(video) Renault anunță o colaborare cu LG, deși Geely tocmai și-a prezentat propria baterie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ampere anunță extinderea ofertei sale de baterii prin integrarea tehnologiei LFP (Litiu Fier Fosfat) și de la LG. În prezent Grupul Renault utilizează doar baterii NMC (Nichel Mangan Cobalt).

Această decizie este un răspuns eficient și inovator la volatilitatea pieței și la evoluția tehnologiilor, deși un alt partener al francezilor, Geely, tocmai a făcut un pas mare spre a intra în această industrie.

Renault și LG

Ampere a lucrat îndeaproape cu furnizorii săi LG Energy Solution și CATL pentru a pune bazele, pe continentul european, unui lanț valoric integrat, ce va asigura o competitivitate crescută a tehnologiei LFP pentru vehiculele sale fabricate în Europa. Acești doi parteneri vor furniza către Ampere celule LFP ce vor echipa mai multe modele din gamele Renault și Alpine și vor acoperi nevoile de baterii cu această tehnologie până în 2030.

În același timp, echipele Ampere au dezvoltat alături de LG Energy Solution tehnologia Cell-to-Pack. Această inovație majoră, o premieră mondială pentru bateriile de tip pungă, face posibilă creșterea autonomiei vehiculelor echipate cu chimie LFP prin integrarea mai multor celule și, prin urmare, prin creșterea energiei la bord, într-un spațiu dat*. Tehnologia CTP contribuie, de asemenea, la reducerea costurilor bateriilor.

Integrarea tehnologiilor LFP și CTP va permite companiei Ampere să scadă costul bateriilor pe vehiculele sale cu aproximativ 20%, începând cu anul 2026

Cu patru parteneri lider în domeniul bateriilor, Ampere accelerează într-un mediu în continuă evoluție și demonstrează eficacitatea abordării sale deschise, alături de cei mai buni în domeniul lor:

  • AESC Envision – situat în centrul ElectriCity în Douai (Franța), pentru bateriile NMC.
  • CATL – pentru tehnologia LFP, la uzina sa din Ungaria.
  • LGES – aflat în fabrica sa din Polonia, pentru cele două tehnologii: NMC și LFP.
  • Verkor – pentru tehnologia NMC, din giga-uzina sa aflată în Dunkerque (Franța).

Bateriile vor fi asamblate din celulele furnizate la Ampere ElectriCity (Hauts-de-France), în atelierul de baterii al fabricii Douai.

Renault și LG

Progresele înregistrate în ultimii ani de tehnologia LFP și dezvoltarea lanțului său valoric în Europa, fac acum din tehnologia LFP o alternativă reală la NMC. Deși mai puțin dens energetic decât NMC, LFP este perfect adaptat anumitor utilizări și potrivit în special pentru mașinile mici și mijlocii. Mai puțin costisitoare, devine o componentă importantă a ecuației economice pentru vehiculele electrice accesibile și a democratizării acestora în Europa.

Aceste tehnologii vor fi integrate în vehicule în timp record. Primele modele vor fi echipate cu baterii LFP la începutul anului 2026.

*Tehnologia CTP îndepărtează modulele bateriei și integrează celulele direct în carcasă, permițând plasarea mai multor celule într-un spațiu dat.

Geely are propria baterie, până acum fiind client CATL

Între timp, acum câteva zile, partenerul Renault din compania HORSE, Geely, a prezentat o baterie de ultimă generație, dezvoltată și produsă in-house. Poartă denumirea Aegis sau New Short Blade EV Battery Technology. Produsul imită abordarea celor de la BYD cu bateria lor Blade.

Noua baterie a celor de la Geely este una de tip LFP. Are o densitate energetică de 192 Wh/kg, comparabilă cu cea a bateriilor ternare cu litiu. Bateria este mai scurtă, având doar 580 mm lungime, comparativ cu lungimea de 960 mm, care este mai frecventă pe piață. În plus, volumul este mai compact, contribuind astfel la creșterea densității energetice cu 50%.

