşină vândută vreodată la o licitaţie!

Potrivit Wikipedia, cel mai ieftin Ferrari 250 GTO costa cândva sub 10.000 de dolari pe acea vreme sau circa 82.000 de dolari actuali.

Vezi şi: (foto) O decapotabilă Ferrari, construită în doar opt exemplare, a fost vândută pentru o sumă enormă de bani

GALERIE FOTO:
(sursă: RMsothebys)

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/