Geely Aegis

Teste și brevete

La conferința de presă, Geely a ținut să sublinieze rezultatele testelor de siguranță ale bateriei. Testele efectuate au implicat perforarea simultană a bateriei cu opt cuie, iar după o oră nu a existat niciun efect. În mod similar, Geely a tras în baterie cu un cartuș standard (5.8 mm) al armatei chineze, fără aprindere termică.

Bateria a mai trecut șase teste extreme, printre care: imersiune în apă de mare pentru a testa coroziunea, mediu extrem de rece (-35°C, echivalentul unei altitudini de 5000 m timp de 8 ore), zgâriere de înaltă frecvență a fundului pachetului (de trei ori), apăsare cu o greutate excesivă de 26 de tone, single-pack side collision și prăjire în foc (la 1000°C timp de 130 de secunde). Testele sunt la un standard mai ridicat decât cel impus de standardul național.

Astfel de rezultate sunt posibile deoarece bateria cu lamă scurtă utilizează „o diafragmă de înaltă rezistență, cu stabilitate termică ridicată, rezistentă la căldură ridicată, cu un separator extrem de stabil asociat cu electrozi siguri, rezultând o densitate energetică și o siguranță mai mare”.

De asemenea, pe suprafața electrodului există o tehnologie dezvoltată in-house de autofuziune care blochează un scurtcircuit în cazul unui accident. Un strat de folie de aluminiu fuzionează în diafragma bateriei. Acesta creează un strat izolator în cazul în care celula bateriei este supusă unui șoc extrem și este perforată.

Geely ar fi solicitat înregistrarea mărcilor comerciale “Geely/Aegis bulletproof batteries”, clasificate la nivel internațional drept Class 9. Geely susține că bateria sa are un nivel de siguranță de grad militar. De asemenea, Geely spune că bateria are un design brevetat al cadrului grilă, o cavitate de absorbție a energiei, o placă de protecție inferioară sandwich cu trei straturi, integrare CTB, sistem de control al scăpării termice și multe alte caracteristici de siguranță.

Geely Aegis

Durată de exploatare

Bateria, în teste, a atins 3500 de cicluri de încărcare. Geely susține că acest lucru este echivalent cu încărcarea și conducerea pe o distanță de un milion de kilometri. Mai important, acest lucru este menit să aibă un impact minim asupra atenuării bateriei, contribuind la prelungirea duratei de viață utilă și la îmbunătățirea valorilor reziduale pentru vehiculele electrice second-hand.

Geely, fără a oferi detalii despre modul în care s-a ajuns la această cifră, afirmă că Aegis reduce emisiile de carbon cu 80.000 de tone pe an. Pentru a pune un milion de kilometri în perspectivă, o mașină trebuie să parcurgă în medie 20.000 km pe an, timp de 50 de ani.

O altă afirmație cheie a noii baterii este că suportă o încărcare foarte rapidă și o performanță stabilă la temperaturi scăzute. S-a încărcat 10-80% în 17 minute și 4 secunde, cu o rată medie de încărcare de 2.45C. Este de aproape 1.5 ori mai repede decât o baterie cu lamă lungă.

În general, vehiculele electrice suferă o degradare a autonomiei la temperaturi scăzute. În cazul bateriilor cu lamă lungă, la o temperatură de -30°C, ratele de menținere a capacității sunt în medie de 78.96%. Noua baterie Geely păstrează 90.54% din capacitatea sa. Acest lucru a fost posibil prin utilizarea de nanotuburi de carbon lungi și subțiri pentru a facilita transmiterea ionilor, împreună cu aditivi pentru a îmbunătăți permeabilitatea filmului. Aceste modificări facilitează deplasarea ionilor de litiu între electrozi, îmbunătățind astfel performanța de încărcare rapidă.

Geely Aegis

Prima aplicare

Noua generație de baterii Aegis va debuta pe noul Geely Galaxy E5, care va fi lansat la începutul lunii august. Două pachete de 49.52 şi 60.22 kWh vor asigura o autonomie de până la 440 şi 530 de km (CLTC). Modelul E5 va avea un consum de energie de până la 11.9 kWh/100 km.

Geely Aegis

Vezi și: (video) Auto China 2024: CATL introduce bateria care se încarcă în 10 minute pentru 600 km autonomie

Cmentariile sunt închise